Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

S colou, pivem i ovocem. Takové jsou letošní kávové letní hity

aktualizováno 
Období od května do konce září patří v kavárnách všem ledovým kávám, domácím limonádám nebo ledovým čajům. Každý rok se však najdou zajímavé kombinace, které by člověk ani nečekal, od alkoholu přes ovoce až po čaje. Storyous magazín zmapoval letošní letní kávové trendy.

Speciál Emanuel kombinuje mango džus s ice batch brew. | foto: Storyous

Magazín otestoval čtyři pražské podniky, o kterých je známé, že se kávové kultuře intenzivně věnují, sledují trendy a nebojí se experimentovat.

Jako první vyzkoušeli EMA espresso bar na Masarykově nádraží. Kromě klasických ledových drinků zdejší baristé namíchali tři speciály. První z nich nese jméno Emanuel a kombinuje mango džus s ice batch brew, mango dření a kapkou limetky.

Fotogalerie

Další v řadě je Miláček, tedy espresso s tonicem a čajem rooibos orange. Poslední letní limitkou je Amálie s espressem, mandlovým mlékem a amarettem.

Z Masarykova nádraží se účastníci kávového výletu volně přesunuli do Karlína a tam už zůstali. První zdejší zastávka zavedla účastníky do Kafe Karlín.

A jaké ty objednávky byly? Jednak už dnešní klasiky, jako je affogato nebo espresso tonic, ale také letošní novinka v podobě piva s kávou. To vzniklo ve spolupráci s létajícím pivovarem Falkon, jmenuje se The Society, a v nabídce je hned několik pivních stylů napárovaných s různými kávami.

Jak připravit:

Espresso tonic

Do sklenice nasypeme led. Zalijeme 1 dl toniku. Připravíme espresso, které pomalu nalijeme na tonik s ledem. Vytvoří se dvě krásně oddělené vrstvy.

Espresso cola

Jeden díl kávy a pět dílů coly. Naplňte sklenici ledem a doplňte ostatní ingredience. Společně promíchejte a přelijte do sklenice, ve které budete podávat.

Další zastávka nebyla zas až tak kávová jako v předchozích případech. V Parlor Café se zaměřují především na zmrzlinu, a to hned v několika podobách. Největší úspěch slavily jednoznačně zdejší zmrzlinové sendviče, tedy kopeček či dva zmrzliny od Crème de la Crème mezi domácími sušenkami nakombinované podle vlastní chuti.

Namátkou se ochutnávala třeba buráková sušenka s kokosovou a citronovou zmrzlinou nebo cookies s ořechy s jahodovou zmrzlinou s bazalkou a s fíkovou polevou.

Kromě toho tady připravují i Parlorsecco, tedy skleničku šumivého prosecca s porcí ovocného sorbetu, například s příchutí grep, limetka nebo malina a další. Mezi ochutnanými nápoji se ale objevila i netradiční variace na espresso tonic, a to espresso cola, ale také deci vína nebo zdejší vyhlášený gin tonic.

Poslední zastávka se odehrála v bistru Proti Proudu. Kdo snad ještě neměl zmrzlinu, tady byla možnost ochutnat kopeček pro změnu z Angelata.

Z pití to byly potom limonády, a to především domácí šalvějová nebo lahvová značky Enzo nebo Divoženka. V počtu objednávek se už ale do popředí dostávalo především pivo. Přeci jen málokterý letní večer končí jinak než s půllitrem či lahví pivka v ruce. To je sázka na jistotu nejen v rámci letní nabídky.

Celý článek najdete ve Storyous magazín a byl redakčně upraven.

Autor:



Nejčtenější

VIDEO: Masité šťavnaté hamburgery v Ostravě ze šéfa vymáčkly tři hvězdy

Ani burger s kuřecím masem vůbec nemusí být nuda, dokázali šéfovi v ostravském...

Zbytečně sladké housky, nic moc lokalita a na Ostravu poměrně vysoké ceny čekaly na šéfovy spásné rady tentokrát. Dva...

Pohlreich v dětském koutku: Kdybyste jim vařili modré z nebe, nesnědí to

Zdeněk Pohlreich vysvětluje rozdíl mezi běžnou a panko strouhankou.

Zdeněk Pohlreich se dostal v poslední řadě pořadu Ano, šéfe! do pekla dětského koutku, který evidentně nesnáší. V...



Problémy s plasty mají nejen v Asii, řeší je i v USA. Chytají je do sítí

Sbírání odpadků u vyústění dešťové kanalizace

Kvůli plastům vznikají iniciativy i v rozvinutých státech, jako jsou Spojené státy americké. Vyvinuli tam systém, který...

V Dejvicích vsadili na jednoduchost, na zahradě odpočívají a suší prádlo

Vlevo záhon s ovocnými keři lemující plot, vzadu nová pergola s posezením a...

Zahrada ve vnitrobloku v klidné části pražských Dejvic patří k prvorepublikové dvojvile se sedmi byty. Ta se před...

Rostou? Pochlubte se svými aktuálními houbařskými úlovky

Miroslav Sovadina (na snímku) a další houbaři v regionu se vracejí z lesů s...

Někde lesy připomínají vyschlou poušť. Někde však bylo dost vláhy, aby houby mohly začít růst. Přitom by právě v této...

Další z rubriky

Smažené dukátky jako variace na kuře s broskví prošly i u Pohlreicha

V Luži se podařilo štábu Ano, šéfe natočit takový retrodíl. Možná i objednání...

V hotelové restauraci Vídeň na náměstí v Luži byste možná očekávali nějakou tu vídeňskou specialitku, stejně jako...

OBRAZEM: Bizarní světové rekordy zapsané do Guinessovy knihy 2019

Fanoušci rekordů se minulý čtvrtek dočkali nového vydání Guinessovy knihy....

Fanoušci rekordů se minulý čtvrtek dočkali nového vydání Guinessovy knihy. Podívejte se, s jakými bizarnostmi lze...

Pohlreich v dětském koutku: Kdybyste jim vařili modré z nebe, nesnědí to

Zdeněk Pohlreich vysvětluje rozdíl mezi běžnou a panko strouhankou.

Zdeněk Pohlreich se dostal v poslední řadě pořadu Ano, šéfe! do pekla dětského koutku, který evidentně nesnáší. V...

Najdete na iDNES.cz