Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


S colou, pivem i ovocem. Takové jsou letošní kávové letní hity

aktualizováno 
Období od května do konce září patří v kavárnách všem ledovým kávám, domácím limonádám nebo ledovým čajům. Každý rok se však najdou zajímavé kombinace, které by člověk ani nečekal, od alkoholu přes ovoce až po čaje. Storyous magazín zmapoval letošní letní kávové trendy.

Speciál Emanuel kombinuje mango džus s ice batch brew. | foto: Storyous

Magazín otestoval čtyři pražské podniky, o kterých je známé, že se kávové kultuře intenzivně věnují, sledují trendy a nebojí se experimentovat.

Jako první vyzkoušeli EMA espresso bar na Masarykově nádraží. Kromě klasických ledových drinků zdejší baristé namíchali tři speciály. První z nich nese jméno Emanuel a kombinuje mango džus s ice batch brew, mango dření a kapkou limetky.

Fotogalerie

Další v řadě je Miláček, tedy espresso s tonicem a čajem rooibos orange. Poslední letní limitkou je Amálie s espressem, mandlovým mlékem a amarettem.

Z Masarykova nádraží se účastníci kávového výletu volně přesunuli do Karlína a tam už zůstali. První zdejší zastávka zavedla účastníky do Kafe Karlín.

A jaké ty objednávky byly? Jednak už dnešní klasiky, jako je affogato nebo espresso tonic, ale také letošní novinka v podobě piva s kávou. To vzniklo ve spolupráci s létajícím pivovarem Falkon, jmenuje se The Society, a v nabídce je hned několik pivních stylů napárovaných s různými kávami.

Jak připravit:

Espresso tonic

Do sklenice nasypeme led. Zalijeme 1 dl toniku. Připravíme espresso, které pomalu nalijeme na tonik s ledem. Vytvoří se dvě krásně oddělené vrstvy.

Espresso cola

Jeden díl kávy a pět dílů coly. Naplňte sklenici ledem a doplňte ostatní ingredience. Společně promíchejte a přelijte do sklenice, ve které budete podávat.

Další zastávka nebyla zas až tak kávová jako v předchozích případech. V Parlor Café se zaměřují především na zmrzlinu, a to hned v několika podobách. Největší úspěch slavily jednoznačně zdejší zmrzlinové sendviče, tedy kopeček či dva zmrzliny od Crème de la Crème mezi domácími sušenkami nakombinované podle vlastní chuti.

Namátkou se ochutnávala třeba buráková sušenka s kokosovou a citronovou zmrzlinou nebo cookies s ořechy s jahodovou zmrzlinou s bazalkou a s fíkovou polevou.

Kromě toho tady připravují i Parlorsecco, tedy skleničku šumivého prosecca s porcí ovocného sorbetu, například s příchutí grep, limetka nebo malina a další. Mezi ochutnanými nápoji se ale objevila i netradiční variace na espresso tonic, a to espresso cola, ale také deci vína nebo zdejší vyhlášený gin tonic.

Poslední zastávka se odehrála v bistru Proti Proudu. Kdo snad ještě neměl zmrzlinu, tady byla možnost ochutnat kopeček pro změnu z Angelata.

Z pití to byly potom limonády, a to především domácí šalvějová nebo lahvová značky Enzo nebo Divoženka. V počtu objednávek se už ale do popředí dostávalo především pivo. Přeci jen málokterý letní večer končí jinak než s půllitrem či lahví pivka v ruce. To je sázka na jistotu nejen v rámci letní nabídky.

Celý článek najdete ve Storyous magazín a byl redakčně upraven.

Autor:



Nejčtenější

Kde už mrzlo, hřiby nesbírejte, i když ještě rostou, varuje mykoložka

Na hřiby stále ještě můžete v lese narazit. Pokud už ale teploty klesají - i...

Houbaři mají stále důvod vyrazit do lesa s košíkem v ruce, protože už začaly růst zimní druhy. Leckde ještě rostou i...

Čeští modeláři zaperlili. Z mistrovství světa přivezli desítky medailí

Jeden z exponátů na Scale Modelword 2017 v britském Telfordu

Akce Scale Modelword 2017 v britském Telfordu je největší modelářská show na světě a mezi odborníky se považuje za...



Skončilo první kolo velké fotografické soutěže o nejkrásnějšího pejska

Gustav

Čtyřtýdenní soutěž dospěla k prvnímu vyhlášení výsledků, kdy spolu zápolí vždy automatem náhodně vybrané dvojice psů....

Dnes je Světový den toalet. Nejzdravější je vyměšování v podřepu

Muzeum historických nočníků a toalet na pražské Výtoni

Podle Světové zdravotnické organizace nemá k toaletě stále přístup více než 2,4 miliardy lidí. Letošním tématem...

Berlínský řízek není prasárna, říká Pohlreich a míchá hořčici s křenem

Zdeněk Pohlreich vysvětluje, jak vám pikantní hořčice pomůže v případě...

Křupavý řízeček vonící po másle, s pikantním ocáskem dvou druhů hořčice a křenu. Kombinace, která zní podezřele, přesto...



Další z rubriky

Berlínský řízek není prasárna, říká Pohlreich a míchá hořčici s křenem

Zdeněk Pohlreich vysvětluje, jak vám pikantní hořčice pomůže v případě...

Křupavý řízeček vonící po másle, s pikantním ocáskem dvou druhů hořčice a křenu. Kombinace, která zní podezřele, přesto...

Na punčocháče vystínované ve stylu ombré stačí barva, hrnec a sporák

Punčocháče si technikou ombré jednoduše obarvíte sami.

Techniku ombré zřejmě budete znát jako způsob barvení vlasů, jakési stínování hřívy tón v tónu od světlejších vlasů po...

Upečte si anglický rostbíf. Podle Pohlreicha není nic jednoduššího

Anglický rostbíf zvládnete i doma. Odpočinuté maso po upečení nakrájíte na...

Pěkný odleželý kus roštěné je dobrý základ pro to, abyste zvládli připravit tradiční anglický rostbíf. Přípravy se...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!



Najdete na iDNES.cz