S colou, pivem i ovocem. Takové jsou letošní kávové letní hity

aktualizováno 
Období od května do konce září patří v kavárnách všem ledovým kávám, domácím limonádám nebo ledovým čajům. Každý rok se však najdou zajímavé kombinace, které by člověk ani nečekal, od alkoholu přes ovoce až po čaje. Storyous magazín zmapoval letošní letní kávové trendy.

Speciál Emanuel kombinuje mango džus s ice batch brew. | foto: Storyous

Magazín otestoval čtyři pražské podniky, o kterých je známé, že se kávové kultuře intenzivně věnují, sledují trendy a nebojí se experimentovat.

Jako první vyzkoušeli EMA espresso bar na Masarykově nádraží. Kromě klasických ledových drinků zdejší baristé namíchali tři speciály. První z nich nese jméno Emanuel a kombinuje mango džus s ice batch brew, mango dření a kapkou limetky.

Fotogalerie

Další v řadě je Miláček, tedy espresso s tonicem a čajem rooibos orange. Poslední letní limitkou je Amálie s espressem, mandlovým mlékem a amarettem.

Z Masarykova nádraží se účastníci kávového výletu volně přesunuli do Karlína a tam už zůstali. První zdejší zastávka zavedla účastníky do Kafe Karlín.

A jaké ty objednávky byly? Jednak už dnešní klasiky, jako je affogato nebo espresso tonic, ale také letošní novinka v podobě piva s kávou. To vzniklo ve spolupráci s létajícím pivovarem Falkon, jmenuje se The Society, a v nabídce je hned několik pivních stylů napárovaných s různými kávami.

Jak připravit:

Espresso tonic

Do sklenice nasypeme led. Zalijeme 1 dl toniku. Připravíme espresso, které pomalu nalijeme na tonik s ledem. Vytvoří se dvě krásně oddělené vrstvy.

Espresso cola

Jeden díl kávy a pět dílů coly. Naplňte sklenici ledem a doplňte ostatní ingredience. Společně promíchejte a přelijte do sklenice, ve které budete podávat.

Další zastávka nebyla zas až tak kávová jako v předchozích případech. V Parlor Café se zaměřují především na zmrzlinu, a to hned v několika podobách. Největší úspěch slavily jednoznačně zdejší zmrzlinové sendviče, tedy kopeček či dva zmrzliny od Crème de la Crème mezi domácími sušenkami nakombinované podle vlastní chuti.

Namátkou se ochutnávala třeba buráková sušenka s kokosovou a citronovou zmrzlinou nebo cookies s ořechy s jahodovou zmrzlinou s bazalkou a s fíkovou polevou.

Kromě toho tady připravují i Parlorsecco, tedy skleničku šumivého prosecca s porcí ovocného sorbetu, například s příchutí grep, limetka nebo malina a další. Mezi ochutnanými nápoji se ale objevila i netradiční variace na espresso tonic, a to espresso cola, ale také deci vína nebo zdejší vyhlášený gin tonic.

Poslední zastávka se odehrála v bistru Proti Proudu. Kdo snad ještě neměl zmrzlinu, tady byla možnost ochutnat kopeček pro změnu z Angelata.

Z pití to byly potom limonády, a to především domácí šalvějová nebo lahvová značky Enzo nebo Divoženka. V počtu objednávek se už ale do popředí dostávalo především pivo. Přeci jen málokterý letní večer končí jinak než s půllitrem či lahví pivka v ruce. To je sázka na jistotu nejen v rámci letní nabídky.

Celý článek najdete ve Storyous magazín a byl redakčně upraven.

Autor:

Nejčtenější

Neuklízejte od podlahy, prádlo nesušte doma. Při úklidu pozor na 15 chyb

Úklid těch nejexponovanějších míst, jako je kuchyně a koupelna, si nechte...

Je tu čas vánočního úklidu, na který se asi jen málokterá domácnost těší. Nepříjemná povinnost přinese na konci...

Roman Vaněk: mistr kuchařek, podle kterých se dá vařit

Autor kuchařek a zakladatel Pražského kulinářského institutu Roman Vaněk

Roman Vaněk objevil recept, jak se stát autorem nejoblíbenějších kuchařských knih. Zdánlivě je to naprosto banální:...

Jatýrka si lidi dají, ale na foie gras zapomeňte, radí šéfová v Beskydech

Restauraci s hotelem Rekovice najdete v beskydských kopcích nad Rožnovem pod...

Je libo minestrone, ossobuco nebo foie gras? Proč ne, ale ve venkovské restauraci uprostřed nádherných beskydských lesů...

Na čerstvou štěpku vstupují gorilák Richard i jeho synové jedině obutí

Richard - s bačkorami z dřevité vlny na tlapách - se natahuje po lákavých...

Dvakrát do roka vyměňují chovatelé spolu s dobrovolníky gorilám z hygienických důvodů dřevitou štěpku, která ve vysoké...

Šroubováky, vrtačka nebo svěrák. Nejlepší dárky pro kutily

Základní sada šroubováků

V každé domácnosti potřebujete alespoň minimum nářadí, abyste byli schopni zvládnout nenadálé havarijní situace. Přece...

Další z rubriky

Podle šéfové mají na Lipně na víc. Vydělávají, ale chybí láska k oboru

Santo na Lipně i vaří, ale majitelům o žádný posun nejde.

Proč si štáb pořadu Ano, šéfová! pozvou provozovatelé úspěšné restaurace Kotva na břehu Lipna, když za tři roky sami...

VIDEO: Takto vypadá jídlo TOP 10 restaurací Česka. Jsou i v Brně a Přerově

Podnik Zlatá Praha, kde kuchaři připravili pěnu z Bailey’s s rakytníkovým želé,...

Osm z Prahy 1, jedna z Brna a jedna z Přerova. Tak vypadá žebříček TOP 10 restaurací Česka podle ankety Maurerův výběr...

Šéfová Jitka Pagana v Rozstřelu vyjmenovala nešvary české gastronomie

Jitka a Santo Pagana v diskusním pořadu Rozstřel. (3. prosince 2018)

Karla Mráčková v pondělním Rozstřelu zpovídala nástupce Zdeňka Pohlreicha, protagonisty pořadu Ano, šéfová! Pro TV...

Najdete na iDNES.cz