Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


S colou, pivem i ovocem. Takové jsou letošní kávové letní hity

aktualizováno 
Období od května do konce září patří v kavárnách všem ledovým kávám, domácím limonádám nebo ledovým čajům. Každý rok se však najdou zajímavé kombinace, které by člověk ani nečekal, od alkoholu přes ovoce až po čaje. Storyous magazín zmapoval letošní letní kávové trendy.

Speciál Emanuel kombinuje mango džus s ice batch brew. | foto: Storyous

Magazín otestoval čtyři pražské podniky, o kterých je známé, že se kávové kultuře intenzivně věnují, sledují trendy a nebojí se experimentovat.

Jako první vyzkoušeli EMA espresso bar na Masarykově nádraží. Kromě klasických ledových drinků zdejší baristé namíchali tři speciály. První z nich nese jméno Emanuel a kombinuje mango džus s ice batch brew, mango dření a kapkou limetky.

Fotogalerie

Další v řadě je Miláček, tedy espresso s tonicem a čajem rooibos orange. Poslední letní limitkou je Amálie s espressem, mandlovým mlékem a amarettem.

Z Masarykova nádraží se účastníci kávového výletu volně přesunuli do Karlína a tam už zůstali. První zdejší zastávka zavedla účastníky do Kafe Karlín.

A jaké ty objednávky byly? Jednak už dnešní klasiky, jako je affogato nebo espresso tonic, ale také letošní novinka v podobě piva s kávou. To vzniklo ve spolupráci s létajícím pivovarem Falkon, jmenuje se The Society, a v nabídce je hned několik pivních stylů napárovaných s různými kávami.

Jak připravit:

Espresso tonic

Do sklenice nasypeme led. Zalijeme 1 dl toniku. Připravíme espresso, které pomalu nalijeme na tonik s ledem. Vytvoří se dvě krásně oddělené vrstvy.

Espresso cola

Jeden díl kávy a pět dílů coly. Naplňte sklenici ledem a doplňte ostatní ingredience. Společně promíchejte a přelijte do sklenice, ve které budete podávat.

Další zastávka nebyla zas až tak kávová jako v předchozích případech. V Parlor Café se zaměřují především na zmrzlinu, a to hned v několika podobách. Největší úspěch slavily jednoznačně zdejší zmrzlinové sendviče, tedy kopeček či dva zmrzliny od Crème de la Crème mezi domácími sušenkami nakombinované podle vlastní chuti.

Namátkou se ochutnávala třeba buráková sušenka s kokosovou a citronovou zmrzlinou nebo cookies s ořechy s jahodovou zmrzlinou s bazalkou a s fíkovou polevou.

Kromě toho tady připravují i Parlorsecco, tedy skleničku šumivého prosecca s porcí ovocného sorbetu, například s příchutí grep, limetka nebo malina a další. Mezi ochutnanými nápoji se ale objevila i netradiční variace na espresso tonic, a to espresso cola, ale také deci vína nebo zdejší vyhlášený gin tonic.

Poslední zastávka se odehrála v bistru Proti Proudu. Kdo snad ještě neměl zmrzlinu, tady byla možnost ochutnat kopeček pro změnu z Angelata.

Z pití to byly potom limonády, a to především domácí šalvějová nebo lahvová značky Enzo nebo Divoženka. V počtu objednávek se už ale do popředí dostávalo především pivo. Přeci jen málokterý letní večer končí jinak než s půllitrem či lahví pivka v ruce. To je sázka na jistotu nejen v rámci letní nabídky.

Celý článek najdete ve Storyous magazín a byl redakčně upraven.

Autor:




Nejčtenější

Majitelka podniku přinutila Pohlreicha svézt se na místní bobové dráze.
Na Pražáka dobrý, pochválila Pohlreicha restauratérka s dvěma hvězdami

Majitelka brněnské restaurace, kterou navštívil Zdeněk Pohlreich v dalším díle pořadu Ano, šéfe!, se rozhodla vybudovat dietní fast food, ale stěžovala si, že...  celý článek

Ústecké komíny (ilustrační snímek).
Kominíci mají napilno, topná sezona letos začala dřív

Letošní topná sezona začala nemilosrdně už na začátku září, a to způsobilo řadě tuzemských domácností nečekané starosti. Většina z nich totiž nestihla objednat...  celý článek

Šikoku inu (shikoku inu) je od roku 1937 japonským národním pokladem.
Z japonských psích lovců prasat milovaní společníci i národní poklad

Japonci jsou přesvědčeni, že jimi vyšlechtěná psí plemena jsou naprosto výjimečná, což lze samozřejmě tvrdit například i u národních plemen českých. Nicméně...  celý článek

Reportér Matěj Smlsal předvádí několik praktických triků s vejci.
VIDEO: Čerstvé, nebo zkažené? Triky, které vám pomohou při vaření vajec

Jako synonymum neschopnosti v kuchyni se říká: umí jenom uvařit vejce a čaj. Ale práce s vejci není až tak triviální, jak se zdá. Práci s vejci si totiž lze...  celý článek

Další z rubriky

Zdeněk Pohlreich v jednom z konfrontačních rozhovorů s majitelem Bílého koníčka...
VIDEO: Z Třeboně jede Pohlreich nadšený i znechucený, hvězdu dá a nedá

Jako předkrm vydlabané plněné brambory, po kterých už máte dost. Neestetické lečo, které může chutnat milionově, ale do restaurace nepatří. Majitel, který se...  celý článek

Hotové domácí máslo
VIDEO: Než prohlížet prázdné regály bez másla, radši si ho vyrobte sami

Že se cena másla zvedla, sledujeme už několik týdnů. Nyní však dochází i k tomu, že na něj v obchodě často už vůbec nenarazíte. Pokud se vám to stalo, zkuste...  celý článek

Ústecké komíny (ilustrační snímek).
Kominíci mají napilno, topná sezona letos začala dřív

Letošní topná sezona začala nemilosrdně už na začátku září, a to způsobilo řadě tuzemských domácností nečekané starosti. Většina z nich totiž nestihla objednat...  celý článek

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.