Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Zkuste rodinnou večeři za pár korun. Dřevorubecké či panské párance

aktualizováno 
Natrhané proužky uleželého těsta uvařené ve vodě jako těstoviny, zkombinované s vařenými brambory, brynzou a opečenou cibulkou se slaninou. Tradiční levné jídlo z východního Slovenska, které vás možná příjemně překvapí.

Můžete servírovat ozdobené brynzou, případně i sekanými bylinkami. | foto: www.e-knihovnicka.cz

Původně to byl pokrm chudých dřevorubců, kteří si jednoduché těsto nosili s sebou do lesa připravené z domova a upravovali a vařili si je pak k obědu až na místě u ohně. Těsto rozváleli, vytahali a natrhali do podoby úzkých dlouhých proužků, pak je uvařili v kotlíku s vodou a dochutili je brynzou, případně k nim přidávali rozmačkané brambory upečené v horkém popelu.

Výchozí těsto se dá upravit i do podoby tradičních, nožem krájených nudlí (slovensky rezance) a lze je také vyvalovat do podoby kratších oválků (tzv. šúlance).

Vám předkládáme recept v "panské" variantě, vylepšený a ozvláštněný vyškvařenou slaninou s orestovanou cibulkou a trochou másla. I tak by vás měly čtyři porce, na které je náš rozpis, přijít dohromady zhruba na 60 Kč.

Panské párance se slaninou krok za krokem

Budete potřebovat 500 g polohrubé mouky, 220 ml studené vody, 1 lžičku soli, 6 středně velkých brambor, 3 plátky uzené slaniny, 1 cibuli, 100 g másla, 250 g brynzy nebo zakysané smetany a kadeřavou petrželku.

Ingredience potřebné na dřevorubecké trhance
K odvážené polohrubé mouce přidejte špetku soli, vodu a nejlépe v robotu vše...
Propracované těsto musí být spíše tužší, nelepivé a na řezu čistě hladké....

Mouku smíchejte se solí a vodou zadělejte vláčné tužší těsto. Důkladně je propracujte, aby se nelepilo, zabalte je do fólie a uložte do druhého dne v chladničce.

Na druhý den vypracujte z těsta silnější plátek (vál nemusíte sypat moukou) a...
Proužky válečkem důkladně rozválejte do podoby dlouze oválných tenkých plátků a...
Vypracovaný plátek nahoře opatrně natrhněte a dlouhými tahy ruky z něj...

Než začnete těsto dál zpracovávat, rozložte do pekáčku s papírem na pečení omyté brambory a v troubě vyhřáté na 200 až 220 je ve slupce upečte, bude to trvat zhruba hodinu.

Z těsta mezitím vypracujte na suchém nepomoučeném válu nepříliš velký silný plát, který rozdělíte nožem na proužky a každý tence rozválíte. Pak každý pruh rukama ještě vytáhněte a shora ho začněte párat do podoby nepravidelných dlouhých nudlí, tzv. páranců. Z každého plátku vytvoříte asi čtyři.

Jednotlivé párance ukládejte na vál vedle sebe, nikoli v silné vrstvě na sebe....
Jakmile proužky vyplavou na hladinu, jsou uvařené. Sceďte je a přidejte k...
V pánvičce vyškvařte slaninu, přidejte nadrobno nakrájenou cibuli, orestujte ji...

Původně se jednotlivé proužky těsta (párance) vhazovaly hned po odtržení z východního plátku do kotlíku s vroucí vodou. Vy si je však odkládejte na vál, vrstva však nesmí být příliš silná, aby se neslepily, a uvařte je všechny najednou.

Než se brambory dopečou, vyškvařte v pánvičce jemně pokrájenou slaninu, přidejte nasekanou cibuli, orestujte ji dozlatova a nechte v ní rozpustit máslo. Zároveň uvařte párance v osolené vroucí vodě, musí vyplavat na hladinu.

Ve slupce upečené horké brambory nakrájejte na kostky a vidličkou je jemně...
Nakonec přidejte rozdrobenou brynzu, opět vše promíchejte a můžete podávat.
K horkým párancům s bramborami přidejte na slanině orestovanou cibulku s...

Scezené párance přidejte do mísy, ve které jste rozmačkali doměkka upečené a na kostky pokrájené brambory. Dále přidejte slaninu s cibulí a máslem, rozdrobenou brynzu a vše promíchejte. Podávejte teplé posypané další brynzou, pažitkou apod.

Tento a další tipy na levná jídla najdete v lednovém čísle časopisu Knihovnička Recepty. 

Autoři:




Nejčtenější

Šlechtitelé představili koně jako z animáka
Šlechtitelé představili koně jako z animáka. Odborníci se bouří

Americká farma Orrion se chlubí dlouhou tradicí v chovu a šlechtění koní. Ovšem arabský plnokrevník El Rey Magnum, kterého představili, vyvolal mezi odborníky...  celý článek

Blecha pod elektronovým mikroskopem. Ilustrační fotografie.
PORADNA: Sousedčin kocour má blechy. Může je chytit i náš pes?

Moje sousedka má doma kocoura, který neustále courá ven, a často ho vidím drbat se. Je to starší paní a sama se zmínila, že má asi kocour blechy. Mám doma...  celý článek

Při metodě vaření sous-vide neboli ve vakuu se neobejdete bez vakuovacího...
Pohlreich učí vařit sous-vide neboli ve vakuu. Tedy šetrně a jednoduše

„Sous-vide je kámoš, ne soupeř. Pomůže vám uvařit věci, o kterých jste si v životě mysleli, že jsou neproveditelné,“ popisuje Pohlreich francouzskou metodu...  celý článek

Většina červených vín by se měla podávat o teplotě kolem 18 °C. (ilustrační...
Šroubovací uzávěry nemusí být jen u nekvalitních vín, tvrdí someliér

Someliér Libor Nazarčuk upozorňuje, že sudové víno stáčené do PET lahví je určeno k rychlé spotřebě. A už dávno neplatí, že šroubovací uzávěry se používají jen...  celý článek

Další z rubriky

Rybu vařenou v páře můžete podávat se salátem podle vlastní fantazie.
VIDEO: Pár tahů nožem a ryba je bez kostí. Pohlreich učí filetovat

Kuchař Zdeněk Pohlreich střídá polohu „kata“ nezdárných restaurací s polohou lektora, kdy se snaží pěkně krok za krokem naučit kuchaře některou základní...  celý článek

Většina červených vín by se měla podávat o teplotě kolem 18 °C. (ilustrační...
Šroubovací uzávěry nemusí být jen u nekvalitních vín, tvrdí someliér

Someliér Libor Nazarčuk upozorňuje, že sudové víno stáčené do PET lahví je určeno k rychlé spotřebě. A už dávno neplatí, že šroubovací uzávěry se používají jen...  celý článek

Dýně pod svou slupkou ukrývají nasládlou dužinu, která má podle druhu různý...
Dýně jsou hitem podzimu. Jak je nakupovat, skladovat i upravovat

Dýně na podzim doslova zaplaví trhy. Skladováním si jejich sezónu můžete prodloužit až na druhou půlku zimy, kdy jejich hřejivá barva a chuť přijdou obzvláště...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.