Můžete servírovat ozdobené brynzou, případně i sekanými bylinkami.

Můžete servírovat ozdobené brynzou, případně i sekanými bylinkami. | foto: www.e-knihovnicka.cz

Zkuste rodinnou večeři za pár korun. Dřevorubecké či panské párance

  • 19
Natrhané proužky uleželého těsta uvařené ve vodě jako těstoviny, zkombinované s vařenými brambory, brynzou a opečenou cibulkou se slaninou. Tradiční levné jídlo z východního Slovenska, které vás možná příjemně překvapí.

Původně to byl pokrm chudých dřevorubců, kteří si jednoduché těsto nosili s sebou do lesa připravené z domova a upravovali a vařili si je pak k obědu až na místě u ohně. Těsto rozváleli, vytahali a natrhali do podoby úzkých dlouhých proužků, pak je uvařili v kotlíku s vodou a dochutili je brynzou, případně k nim přidávali rozmačkané brambory upečené v horkém popelu.

Výchozí těsto se dá upravit i do podoby tradičních, nožem krájených nudlí (slovensky rezance) a lze je také vyvalovat do podoby kratších oválků (tzv. šúlance).

Vám předkládáme recept v "panské" variantě, vylepšený a ozvláštněný vyškvařenou slaninou s orestovanou cibulkou a trochou másla. I tak by vás měly čtyři porce, na které je náš rozpis, přijít dohromady zhruba na 60 Kč.

Panské párance se slaninou krok za krokem

Budete potřebovat 500 g polohrubé mouky, 220 ml studené vody, 1 lžičku soli, 6 středně velkých brambor, 3 plátky uzené slaniny, 1 cibuli, 100 g másla, 250 g brynzy nebo zakysané smetany a kadeřavou petrželku.

Ingredience potřebné na dřevorubecké trhance
K odvážené polohrubé mouce přidejte špetku soli, vodu a nejlépe v robotu vše...
Propracované těsto musí být spíše tužší, nelepivé a na řezu čistě hladké....

Mouku smíchejte se solí a vodou zadělejte vláčné tužší těsto. Důkladně je propracujte, aby se nelepilo, zabalte je do fólie a uložte do druhého dne v chladničce.

Na druhý den vypracujte z těsta silnější plátek (vál nemusíte sypat moukou) a...
Proužky válečkem důkladně rozválejte do podoby dlouze oválných tenkých plátků a...
Vypracovaný plátek nahoře opatrně natrhněte a dlouhými tahy ruky z něj...

Než začnete těsto dál zpracovávat, rozložte do pekáčku s papírem na pečení omyté brambory a v troubě vyhřáté na 200 až 220 je ve slupce upečte, bude to trvat zhruba hodinu.

Z těsta mezitím vypracujte na suchém nepomoučeném válu nepříliš velký silný plát, který rozdělíte nožem na proužky a každý tence rozválíte. Pak každý pruh rukama ještě vytáhněte a shora ho začněte párat do podoby nepravidelných dlouhých nudlí, tzv. páranců. Z každého plátku vytvoříte asi čtyři.

Jednotlivé párance ukládejte na vál vedle sebe, nikoli v silné vrstvě na sebe....
Jakmile proužky vyplavou na hladinu, jsou uvařené. Sceďte je a přidejte k...
V pánvičce vyškvařte slaninu, přidejte nadrobno nakrájenou cibuli, orestujte ji...

Původně se jednotlivé proužky těsta (párance) vhazovaly hned po odtržení z východního plátku do kotlíku s vroucí vodou. Vy si je však odkládejte na vál, vrstva však nesmí být příliš silná, aby se neslepily, a uvařte je všechny najednou.

Než se brambory dopečou, vyškvařte v pánvičce jemně pokrájenou slaninu, přidejte nasekanou cibuli, orestujte ji dozlatova a nechte v ní rozpustit máslo. Zároveň uvařte párance v osolené vroucí vodě, musí vyplavat na hladinu.

Ve slupce upečené horké brambory nakrájejte na kostky a vidličkou je jemně...
Nakonec přidejte rozdrobenou brynzu, opět vše promíchejte a můžete podávat.
K horkým párancům s bramborami přidejte na slanině orestovanou cibulku s...

Scezené párance přidejte do mísy, ve které jste rozmačkali doměkka upečené a na kostky pokrájené brambory. Dále přidejte slaninu s cibulí a máslem, rozdrobenou brynzu a vše promíchejte. Podávejte teplé posypané další brynzou, pažitkou apod.

Tento a další tipy na levná jídla najdete v lednovém čísle časopisu Knihovnička Recepty.