Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Levné kuře toho za život nachodí jako vy z postele do koupelny

aktualizováno 
"Drůbež v každém případě kupujte chlazenou, na mraženou raději zapomeňte," radí šéfkuchař Zdeněk Pohlreich. Z drůbeže je králem grilování v Čechách sice jednoznačně kuře, ale právě tak můžete sáhnout po kachně či králíkovi, který z pohledu kuchyňské přípravy k drůbeži patří. A na grilu zdaleka není špatný.

Drůbeží maso zásadně kupujte nejen čerstvé, zrovna tak je lepší koupit si kuře z volného výběhu. Ve velkochovech se totiž dělí o 1 m² kolem dvaceti kuřat. "Levná kuřata toho za celý život nachodí asi tak, jako vy z postele do koupelny. Takže podle toho kvalita jejich masa vypadá," přibližuje Pohlreich, že za pár korun prostě nemůžete čekat zázraky.

Zrovna tak tento šéfkuchař v pondělí večer na Primě na několika receptech prakticky předvede, jak si poradit nejen s tradičním kuřetem, ale také s grilováním kachny či králíka. Ten sice drůbeží tak úplně není, ale kuchaři ho tak vidí.  

Marinovaná králičí stehna s rozmarýnem krok za krokem

Budete potřebovat 4 králičí stehna, 50 g slaniny, pár snítek čerstvého rozmarýnu, pepř, sůl; na marinádu 80 ml olivového oleje, čerstvě vymačkanou šťávu a kůru z jednoho bio citronu, 20 ml dijonské hořčice, 150 ml bílého vína, špetku čerstvě namletého černého pepře, 2 oloupané a utřené stroužky česneku, čerstvý tymián.

Sekáčkem oddělte zadek králíka, tedy obě stehna.
Stehna oddělte od sebe.
Největší kost můžete od stehna odkrojit.

Pokud máte celého králíka, oddělte zadek a následně zadní stehna od sebe. Pak je omyjte pod studenou vodou, osušte papírovou utěrkou a zbavte blan. Případně je můžete zbavit i největší kosti.

Nakrájejte si slaninu.
Stehna prošpikujte kousky slaniny.
Ke každému kousku slaniny vložte i větvičku rozmarýnu.

Slaninu si nakrájejte na jakési klínky, které si můžete na chvilku strčit do mrazáku, lépe se pak s nimi špikuje. Ostrým nožem udělejte do masa zářezy a vsuňte do nich připravené kousky slaniny. Ke každému přidejte i větvičku rozmarýnu. 

Stehna posolte a opepřete.
Stehna obalte v marinádě.
Citronovou kůru nasekejte na nudličky.

Větvičky či otrhané lístky tymiánu, nasekaný rozmarýn, citronovou šťávu, olivový olej a lžičku dijonské hořčice smíchejte a v takto připravené marinádě nechte marinovat osoleného a opepřeného králíka. Přidejte citronovou kůru nakrájenou na nudličky, vše přikryjte mikrotenovou fólií a nechte odležet v lednici. Nejlépe přes noc, ale stačí i hodinka dvě.

Stehna položte na gril.
Po chvilce stehna otočte na kraj žároviště.
Po chvilce stehna otočte na kraj žároviště.

Rošt grilu okartáčujte, naolejujte a gril rozpalte. Nejprve opečte maso ve střední části grilu a poté ho přesuňte blíž ke kraji. Bude potřebovat 15 až 20 minut vysokého žáru, než se propeče až ke kosti.

Prstem vyzkoušejte, jestli už je stehno správně hotové.
Marinovaná a grilovaná  králičí stehna
Grilovaná králičí stehna podávejte s lehkým salátem.

Když maso ozkoušíte prstem, měli byste poznat, jestli už je hotové – musí být úplně měkké. Po upečení ho nechte chvíli odpočinout a můžete podávat. Ideálně s jednoduchým salátem, případně i s bílým pečivem. "Drůbeží specialita," provokuje s úsměvem Pohlreich nad talířem se skvostně vypadajícím králíkem.




Nejčtenější

V Paříži nainstalovali nové eko-pisoáry. Nechutné, bouří se místní

Pařížané si stěžují na výrazné pisoáry bez zástěn v centru města. (13. srpna...

Paříž přišla s novým nápadem, jak ekologicky využít lidskou moč. Nové červené pisoáry se slámou uvnitř dokážou vytvořit...

KVÍZ: Deset anglických kuchařských výrazů, které musíte znát v receptech

Při vaření se používá hodně postupů, které v anglické terminologii u nás nejsou...

Dnes jen už málokdo vaří podle ušmudlaného deníčku po mamince. Není nic snadnějšího než sednout k počítači nebo...



Pláže Floridy ochromil červený příliv. Hynou ryby, ptáci i želvy

Mrtvé ryby na plážích Floridy

Velká horka trápí nejen Česko, ale i americkou Floridu. Čtenářka Renata Mysliveček, která u zdejších pláží žije, den za...

Se zahradou si hraje. Má být oslavou života, pod jehličnany je mrtvo, říká

Růže jsou podle majitele tohoto nádherně rozkvetlého království pro každou...

Zahradničí přes dvacet let a miluje anglický a holandský typ neformálních zahrad s ostrým kontrastem květů a syté...

Z Prahy prchají do Posázaví na chalupu s půvabnou zahradou po babičce

Dům a zahrada po babičce s dědou přinášejí rodině z Prahy spoustu radosti a...

Domek se zahradou, které budovali zhruba před sedmdesáti lety její děda s babičkou, jsou srdeční záležitostí čtenářky,...

Další z rubriky

VIDEO: Ovocné sushi je jako sladká tečka, kterou si snadno připravíte doma

Ovocné sushi je neobvyklou sladkou tečkou.

Sushi existuje nepřeberné množství druhů. Málokdo se však setkal s ovocnou variantou, která může posloužit jako „sladká...

Zdeněk Pohlreich: Končím, patřím do starého železa, už většinou ani nevařím

Zdeněk Pohlreich (v bistru Next Door by Imperial)

Téměř deset let jezdil po celé zemi a radil majitelům restaurací. Jeho pořad Ano, šéfe! se stal legendou. Teď se...

VIDEO: Paprikové chilli barbecue, luxusní příloha ke grilovanému masu

Paprikové čatní připravené čistě jen z přírodních surovin.

Otevřete skleničku zářivě červených, jakoby sklovitých paprikových nudliček, a ať je přidáte ke grilovanému masu, k...

Najdete na iDNES.cz