Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Lidem se zahradou rozdat slepice, to je belgický návod proti plýtvání

  11:30aktualizováno  11:30
Občanům, které mají odpovídající zahradu pro menší chov slepic, nabízí belgický Mouscron zdarma přiměřený počet slepic. Krmit by je měli převážně potravinovými zbytky z domácnosti, odměnou jim budou čerstvá vejce pro vlastní potřebu. Město si slibuje snížení množství směsného odpadu.
V belgickém Mouscronu dostanete od úřadu slepice, pokud slíbíte, že je budete krmit zbytky potravin a dva roky je nesníte ani se jich jinak nezbavíte. Ilustrační foto

V belgickém Mouscronu dostanete od úřadu slepice, pokud slíbíte, že je budete krmit zbytky potravin a dva roky je nesníte ani se jich jinak nezbavíte. Ilustrační foto | foto: shutterstock.com

Zastupitelstvo belgického města Mouscron se rozhodlo vyzkoušet originální způsob, jak snížit množství zbytků potravin vyhazovaných do směsného odpadu a tím i celkový objem odpadu vůbec. Nabízí svým občanům zdarma slepice, aby je mohli zbytky potravin živit, a odpad tak efektivně zužitkovat. Odměnou pro ty, kteří na program přistoupí, budou čerstvá vajíčka.

V belgickém Mouscronu dostanete od úřadu slepice, pokud slíbíte, že je budete krmit zbytky potravin a dva roky je nesníte ani se jich jinak nezbavíte. Vajíčka jsou vaše. Ilustrační foto V belgickém Mouscronu dostanete od úřadu slepice, pokud slíbíte, že je budete krmit zbytky potravin a dva roky je nesníte ani se jich jinak nezbavíte. Vajíčka jsou vaše. Ilustrační foto V belgickém Mouscronu dostanete od úřadu slepice, pokud slíbíte, že je budete krmit zbytky potravin a dva roky je nesníte ani se jich jinak nezbavíte. Ilustrační foto

Kdo se do programu zapojí, musí se zavázat, že po dva roky slepice ani nesní, ani se jich jinak nezbaví. Krmit je má převážně potravinovými zbytky z domácnosti. Občané, kteří ještě nikdy slepice nechovali, dostanou od města také odborný návod, jak na to.

Cílem kuriózního projektu je snížit množství komunálního odpadu, v němž se objevuje zbytečné množství potravinových zbytků. Město už zkušební fázi projektu s úspěchem uskutečnilo, pro nyní zahajované druhé kolo nabízí občanům k dispozici zatím 50 slepic.

Mohou slepice pomoci snížit plýtvání potravinami?

celkem hlasů: 3927

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 0:00 24. března 2010. Anketa je uzavřena.

ANO, mělo by to smysl i u nás 2864
NE, je to v lidech 714
NEVÍM 349
Autor:




Nejčtenější

Poslední rozloučení téměř šedesátileté šimpanzice
Umírající šimpanzice Mama poznala ošetřovatele z mládí a objímala ho

Lidoopi mají nejen velmi dobrou paměť, ale i schopnost k někomu přilnout. Potvrdila to devětapadesátiletá šimpanzí samice Mama, která loni v dubnu uhynula v...  celý článek

Max a Angie zkoumají spinner
VIDEO: Princip spinneru pochopila i koťata něžných chlupatých obrů

Jak dopadne spinner, který svěříte tlapkám a drápkům dvěma téměř čtyřměsíčních kocourků mainské mývalí? Zasunou ho rázným úderem někam pod nábytek, nebo ho...  celý článek

Vlhké košile se postupně jedna za druhou vtahují do skříně přístroje.
VIDEO: Automat na nenáviděné žehlení zvládne dvanáct kusů v jedné várce

Britští inženýři se rozhodli dát sbohem nejúmornější domácí práci, tedy žehlení. Rohan Kamdar a Trevor Kerth vymysleli parní stroj Effie, do kterého můžete...  celý článek

Svah za domem by měl být zpevněný výsadbou keřů nebo stromů.
PORADNA: Máme nad domem svah. Mám strach, že se nám sesune na barák

Čtenáře Michala děsí, že se půda sesune na jeho dům. Ptá se, zda je možné svah zpevnit výsadbou vhodných dřevin.  celý článek

Další z rubriky

Zdeněk Pohlreich nastiňuje, jak by to v restauraci u fotbalového hřiště mohlo...
Zdeněk Pohlreich radil v kuchyni FC Dymokury. Pepík Hnátek by se divil

Co se stane, když na vesnici za Prahou zavřou poslední hospodu? Najde se dobrodruh, profesionální kuchař s rodinou, který se rozhodne vybudovat svou kuchyni v...  celý článek

Při metodě vaření sous-vide neboli ve vakuu se neobejdete bez vakuovacího...
Pohlreich učí vařit sous-vide neboli ve vakuu. Tedy šetrně a jednoduše

„Sous-vide je kámoš, ne soupeř. Pomůže vám uvařit věci, o kterých jste si v životě mysleli, že jsou neproveditelné,“ popisuje Pohlreich francouzskou metodu...  celý článek

Šéfkuchař Miroslav Kalina
Zažívat já v hospodách to, co Pohlreich, zblázním se, říká šéfkuchař Kalina

Díky populární televizní show MasterChef je tvář Miroslava Kaliny známá jako málokterého jiného šéfkuchaře. Podle něj je nejtěžší naučit děti jíst zeleninu.  celý článek

Mercedes Třída E 2,0 220d...
Mercedes Třída E 2,0 220d...

r.v. 2016, naj. 15 500 km, diesel
1 064 219 Kč (s DPH)

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.