Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Na festivalu o jídle se promítaly filmy ze zvířecího koncentráku

aktualizováno 
Na České zemědělské univerzitě v Praze-Suchdole se ve dnech 13. až 17. října již počtvrté koná filmový festival Life Sciences Filme Festival. Řeší se, jak v budoucnu nakrmit lidstvo.

Dva zapálení fanoušci masa na jednom jevišti: Roman Vaněk a František Kšána ml. | foto: Tomáš Junek

Je to festival dokumentárních filmů z oblasti zemědělských a potravinářských věd. Témata filmů se často dotýkají oblastí, které zasahují život každého z nás, tedy produkce potravin či udržitelnosti technologických postupů.

Fotogalerie

Témata filmů i doprovodných akcí se dotýkají především masa a v přeneseném smyslu gastronomie vůbec. Program zatím od úterka nabídl filmy jako „Zvířecí koncentráky“ o velkochovech hospodářských zvířat či „Budeme brzy jíst maso ze zkumavky?“ o nejnovějších pokusech s produkcí živočišných tkání z kmenových buněk.

Mezi vrcholy filmového programu (více na stránkách festivalu) byla projekce pořadu „Jídlo s r. o.“ a následná otevřená debata vedená Romanem Vaňkem, Františkem Kšánou ml. a Věrou Mátlovou z Výzkumného ústavu zemědělského.

Přeštické prase

Přeštické černostrakaté prase je původní české plemeno prasat z oblasti západních Čech. Vzniklo křížením českého prasete a švábsko-hallského barevného prasete, které se ve druhé polovině 19. století chovalo na Klatovsku a Domažlicku. Je uznáno jako genetický zdroj.

V rámci doprovodného programu mohli návštěvníci ochutnat grilované pochoutky, které připravili kuchaři z restaurace Zájezd. Proběhla také exkurze na školní experimentální farmu, kde bylo možné na vlastní oči vidět například přeštické prase nebo českou stračenu.

Přednášky a diskuse vyzdvihovaly důležitost zachování českých genových zdrojů, jako je právě přeštické černostrakaté prase.

V dalších dnech zájemci o návštěvu ještě stihnou diskusi, zda superhouby pomohou zachránit svět, či film o tom, jak bude v budoucnu možné nakrmit lidi v městech. Detailní program pro další dny (vstupné je zdarma) najdete na stránkách festivalu.

Autoři:




Nejčtenější

Hlína údajně obsahuje tzv. hodné bakterie, které podobně jako čokoláda...
Unikátní pojízdný záhon přiveze seniorům hlínu a květináče až k lůžku

Té paní už bylo osmdesát roků. V domově pro seniory leží na posteli mezi čtyřmi stěnami, celé dny tráví na lůžku, chodit už moc nemůže. A pak se ozve zaťukání....  celý článek

Svah za domem by měl být zpevněný výsadbou keřů nebo stromů.
PORADNA: Máme nad domem svah. Mám strach, že se nám sesune na barák

Čtenáře Michala děsí, že se půda sesune na jeho dům. Ptá se, zda je možné svah zpevnit výsadbou vhodných dřevin.  celý článek

Ve vařiči můžete vařit, ohřívat i péct.
Nadšenci vsadili na vaření sluncem. Na výrobu už vybrali třináctinásobek

Na serveru Kickstarter se občas objeví nápad, který osloví širokou masu lidí. Takový zásah se podařil při prezentaci solárního vařiče GoSun Go, kdy se vybral...  celý článek

Většina červených vín by se měla podávat o teplotě kolem 18 °C. (ilustrační...
Šroubovací uzávěry nemusí být jen u nekvalitních vín, tvrdí someliér

Someliér Libor Nazarčuk upozorňuje, že sudové víno stáčené do PET lahví je určeno k rychlé spotřebě. A už dávno neplatí, že šroubovací uzávěry se používají jen...  celý článek

Poslední rozloučení téměř šedesátileté šimpanzice
Umírající šimpanzice Mama poznala ošetřovatele z mládí a objímala ho

Lidoopi mají nejen velmi dobrou paměť, ale i schopnost k někomu přilnout. Potvrdila to devětapadesátiletá šimpanzí samice Mama, která loni v dubnu uhynula v...  celý článek

Další z rubriky

Do čatní můžete skvěle zpracovat přebytky úrody, od švestek po rajčata, která...
Jak na nejlepší čatní. Zpracujte do něj papriky, broskve, mrkev i jablka

Představte si téměř jakékoli ovoce a zeleninu na světě a jejich všechny možné kombinace. Čatní může být téměř cokoli, jen musí vždy výborně chutnat, být trochu...  celý článek

Většina červených vín by se měla podávat o teplotě kolem 18 °C. (ilustrační...
Šroubovací uzávěry nemusí být jen u nekvalitních vín, tvrdí someliér

Someliér Libor Nazarčuk upozorňuje, že sudové víno stáčené do PET lahví je určeno k rychlé spotřebě. A už dávno neplatí, že šroubovací uzávěry se používají jen...  celý článek

Akumulační vložky jsou jako skládačka, objednávají se zvlášť.
Malý výkon a akumulaci. Taková krbová kamna potřebují nízkoenergetické domy

Klasická krbová kamna jsou perfektní pro nezateplené chaty a chalupy. Ale nové domy, které se stále častěji staví v nízkoenergetickém nebo pasivním standardu,...  celý článek

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.