Je to festival dokumentárních filmů z oblasti zemědělských a potravinářských věd. Témata filmů se často dotýkají oblastí, které zasahují život každého z nás, tedy produkce potravin či udržitelnosti technologických postupů.
Témata filmů i doprovodných akcí se dotýkají především masa a v přeneseném smyslu gastronomie vůbec. Program zatím od úterka nabídl filmy jako „Zvířecí koncentráky“ o velkochovech hospodářských zvířat či „Budeme brzy jíst maso ze zkumavky?“ o nejnovějších pokusech s produkcí živočišných tkání z kmenových buněk.
Mezi vrcholy filmového programu (více na stránkách festivalu) byla projekce pořadu „Jídlo s r. o.“ a následná otevřená debata vedená Romanem Vaňkem, Františkem Kšánou ml. a Věrou Mátlovou z Výzkumného ústavu zemědělského.
Přeštické prasePřeštické černostrakaté prase je původní české plemeno prasat z oblasti západních Čech. Vzniklo křížením českého prasete a švábsko-hallského barevného prasete, které se ve druhé polovině 19. století chovalo na Klatovsku a Domažlicku. Je uznáno jako genetický zdroj. |
V rámci doprovodného programu mohli návštěvníci ochutnat grilované pochoutky, které připravili kuchaři z restaurace Zájezd. Proběhla také exkurze na školní experimentální farmu, kde bylo možné na vlastní oči vidět například přeštické prase nebo českou stračenu.
Přednášky a diskuse vyzdvihovaly důležitost zachování českých genových zdrojů, jako je právě přeštické černostrakaté prase.
V dalších dnech zájemci o návštěvu ještě stihnou diskusi, zda superhouby pomohou zachránit svět, či film o tom, jak bude v budoucnu možné nakrmit lidi v městech. Detailní program pro další dny (vstupné je zdarma) najdete na stránkách festivalu.