Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Když nevíte, co s lilkem, udělejte z něj burger s tzatziki

aktualizováno 
Když se řekne hamburger, nemusíte si vždycky jen představit klasickou placku z hovězího. Lehký hamburger z lilku je tak dobrý, že na maso s radostí zapomenete.

Lehký zeleninový burger z lilku | foto: Weber

Připravte si 2 lilky, 1 - 2 salátová srdíčka, malou hrst čerstvého koriandru, červenou cibuli, 4 hamburgerové bulky a olej. Pak je potřeba připravit kari marinádu.

Na tu budete potřebovat 75 ml rostlinného oleje, čajovou lžičku kari prášku, šťávu z 1⁄2 limetky, 2 stroužky česneku, sůl a pepř.

A nakonec ještě ingredience na Tzatziki:

  • 250 ml 10% řeckého jogurtu
  • 1 okurka
  • 1⁄2 stroužku česneku
  • Sůl
  • Pepř

Lilky opláchněte a nakrájejte na 1 cm silné plátky. Operte salát a koriandr, oloupejte cibuli a nakrájejte ji na plátky.

Nyní připravte kari marinádu. Smíchejte olej, kari prášek a limetkový džus. Oloupejte stroužky česneku, rozmačkejte je a přidejte do marinády.

Lilky opečte, dokud nebudou mít pěknou mřížku.

Lilky opečte, dokud nebudou mít pěknou mřížku.

Plátky lilku potřete po obou stranách bohatou vrstvou kari marinády a dochuťte solí a pepřem.

Do misky dejte řecký jogurt na tzatziki. Opláchněte okurku, nastrouhejte nahrubo a vymačkejte přebytečnou šťávu. Vmíchejte okurku do jogurtu. Oloupejte česnek, rozmačkejte a přidejte společně se solí a pepřem.

Zvolili jste krále grilu

Podívejte se, jaké fotografie a recepty poslali naši čtenáři do soutěže o čtyři grily od společnosti WEBER v celkové hodnotě 100 tisíc korun. Do galerie vstupte ZDE.

A na gril

Připravte gril na přímé teplo, asi 220 °C. Používáte-li gril na dřevěné uhlí, budete potřebovat trochu méně než polovinu startovacího komína zapálených briket.

Detaily

Doba přípravy: 40 minut

Metoda grilování: přímá, vysoká teplota 220 °C

Doba grilování: 6 až 8 minut

Opékejte plátky lilku nad přímým teplem po dobu 3–4 minut na každé straně, dokud nebudou mít pěkné stopy po grilování.

Rozkrojte hamburgerové bulky a na rozkrojenou stranu nakapejte trochu olivového oleje. Lehce je opečte nad přímým teplem, dokud také nebudou mít stopy po grilování.

Připravte hamburgery: dolů dejte salát, poté tzatziki, dva plátky grilovaného lilku, cibulové kroužky a čerstvý koriandr.

Autor:




Nejčtenější

Pohlreich vysvětluje, že základy kuchařského umění se nedají přeskočit, a učí...
I čerstvou rybu lze v kuchyni zabít, předvedl šéfovi amatér z Vodňan

Opravdu čerstvou a dobře udělanou sladkovodní rybu si v Česku jen tak někde nedáte. Když si tedy Zdeňka Pohlreicha s pořadem Ano, šéfe! pozval majitel rybí...  celý článek

Bedla vysoká má štíhlou tygrovanou nohu s pohyblivým prstenem a velký šupinatý...
Bedly rostou jako o život. Na řízky jsou skvělé, ale umí i otrávit

Houbařská sezona vrcholí a s ní i růst oblíbených bedel. Pro laiky často prezentují houby, které si nelze splést, jenže opak je pravdou. Některé druhy jsou...  celý článek

V Praze se chystá nejpálivější zmrzlina.
Nejpálivější zmrzlina na světě? Taková se bude prodávat v říjnu v Praze

S výraznou chilli chutí se rozhodl experimentovat Jan Hochsteiger, alias pan Zmrzlinka ze zmrzlinárny Crème de la Crème. Tvrdí, že by to měla být...  celý článek

Když se rybář podíval do tlamy svého uloveného lingcoda, načel tam neporušenou...
Dva v jednom. Rybář chytil rybu, která ještě nestačila sníst chobotnici

Čtyřiadvacetiletému Mattu Mertzovi se u pobřeží Santa Cruz v Kalifornii povedl nezvyklý úlovek. Když vylovil vzácného lingcoda a otevřel jeho tlamu, zjistil,...  celý článek

Soutěžní příspěvek do fotosoutěže pořádané Zoo Praha
Fotosoutěž Zoo Praha se blíží do finále. Klikněte pro nejlepší fotky

Zoo Praha vyzvala všechny fotografy, aby posílali své nejlepší výtvory do fotografické soutěže. Nejlepší z nich použije na billboardy a citylighty. Naše...  celý článek

Další z rubriky

Sousedské vztahy bývají velice křehké, proto se vyplatí vycházet si se sousedy...
Hluk, zápach či nedovolený pobyt. Jak řešit prohřešky zvířat u sousedů

Ne každý majitel rodinného domku je nadšený zahrádkář a chovatel. Někomu může vadit zápach z chlívku, jinému létající peří, dalšímu hlasité projevy drůbeže....  celý článek

Šikmé větve představují oříšek, vyplatí se "předlomit" si je předem.
Připravte se na úklid zahrady a vyhrajte elektrické zahradní pomocníky

Na podzim připravujeme zahradu k zimnímu spánku. K tomu patří úklid větví z prořezávky, nadrcení na mulč nebo do kamen i hrabání listí. Pokud v soutěži správně...  celý článek

Aplikaci PlantNet k určování divokých druhů rostlin si lze do mobilního...
Stačí vyfotit list nebo květ rostliny a aplikace prozradí její jméno

Uživatelsky příjemnou aplikaci, díky níž se z vás může stát vášnivý botanik, vyvinuli francouzští vědci. Stačí vyfotit list, květ, plod nebo kůru rostliny a...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.