Připravte si 2 lilky, 1 - 2 salátová srdíčka, malou hrst čerstvého koriandru, červenou cibuli, 4 hamburgerové bulky a olej. Pak je potřeba připravit kari marinádu.
Na tu budete potřebovat 75 ml rostlinného oleje, čajovou lžičku kari prášku, šťávu z 1⁄2 limetky, 2 stroužky česneku, sůl a pepř.
A nakonec ještě ingredience na Tzatziki:
- 250 ml 10% řeckého jogurtu
- 1 okurka
- 1⁄2 stroužku česneku
- Sůl
- Pepř
Lilky opláchněte a nakrájejte na 1 cm silné plátky. Operte salát a koriandr, oloupejte cibuli a nakrájejte ji na plátky.
Nyní připravte kari marinádu. Smíchejte olej, kari prášek a limetkový džus. Oloupejte stroužky česneku, rozmačkejte je a přidejte do marinády.
Plátky lilku potřete po obou stranách bohatou vrstvou kari marinády a dochuťte solí a pepřem.
Do misky dejte řecký jogurt na tzatziki. Opláchněte okurku, nastrouhejte nahrubo a vymačkejte přebytečnou šťávu. Vmíchejte okurku do jogurtu. Oloupejte česnek, rozmačkejte a přidejte společně se solí a pepřem.
A na gril
Připravte gril na přímé teplo, asi 220 °C. Používáte-li gril na dřevěné uhlí, budete potřebovat trochu méně než polovinu startovacího komína zapálených briket.
DetailyDoba přípravy: 40 minut Metoda grilování: přímá, vysoká teplota 220 °C Doba grilování: 6 až 8 minut |
Opékejte plátky lilku nad přímým teplem po dobu 3–4 minut na každé straně, dokud nebudou mít pěkné stopy po grilování.
Rozkrojte hamburgerové bulky a na rozkrojenou stranu nakapejte trochu olivového oleje. Lehce je opečte nad přímým teplem, dokud také nebudou mít stopy po grilování.
Připravte hamburgery: dolů dejte salát, poté tzatziki, dva plátky grilovaného lilku, cibulové kroužky a čerstvý koriandr.