Lišák zprohýbaný

Lišák zprohýbaný | foto: www.houbar.cz

Lišák zprohýbaný (Hydnum repandum)

Jak vypadá

. Zajímavosti a rady

prewPři hledání hub nás nezřídka potěší nález liškám podobných hub, které mají pod kloboukem namísto lupenů ostny. Je to lišák.
Většina houbařů se v tomto případě pořádně naštve a lišák zprohýbaný odhodí do křoví. Vy už to ale neuděláte, protože se právě dozvíte, že je jedlý a dají se z něj připravit velice chutné pokrmy. Tento malý klenot má opravdu velkou kulinářskou hodnotu a hrstkou zasvěcených houbařů je často vyhledáván.

Klobouky jsou 5 - 8 cm široké, křehce masité, nepravidelně zprohýbané, bělavě až žemlově zbarvené, naspodu s bělavými až světle okrovými, křehkými, lámavými ostny a 3 - 7 cm dlouhým a 0,5 - 2,5 cm širokým, často výstředným třeněm. Výtrusy jsou bezbarvé.

Kde a kdy roste

Lišák zprohýbaný roste velmi hojně od července do října na zemi v jehličnatých, smíšených i listnatých lesích, často ve velkých skupinách.

Je jedlý. Z hlediska uchovávání je dobré jej rozkrájet a usušit, ovšem je trochu tužší, takže se možná více hodí k nakládání do octa nebo oleje. Po očištění mohou být mladé plodnice upravovány vcelku nebo rozkrojené, u větších plodnic je dobré odstranit ostny – ty jsou sice také jedlé, ale v pokrmu potom vypadají jako krátké vlasy, takže mohou pokazit celkový vzhled jídla. Je to všestranně použitelný druh, který se dobře hodí k rybám a masu, ale je cenný i samotný, a to pro svou vynikající chuť.