Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Liška Friesova (Cantharellus friesii)

aktualizováno 
Liška Friesova nese název podle švédského mykologa Fries, který ji popsal. Na rozdíl od lišky obecná má tato houba lososové až červené zbarvení.

Liška Friesova | foto: www.houbar.cz

Liška Friesova připomíná lišku nebo kuřátko, také patří k jedlým houbám. Roste ale vzácně, proto není tak známá jako její známější příbuzná – liška obecná.

Jak vypadá

Klobouk lišky Friesovy poznáte podle nálevkovitého, zvlněného, tenkého klobouku. Oproti ostatním liškám vyniká lososovou až ruměnou barvou, která od okrajům do středu tmavne. Lišky vypadají jako lupenaté houby, ve skutečnosti ale na spodní straně klobouku vidíme takzvané lišty. Ty jsou u této houby tlusté a zbarvené do oranžově krémové. Třeň je až 3 cm vysoký a tlustý až 0,5 cm. Dužnina chutná nakysle, nevoní nijak výrazně.

Liška Friesova je lišce obecné podobná spíše tvarem, je ale menší a tenčí. Pokud si ji spletete s jinou liškou, nic se neděje. Tato houba je také jedlá, vyskytuje se ale zřídka.

Kde a kdy roste

Když budete mít štěstí, najdete ji od července do září v listnatých lesích, a to především pod buky. Občas roste také pod jehličnany.

Autoři:




Nejčtenější

Vlhké košile se postupně jedna za druhou vtahují do skříně přístroje.
VIDEO: Automat na nenáviděné žehlení zvládne dvanáct kusů v jedné várce

Britští inženýři se rozhodli dát sbohem nejúmornější domácí práci, tedy žehlení. Rohan Kamdar a Trevor Kerth vymysleli parní stroj Effie, do kterého můžete...  celý článek

Max a Angie zkoumají spinner
VIDEO: Princip spinneru pochopila i koťata něžných chlupatých obrů

Jak dopadne spinner, který svěříte tlapkám a drápkům dvěma téměř čtyřměsíčních kocourků mainské mývalí? Zasunou ho rázným úderem někam pod nábytek, nebo ho...  celý článek

Hovězí carpaccio zvládnete podle Pohlreicha připravit i doma.
Hovězí naložte do soli a nemusíte vařit, doporučuje Pohlreich carpaccio

Většinou máme zažito, že maso má být hlavně pořádně tepelně upravené. Přitom jsou i jiné možnosti, jak ho upravit tak, abychom si na něm co nejvíc pochutnali....  celý článek

U vody je nyní božský klid.
Rybář Vágner chce sjednotit dobu lovu. Kdo chodí pozdě z práce, nemá šanci

Jakub Vágner zahájil kampaň za prodloužení doby lovu tak, aby byla celoročně od čtyř hodin ráno až do půlnoci. Podle něj současná doba, kdy se smí lovit...  celý článek

Další z rubriky

Jedovatý pavučinec kozlí nesbírejte!
Pavučinec kozlí (Cortinarius traganus)

Jméno traganus odkazuje k pachu kozla. Aroma pavučince totiž není příjemné.   celý článek

Krásnopórka kozí noha
Krásnopórka kozí noha (Scutiger pes-caprae)

Tato zajímavá houba má výrazný klobouk a obří póry.  celý článek

Bělokosmatka polokulovitá
Bělokosmatka polokulovitá (Humaria hemisphaerica)

Chlupatá koule, která se změní v misku - to je bělokosmatka.  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.