Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Liška nálevkovitá (Cantharellus infundibuliformis)

  11:19aktualizováno  11:19

Liška nálevkovitá | foto: www.houbar.cz

Jak vypadá

. Zajímavosti a rady

prewRoste – li liška nálevkovitá ve spadaném listí, je těžké ji najít. Nejlépe je hledat tuto houbu v mechu na březích lesních potůčků.
Liška nálevkovitá je takový klenot mezi houbami. Vyrůstá obvykle mnohem později než liška obecná a její nález je docela houbařský úspěch, neboť s oblibou roste pod spadaným listím. Jak ji ale jednou uvidíte, můžete pak najít celé houfy plodnic rostoucích tam, kde jste je třeba prve vůbec neviděli. Má tendenci růst na stejném místě, takže si dobře pamatujte lokalitu, ve které jste ji nalezli. Věřte, že tam poroste i dalších několik let.

Klobouk je 2 – 5 cm široký, v mládí sklenutý, brzy však hluboce nálevkovitý, se zvlněným okrajem. Povrch klobouku je tmavě hnědý, velmi podobný barvě listové hrabanky dřevin, pod nimiž roste. Třeň je 0,5 – 8 cm dlouhý, žlutý a dutý. Lupeny jsou úzké a velmi nepravidelné, žlutavé, v dospělosti šedivé. Dužnina je žlutavá, vůně lehce nasládlá. Výtrusný prach je žlutý.

Kde a kdy roste

Liška nálevkovitá roste velmi hojně od pozdního podzimu ve velkém množství na kyselých půdách jak v jehličnatých, tak i listnatých lesích, často ve velkých houfech.

Velmi dobře se suší, může však být uchovávána i v čistém panenském olivovém oleji nebo v octě. Tato liška má mnohostranné využití v kuchyni a neobyčejně dobrou sladkou příchuť, hodí se zvlášť k rybám.

Autoři:


Nejčtenější

Pohlreich v dětském koutku: Kdybyste jim vařili modré z nebe, nesnědí to

Zdeněk Pohlreich vysvětluje rozdíl mezi běžnou a panko strouhankou.

Zdeněk Pohlreich se dostal v poslední řadě pořadu Ano, šéfe! do pekla dětského koutku, který evidentně nesnáší. V...

Pohlreich: To jsem ještě nikdy neviděl. Televize už dlouho tak nepípala

Pohlreich učí atraktivně aranžovat pokrmy na talíři.

Předposlední díl Pořadu Ano, šéfe! připravil Zdeňku Pohlreichovi výživné překvapení v hotelu Kamenný vrch v Chomutově....



Pohlreich odhalil rozpory v kuchyni. Kuchaři to zabalili kvůli neshodám

Bývalý šéfkuchař Vladimír Hanzelka dnes už vaří v Novém Jičíně.

V pořadu televize Prima Ano, šéfe! se odehrálo drama, které je velmi časté v mnoha restauracích. Až po návštěvě...

KVÍZ: Panenka, plecko, krkovice. Vyznáte se ve vepřovém mase?

V chladírně jsou jednotlivé roztříděné kousky připravené pro čisté kuchyňské...

Myslíte si, že by z vás mohl být dobrý řezník? V našem dalším kvízu se můžete otestovat. Podívejte se na „slepou mapu“...

Díky tatře hnoje vydupala zahrádku i z jílovité země. Trvalo to 40 let

Zahrádka kolem rodinného domu u Frýdku-Místku je pečlivě udržovaná.

Když před čtyřiceti lety manželé v obci nedaleko Frýdku-Místku dostavěli nový dům, postavili nový plot a provedli nutné...

Další z rubriky

Bedla orosená (Chamaemyces fracidus)

Bedla orosená

Celou houbu pokrývají červené kapičky.

Hřib rudonachový (Boletus rhodopurpureus)

Hřib rudonachový

Kriticky ohrožený hřib rudonachový najdete určitě v Červeném seznamu., v lese však vzácně.

Pavučinec kozlí (Cortinarius traganus)

Jedovatý pavučinec kozlí nesbírejte!

Jméno traganus odkazuje k pachu kozla. Aroma pavučince totiž není příjemné.



Najdete na iDNES.cz