Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Liška obecná (Cantharellus cibarius)

  11:21aktualizováno  11:21

Liška obecná | foto: www.houbar.cz

Jak vypadá

. Zajímavosti a rady

prewPokud jde o místa růstu lišky obecné, většina houbařů je tají, neboť tato houba tam roste rok co rok, někdy ve velkém množství. Dlouho však v našich lesích téměř chyběla, ale nyní se začíná znovu objevovat. Zřejmě je to díky zlepšení kvality ovzduší. Podle holandských mykologů totiž liška nesnáší surový humus. Dokud komíny v naší zemi chrlily spousty oxidů síry a dusíku, vydrželo jehličí na stromech místo sedmi let pouhé tři až čtyři roky a sypalo se na zem, takže surového humusu přibývalo, neboť jej bakterie nestačily zpracovávat a liškám se prostě nedařilo. Ale v poslední době se zdá, že lišek v našich lesích přibývá a to je dobře.

Klobouk je 2 - 12 cm široký, zprvu plochý se zaobleným okrajem, ve stáří rozložený a uprostřed prohloubený. Barvu má od velmi bledé až po sytě tmavou žlutou, ve stáří blednoucí. Některé plodnice jsou někdy až oranžové. Třeň je 3 - 8 cm dlouhý, plný, ke spodu zúžený. Žluté nepravé lupeny jsou tupé, úzké, nepravidelné a sbíhající na třeň. Žlutavá dužnina má lehce sladkou vůni meruněk, což je další důležitý určovací znak.

Kde a kdy roste

Liška obecná roste ve všech typech lesů od časného léta do pozdního podzimu. Je velmi podobná rovněž jedlé, avšak poněkud méně častěji se vyskytující lišce bledé (Cantharellus pallens), která se liší celkovou větší masitostí a světlejší barvou klobouku.

K uchovávání lišky obecné lze použít všechny známé způsoby od sušení až po nakládání. Zvlášť zajímavé je jejich uchovávání v alkoholu, stejně dobře se uchovává v olivovém oleji nebo v octě. Před kuchařským zpracováním je nejdůležitější lišky pořádně očistit. Lišky mají jednu velkou výhodu: plodnice mohou být delší dobu uchovávány jak v mrazničce, tak i na chladném vzdušném místě. Chutná výborně a je všestranně použitelná samotná, ve směsi hub, anebo s masem a rybami. Dává také pozoruhodnou chuť omáčkám a vůbec celkovému vzhledu jídla.

Autoři:



Nejčtenější

VIDEO: V čínském cirkuse lev a tygr při tréninku brutálně napadli koně

Lev a tygr napadli koně v čínském cirkusu

Vlnu protestů proti drezůře divokých zvířat v čínských cirkusech spustilo na sociálních sítích video, které natočil...

Za předražené „květákové steaky“ si britský řetězec vysloužil posměch

Květák běžně koupíte v zelenině nebo na trhu celý a nezabalený. Je kompaktní,...

Řetězec Marks & Spencer se minulý týden ocitl pod palbou kritiky poté, co začal v Británii prodávat takzvaný květákový...



Vymysleli automat na skládání prádla. Cena je však ďábelská

Po ukončení skládání vyjmete prádlo ze spodní zásuvky.

Robotický prádelní skládací stroj FoldiMate složí oblečení do úhledných komínků. Na stroj se jen zavěsí prádlo a on ho...

Vaněk: Co Čech, to food bloger. A za českou kuchyni jako bychom se styděli

Doménou Romana Vaňka jsou tradiční recepty. V jeho kuchařkách nenajdete jediný,...

Kulinář Roman Vaněk svou urputností připomíná národního buditele. Křísí české jazyky, a to doslova. Učí nás znovu...

Francouzská omeleta jako od šéfkuchaře je pravým prubířským kamenem

Hotovou omeletu posypejte nasekanou čerstvou pažitkou.

Příprava francouzské omelety často bývá zkušebním pokrmem právě přijímaných kuchařů. Nesmí být vyschlá, jako se to...

Další z rubriky

Hřib skvrnitý (Hemileccinum depilatum)

Hřib skvrnitý

Podle povrchu klobouku se mu slovensky říká jamkatý.

Hřib rudonachový (Boletus rhodopurpureus)

Hřib rudonachový

Kriticky ohrožený hřib rudonachový najdete určitě v Červeném seznamu., v lese však vzácně.

Hřib přívěskatý (Boletus appendiculatus)

Hřib přívěskatý

Najít tuto houbu je vzácné. Ještě vzácnější je, pokud ji předtím neprokousali červi.

Najdete na iDNES.cz