Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Liška obecná (Cantharellus cibarius)

  11:21aktualizováno  11:21

Liška obecná | foto: www.houbar.cz

Jak vypadá

. Zajímavosti a rady

prewPokud jde o místa růstu lišky obecné, většina houbařů je tají, neboť tato houba tam roste rok co rok, někdy ve velkém množství. Dlouho však v našich lesích téměř chyběla, ale nyní se začíná znovu objevovat. Zřejmě je to díky zlepšení kvality ovzduší. Podle holandských mykologů totiž liška nesnáší surový humus. Dokud komíny v naší zemi chrlily spousty oxidů síry a dusíku, vydrželo jehličí na stromech místo sedmi let pouhé tři až čtyři roky a sypalo se na zem, takže surového humusu přibývalo, neboť jej bakterie nestačily zpracovávat a liškám se prostě nedařilo. Ale v poslední době se zdá, že lišek v našich lesích přibývá a to je dobře.

Klobouk je 2 - 12 cm široký, zprvu plochý se zaobleným okrajem, ve stáří rozložený a uprostřed prohloubený. Barvu má od velmi bledé až po sytě tmavou žlutou, ve stáří blednoucí. Některé plodnice jsou někdy až oranžové. Třeň je 3 - 8 cm dlouhý, plný, ke spodu zúžený. Žluté nepravé lupeny jsou tupé, úzké, nepravidelné a sbíhající na třeň. Žlutavá dužnina má lehce sladkou vůni meruněk, což je další důležitý určovací znak.

Kde a kdy roste

Liška obecná roste ve všech typech lesů od časného léta do pozdního podzimu. Je velmi podobná rovněž jedlé, avšak poněkud méně častěji se vyskytující lišce bledé (Cantharellus pallens), která se liší celkovou větší masitostí a světlejší barvou klobouku.

K uchovávání lišky obecné lze použít všechny známé způsoby od sušení až po nakládání. Zvlášť zajímavé je jejich uchovávání v alkoholu, stejně dobře se uchovává v olivovém oleji nebo v octě. Před kuchařským zpracováním je nejdůležitější lišky pořádně očistit. Lišky mají jednu velkou výhodu: plodnice mohou být delší dobu uchovávány jak v mrazničce, tak i na chladném vzdušném místě. Chutná výborně a je všestranně použitelná samotná, ve směsi hub, anebo s masem a rybami. Dává také pozoruhodnou chuť omáčkám a vůbec celkovému vzhledu jídla.

Autoři:


Nejčtenější

KVÍZ: Znáte naše brouky, pavouky a další bezobratlé?

Na Velké výstavě bezobratlých 2018 na půdě Přírodovědecké fakulty University...

Tvoří zhruba 95 % všech živočišných druhů na naší planetě, jen v České republice jich podle odhadů žije více než 40...

KVÍZ: Umíte nakupovat maso, abyste uvařili klasická česká jídla?

Segedinský guláš

Jiné maso potřebujete na karbanátky, jiné na cikánskou pečeni nebo ke koprovce. Umíte si u řezníka říci, které maso vám...



Domácí jahodový džem jako od babičky: jen ovoce, trochu cukru a citron

Pokud vás příprava domácích džemů baví, investujte do speciálního nerezového...

Jak to ty naše babičky dělaly? Vždyť neměly možnost jednoduše koupit želírující přípravky a přesto byl jejich jahodový...

VIDEO: Gorilí samec Richard dělal z nervozity psí kusy, Kamba mu chybí

Richard ve venkovním výběhu poté, co byla Kamba oddělena od ostatních a...

Kamba je téměř dva týdny oddělená od skupiny, a přestože je po operačním zákroku s ostatními v kontaktu alespoň přes...

Makrela je u nás nedoceněná ryba. Pohlreich ukáže, jak na ni

Makrela s petrželovou marinádou s opékaným bramborem s šalotkou

Zdeněk Pohlreich ve své sérii Rozpal to šéfe ve Španělsku! na Primě opět používá místní produkty. Zaujala ho zde...

Další z rubriky

Krásnopórka kozí noha (Scutiger pes-caprae)

Krásnopórka kozí noha

Tato zajímavá houba má výrazný klobouk a obří póry.

Hřib skvrnitý (Hemileccinum depilatum)

Hřib skvrnitý

Podle povrchu klobouku se mu slovensky říká jamkatý.

Hřib přívěskatý (Boletus appendiculatus)

Hřib přívěskatý

Najít tuto houbu je vzácné. Ještě vzácnější je, pokud ji předtím neprokousali červi.

Grafton Recruitment Praha
MISTR VÝROBY, až 35 000 Kč

Grafton Recruitment Praha
Jihočeský kraj
nabízený plat: 25 000 - 35 000 Kč

Najdete na iDNES.cz