Losos s houbami
Suroviny:
800 g filetu z lososa, sůl, mletý bílý pepř, šťáva z 1 citronu, 300 g čerstvých lesních hub, 1 menší pórek, 50 g másla, 1 lžíce pokrájené petrželky, cherry rajčátka a bylinky (estragon, saturejka, tymián) na ozdobení.
Bramborová kaše:
600 g brambor, 1 větší petržel, 300 ml mléka.
Postup:
Lososa očistíme (zbavíme šupin), opláchneme pod studenou vodou, osušíme a popřípadě pinzetou vykostíme. Filet nakrájíme na 8 plátků, které osolíme, opepříme a pokapeme citronovou šťávou. Dáme do chladu odležet.
Týdeník 5plus2Každý pátek zdarma |
Mezitím oloupeme brambory a petržel. Brambory nakrájíme na kostky, uvaříme je v osolené vodě, scedíme a necháme okapat.
Petržel nakrájíme na plátky, které dusíme v osoleném mléce doměkka. Podušenou petržel s mlékem rozmixujeme. Brambory s petrželovým pyré rozšťoucháme dohladka a kaši udržujeme teplou.
Žampiony a pórek očistíme, omyjeme a necháme okapat. Houby nakrájíme na tenké plátky a pórek na kolečka.
V pánvi rozehřejeme polovinu másla a zprudka v něm opečeme žampiony. Přidáme pórek, osolíme a zvolna dusíme asi 5 minut. Nakonec vmícháme petrželku.
V druhé pánvi rozehřejeme zbylé máslo, porce ryby opečeme z obou stran a vyjmeme. Restujeme-li lososa z každé strany 1,5 minuty, je maso uprostřed jen prohřáté. Kdo má rád rybu propečenou, restuje ji déle.
Lososa s bramborovou kaší rozdělíme na talíře, přidáme podušenou zeleninu, čerstvá rozpůlená cherry rajčátka a ozdobíme bylinkami.