VIDEO: Hoďte na gril kus lososa a zeleninu, přivoláte si zpátky léto

  • 2
Losos říznutý Japonskem díky teriyaki marinádě, podávaný navíc jen s grilovanou zeleninou, je lehký pokrm, po kterém vám nebude jako po výprasku. Příjemné je už to, že vás donutí vytáhnout gril, přitom je rychle hotový.

Skvěle ochuceného lososa na grilu nám na zahrádce pražského hotelu Kempinski připravil jeho šéfkuchař Marek Fichtner. Sice ještě uprostřed léta, ale taky ten den několikrát zapršelo a vůbec to nevadilo. I kdyby vám déšť znemožnil venkovní grilování, lososa skvěle připravíte i doma na elektrickém grilu.

Příprava krok za krokem

Na každého strávníka počítejte zhruba s 200g filetem z lososa, kterého naložíte do teriyaki omáčky. Pak budete ještě potřebovat zeleninu na gril, a aby vám spolu hrály všechny chutě, tak také ústřicovou omáčku a čerstvý koriandr.

Marinádu si připravte z 1 lžíce sojové omáčky, 1 lžíce hnědého třtinového cukru, cca čtvrt lžíce worcestrové omáčky, cca 1 lžíce slunečnicového oleje, půl lžíce čerstvě nasekaného zázvoru, půl stroužku česneku, půl lžíce citronové šťávy a špetky soli. Ingredience promíchejte a do marinády vložte lososa, kterého nechte alespoň hodinku marinovat v lednici.

Výběr zeleniny na gril záleží na vaší chuti, Marek Fichtner vybral kombinaci červené a žluté papriky, červené cibule a zeleného chřestu. Může to být ale i lilek, žlutá cibule či cuketa. Na zeleninu použijte stejnou marinádu jako na lososa, ale přidejte do ní ještě cca 2 lžíce ústřicové omáčky.

Rybu i zeleniny pak můžete grilovat společně, potřebují zhruba stejně času, tedy poměrně málo. Ať jde o jakoukoliv rybu, ta nikdy není dobrá vysušená a Marek Fichtner radí myslet na to, že se rybí maso sundané z rozpáleného grilu vždycky ještě chvíli "dodělává" i na talíři.

Servírujte i se zeleninou hned po sundání z grilu. Lososa nezapomeňte na talíři posypat čerstvě nasekaným koriandrem, což je v asijské kuchyni velmi oblíbená bylinka. Celému jídlu totiž dodá velice příjemný chuťový akcent.


Letní grilování - Maso