Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Konečně gril, který nekouří. Pohání ho ventilátor na baterky

aktualizováno 
Do redakce nám přišel gril, jehož prodejce se dušuje, že tento kousek neprodukuje žádný kouř. S chutí jsme se rozhodli jej vyzkoušet. Vždyť kdo kdy viděl, aby gril na obyčejné dřevěné uhlí nevydával alespoň trochu kouře?

Kupodivu to tentokrát není marketingový tah, ale pravda. LotusGrill pracuje na principu kovářské výhně. Pod rozžhavené uhlí ventilátor na baterky vhání vzduch a dodává mu dostatek kyslíku k hoření. To má pozitivní důsledek: nezaznamenáte onen „plonkový“ čas, kdy podpalovač zhruba rozhořel uhlí, ale to zatím není dostatečně roztopené. V této fázi často gril na chvíli zakouří.

Fotogalerie

Dalším pozitivem je, že po prvním grilování si uhlí drží dost teploty na to, že opozdilci můžete dogrilovat další porci. Zapnete foukání a uhlí je za chvilku opět připraveno přivítat další maso.

Konstrukce spoléhá na nepřímé grilování. Zásobník s uhlím se skrývá pod vlnitým plechem, takže na něj nemůže skapávat omastek. Vyzařující žár se „zesiluje“ nerezovou vložkou, která funguje jako konkávní zrcadlo.

Až vychladne, můžete nádobu s popelem vysypat a vnitřní nerezovou mísu vyčistit od skapávajícího tuku v myčce na nádobí.

Práce s grilem je velmi čistá, jednoduchá a rychlá. Dovedeme si představit, že jej sbalíte do tašky a hodíte do kufru auta, když pojedete do kempu pod stan.

Klady a zápory

+ malý a skladný
+ čistá práce s uhlím
+ snadné zapalování
+ rychle se rozhoří
+ nekouří

- vyšší cena

Toto vše zní příliš báječně na to, abychom nenašli alespoň jedinou vadu na kráse. A taky že ano. Tento designový a skladný kousek, ještě nedávno hit německých zahrad, se totiž prodává za ceny od tří a půl tisíce korun. Ale komu to nedělá problém, má tu tip, jak vyzrát na grilování v hustě obydlených oblastech.

Pro kutily je tu zase příklad z praxe, který by mohli zahrnout do svých stávajících grilů. Vždyť vložit dospodu grilu trubku s otvory, do které by se z malého ventilátorku vháněl vzduch, by neměl být problém.

Autor:




Nejčtenější

Soutěžní příspěvek do fotosoutěže pořádané Zoo Praha
Fotosoutěž Zoo Praha se blíží do finále. Klikněte pro nejlepší fotky

Zoo Praha vyzvala všechny fotografy, aby posílali své nejlepší výtvory do fotografické soutěže. Nejlepší z nich použije na billboardy a citylighty. Naše...  celý článek

Bedla vysoká má štíhlou tygrovanou nohu s pohyblivým prstenem a velký šupinatý...
Bedly rostou jako o život. Na řízky jsou skvělé, ale umí i otrávit

Houbařská sezona vrcholí a s ní i růst oblíbených bedel. Pro laiky často prezentují houby, které si nelze splést, jenže opak je pravdou. Některé druhy jsou...  celý článek

V Praze se chystá nejpálivější zmrzlina.
Nejpálivější zmrzlina na světě? Taková se bude prodávat v říjnu v Praze

S výraznou chilli chutí se rozhodl experimentovat Jan Hochsteiger, alias pan Zmrzlinka ze zmrzlinárny Crème de la Crème. Tvrdí, že by to měla být...  celý článek

Kareta pravá (Eretmochelys imbricata)
Ekolog zjistil, že množství želv ve světových mořích roste. Až desetkrát

Světové populace mořských želv jsou zřejmě na vzestupu. Vědci z Aristotelovy univerzity v Soluni totiž zjistili, že po historickém úbytku se želvám v...  celý článek

Další z rubriky

Místo trávníku směs plevelů
PORADNA: Sousedi nesekají zahradu, máme trávu plnou pampelišek

Sousedi mají vedle nás pozemek, na kterém chtějí v budoucnu stavět. Ale nechávají ho ladem a k nám se dostávají bodláky i pampelišky. Co s tím? ptá se zoufalá...  celý článek

Květinové cibulky musí být pevné a bez známek plísně či jiného poškození.
Tulipány a spol. sázejte právě teď, ať stihnou do jara nabrat sílu

Má-li vaše zahrada na jaře rozkvést pestrými květy cibulovin, právě teď na podzim si vyhrňte rukávy a začněte je strkat do hlíny. Tulipány či narcisy totiž...  celý článek

Opal je typický krásným, zlatavě žlutým, rustikálním vzhledem, výrazně křupavou...
Česká jablka se u nás prodávají málo, ale v zahraničí slaví úspěchy

Přestože se v českých obchodech prodávají více jablka vypěstovaná v zahraničí, existují české odrůdy, které jsou naopak v cizině oblíbené. Nejen mezi...  celý článek

Okurková limonáda v 7 minutách!
Okurková limonáda v 7 minutách!

Vyměňte kupované limonády za domácí.

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.