Konečně gril, který nekouří. Pohání ho ventilátor na baterky

aktualizováno 
Do redakce nám přišel gril, jehož prodejce se dušuje, že tento kousek neprodukuje žádný kouř. S chutí jsme se rozhodli jej vyzkoušet. Vždyť kdo kdy viděl, aby gril na obyčejné dřevěné uhlí nevydával alespoň trochu kouře?

Kupodivu to tentokrát není marketingový tah, ale pravda. LotusGrill pracuje na principu kovářské výhně. Pod rozžhavené uhlí ventilátor na baterky vhání vzduch a dodává mu dostatek kyslíku k hoření. To má pozitivní důsledek: nezaznamenáte onen „plonkový“ čas, kdy podpalovač zhruba rozhořel uhlí, ale to zatím není dostatečně roztopené. V této fázi často gril na chvíli zakouří.

Fotogalerie

Dalším pozitivem je, že po prvním grilování si uhlí drží dost teploty na to, že opozdilci můžete dogrilovat další porci. Zapnete foukání a uhlí je za chvilku opět připraveno přivítat další maso.

Konstrukce spoléhá na nepřímé grilování. Zásobník s uhlím se skrývá pod vlnitým plechem, takže na něj nemůže skapávat omastek. Vyzařující žár se „zesiluje“ nerezovou vložkou, která funguje jako konkávní zrcadlo.

Až vychladne, můžete nádobu s popelem vysypat a vnitřní nerezovou mísu vyčistit od skapávajícího tuku v myčce na nádobí.

Práce s grilem je velmi čistá, jednoduchá a rychlá. Dovedeme si představit, že jej sbalíte do tašky a hodíte do kufru auta, když pojedete do kempu pod stan.

Klady a zápory

+ malý a skladný
+ čistá práce s uhlím
+ snadné zapalování
+ rychle se rozhoří
+ nekouří

- vyšší cena

Toto vše zní příliš báječně na to, abychom nenašli alespoň jedinou vadu na kráse. A taky že ano. Tento designový a skladný kousek, ještě nedávno hit německých zahrad, se totiž prodává za ceny od tří a půl tisíce korun. Ale komu to nedělá problém, má tu tip, jak vyzrát na grilování v hustě obydlených oblastech.

Pro kutily je tu zase příklad z praxe, který by mohli zahrnout do svých stávajících grilů. Vždyť vložit dospodu grilu trubku s otvory, do které by se z malého ventilátorku vháněl vzduch, by neměl být problém.

Autor:

Gyros naležato i roastbeef. Známe vítěze soutěže o kontaktní grily.

Ideální náplň do sendviče

Soutěž o kontaktní grily a udicí pistoli je u konce. Naše odborná komise vybrala tři vítěze, což...

Maso klidně marinujte, ale neutopte ho v oleji, radí šéfkuchař

Zatímco krkovička se ještě dopéká, kuřecí prsa už budou hotová. Aby byla...

VIDEO Šéfkuchař Radek David soudí, že z grilování se někdy dělá větší věda, než ve skutečnosti je. Podle...

Veřejná griloviště jsou skvělá. Dávají šanci lidem, kteří nemají zahradu

Grilovat nemusí jen ten kdo má zahradu, využijte i veřejná místa, na kterých je...

V městské zeleni v Česku skvěle funguje řada oficiálních grilovacích míst, kde je povoleno...

Používat saponáty na čištění mřížky grilu je zbytečné, radí kuchař

Kartáčem vyčistíte mřížku grilu naprosto spolehlivě.

VIDEO Internet je plný „zaručených“ návodů, jak si poradit se zašpiněnou mřížkou grilu pomocí speciálních...

Konečně gril, který nekouří. Pohání ho ventilátor na baterky

Designový kotlík se vzduchovým pohonem

VIDEO Do redakce nám přišel gril, jehož prodejce se dušuje, že tento kousek neprodukuje žádný kouř. S...

Je jedno, na čem budete grilovat. Maso nakonec bude chutnat stejně

Obrázky s grilováním většinou vypadají kýčovitě. Jenže ono to tak pohodově...

Až si půjdete kupovat gril, dejte si pozor na pár maličkostí, které by se vám mohly hodit pro...

Jak na „instantní“ gril. Vyzkoušeli jsme, zda vás na výletě nakrmí

Kolegyně v redakci se v tomto okamžiku už začaly těšit.

Grilování v rámci piknikování je u nás zatím málo rozšířené. Je to tím, že míst vhodných ke...


Nejčtenější

VIDEO: Největšího vola Austrálie nemohli vzít na jatka. Nevešel se jim tam

Vedle tohoto býka jsou ostatní kravičky jako nedochůdčata.

Australského volka Knickerse zachránil před jatky unikátní vzrůst. Podle řezníků se totiž nevejde do linky, kde se...

Roman Vaněk: mistr kuchařek, podle kterých se dá vařit

Autor kuchařek a zakladatel Pražského kulinářského institutu Roman Vaněk

Roman Vaněk objevil recept, jak se stát autorem nejoblíbenějších kuchařských knih. Zdánlivě je to naprosto banální:...

Šéfová Jitka Pagana v Rozstřelu vyjmenovala nešvary české gastronomie

Jitka a Santo Pagana v diskusním pořadu Rozstřel. (3. prosince 2018)

Karla Mráčková v pondělním Rozstřelu zpovídala nástupce Zdeňka Pohlreicha, protagonisty pořadu Ano, šéfová! Pro TV...

Bucovina je obří nekompromisní strážce stád v rumunských horách

Bucovina je nádherný a majestátní pes, který ihned upoutá pozornost každého.

Rumunský pastevecký pes bucovina se řadí k málopočetným plemenům, na které jinde jen tak nenarazíte. V jejich domovině...

Ozdoby z ořechových skořápek mají kouzlo starých časů, vyzkoušejte to

Do ozdob z ořechových skořápek se dá schovat celý betlém i s příběhem.

První adventní neděle je tu a přípravy na Vánoce jsou v plném proudu. Co k výzdobě přidat i vlastnoručně vyrobené...

Další z rubriky

Čekejte na stálou teplotu pod osm stupňů. Pak je čas na sázení česneku

Když česnek, tak český (22. března 2012, Praha)

V půlce listopadu přichází ideální čas na sadbu česneku. Vypěstujte si kvalitní český paličák na celý příští rok, stačí...

Pando umírá. Jeden z nejstarších organismů zabíjejí jelenci a člověk

Oblast Fishlake National Forest

Velká kolonie topolu osikovitého nazývané Pando v americkém Utahu je ve vážném ohrožení. Podle vědců je to důsledkem...

Zazimování zahrady: nezapomeňte na vodní plochy, radí zahradník

Vysokým výkonem, záběrem 46 cm a pevným kovovým šasi připomíná AKU rotační...

Nenechte nic náhodě a zazimujte zahradu ještě před příchodem prvních večerních mrazíků. Speciální péči potřebuje...

Najdete na iDNES.cz