Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


VIDEO: Keporkaci na lovu překvapili osazenstvo lodi. Brada spadne i vám

aktualizováno 
Dechberoucí okamžik zaznamenal na video Brad Rich na své plavbě poblíž Sewardu na Aljašce. Těsně vedle lodi se vynořila skupina velryb na lovu. Není divu, že kameraman musel po tomto čirém a intenzivním radostném zážitku prát kalhoty.

Odborník na kytovce Roman Vodička, veterinární lékař z pražské zoo, potvrdil, že jde o lovící keporkaky: „Video zachycuje skupinu keporkaků, jak pomocí bublinek vytvářejí sítě a do nich chytají ryby. Potom je vytlačí k hladině a žerou je. Je to standardní a velmi sofistikovaný způsob krmení tohoto druhu.“

Fotogalerie

Keporkaci, kteří dorůstají na délku až 18 metrů a jejich hmotnost se pohybuje mezi 24 a 40 tunami, se totiž živí mořskými korýši a poměrně malými rybami žijícími v celých hejnech. Právě v létě je velmi intenzivně a aktivně loví, protože zimu musí přežít jen ze svých tukových zásob.

Při lovné technice „bublinové sítě“ využívají vzduchové bubliny z dýchacích otvorů, které vypouštějí velice organizovaně. Celá skupina těchto obřích kytovců prostě podplave hejno ryb a pohybujíc se ve spirále směrem k hladině začnou všichni vypouštět z dýchacích otvorů bubliny.

Medvěd v horku

Medvěd skáče do bazénu jako plavecký reprezentant

Ukázkový styl skoku. Všimněte si těch precizně propnutých tlap.

Ukázkový styl skoku. Všimněte si precizně propnutých tlap.

Současně zmenšují průměr kruhu, ve kterém se pohybují, a donutí tak ryby v hejnu tisknout se blíž a blíž k sobě. Hejno ryb namačkaných téměř tělo na tělo tak dostanou až k hladině a pustí se do hostiny. Jednoduše otevřou tlamy, aby jich dokázali pozřít co nejvíc najednou: ryby spolknou, vodu z tlamy zase vypustí.

Ryby namačkané na malém prostoru přitom vyskakují i do vzduchu, takže se na lovu plejtváků přiživují i mořští rackové. Zjevně se jim vyplatí takové lovící hejno „zpívajících velryb“ doslova doprovázet, jak je evidentní i z videa pořízeného z lodi.

Autor:




Nejčtenější

Svah za domem by měl být zpevněný výsadbou keřů nebo stromů.
PORADNA: Máme nad domem svah. Mám strach, že se nám sesune na barák

Čtenáře Michala děsí, že se půda sesune na jeho dům. Ptá se, zda je možné svah zpevnit výsadbou vhodných dřevin.  celý článek

Vlhké košile se postupně jedna za druhou vtahují do skříně přístroje.
VIDEO: Automat na nenáviděné žehlení zvládne dvanáct kusů v jedné várce

Britští inženýři se rozhodli dát sbohem nejúmornější domácí práci, tedy žehlení. Rohan Kamdar a Trevor Kerth vymysleli parní stroj Effie, do kterého můžete...  celý článek

Ve vařiči můžete vařit, ohřívat i péct.
Nadšenci vsadili na vaření sluncem. Na výrobu už vybrali třináctinásobek

Na serveru Kickstarter se občas objeví nápad, který osloví širokou masu lidí. Takový zásah se podařil při prezentaci solárního vařiče GoSun Go, kdy se vybral...  celý článek

Hlína údajně obsahuje tzv. hodné bakterie, které podobně jako čokoláda...
Unikátní pojízdný záhon přiveze seniorům hlínu a květináče až k lůžku

Té paní už bylo osmdesát roků. V domově pro seniory leží na posteli mezi čtyřmi stěnami, celé dny tráví na lůžku, chodit už moc nemůže. A pak se ozve zaťukání....  celý článek

Poslední rozloučení téměř šedesátileté šimpanzice
Umírající šimpanzice Mama poznala ošetřovatele z mládí a objímala ho

Lidoopi mají nejen velmi dobrou paměť, ale i schopnost k někomu přilnout. Potvrdila to devětapadesátiletá šimpanzí samice Mama, která loni v dubnu uhynula v...  celý článek

Další z rubriky

Do čatní můžete skvěle zpracovat přebytky úrody, od švestek po rajčata, která...
Jak na nejlepší čatní. Zpracujte do něj papriky, broskve, mrkev i jablka

Představte si téměř jakékoli ovoce a zeleninu na světě a jejich všechny možné kombinace. Čatní může být téměř cokoli, jen musí vždy výborně chutnat, být trochu...  celý článek

Zdeněk Pohlreich nastiňuje, jak by to v restauraci u fotbalového hřiště mohlo...
Zdeněk Pohlreich radil v kuchyni FC Dymokury. Pepík Hnátek by se divil

Co se stane, když na vesnici za Prahou zavřou poslední hospodu? Najde se dobrodruh, profesionální kuchař s rodinou, který se rozhodne vybudovat svou kuchyni v...  celý článek

Výsledkem jsou dvě spojené kosti, maso je už téměř oddělené.
VIDEO: Pohlreich ukáže, jak vykostit kuřecí stehna. Pro křehčí řízky

Zdeňkova akademie jde po jednotlivých kuchařských technikách. Ve druhém díle se Pohlreich sice věnuje grilování, ale zmíní i detail, který zajímá hodně...  celý článek

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.