Atlas hub
Zde najdete nejznámější houby, se kterými se můžete setkat v našich lesích. Ve spolupráci s časopisem Houbař přinášíme i užitečné rady a zajímavosti.
Pro inspiraci:
Recepty z hub
Články o houbách
Rady zkušených houbařů
KVÍZ: Jak se vyznáte v houbách?
Lupenaté houby
Hlíva plicní (Pleurotus pulmonarius)
Z kulinářského hlediska je hlíva plicní všestranně využitelná. Při sbírání stačí otřít klobouky
Čirůvka zemní (Tricholoma terreum)
Čirůvka zemní roste místy velmi hojně od září do listopadu hlavně v jehličnatých lesích.
Čirůvka sírožlutá (Tricholoma sulphureum)
Je jedovatá! Čirůvka sírožlutá se podobá do určité míry jedlé výborné čirůvce zelánce
Čirůvka májovka (Calocybe gambosa)
Čirůvku májovku můžete nakládat do panenského olivového oleje nebo do octa nrbo sušit.
Čirůvka fialová (Lepista nuda)
Protože musí být čirůvka fialová před kuchyňskou úpravou tepelně zpracována, je dobré ji nesušit.
Čepičatka jehličnanová (Galerina marginata)
Smrtelně jedovatá. Obsahuje stejné toxiny jako nejjedovatější houba na světě, muchomůrka zelená.
Bedla zardělá (Leucoagaricus leucothites)
Z kulinářského hlediska se k bedle zardělé chovejte jako k bedle vysoké nebo červenající.
Bedla vysoká (Macrolepiota procera)
Bedla vysoká se výborně hodí na sušení. Třeň vyhoďte, neboť je tuhý a zbytek usušte.
Bedla červenající (Macrolepiota rhacodes)
Bedla červenající se dobře suší. Stačí odříznout třeň a rozkrájet. Je výborná v polévkách.
předchozí | 1 2 3 4 | další |