Atlas hub

a b c d e f g h ch i j k l m n o p q r s t u v x y z

Zde najdete nejznámější houby, se kterými se můžete setkat v našich lesích. Ve spolupráci s časopisem Houbař přinášíme i užitečné rady a zajímavosti.

Pro inspiraci:
Recepty z hub
Články o houbách
Rady zkušených houbařů 
KVÍZ: Jak se vyznáte v houbách?

Lupenaté houby

Hlíva plicní (Pleurotus pulmonarius)

9. května 2008

Z kulinářského hlediska je hlíva plicní všestranně využitelná. Při sbírání stačí otřít klobouky

Čirůvka zemní (Tricholoma terreum)

7. května 2008

Čirůvka zemní roste místy velmi hojně od září do listopadu hlavně v jehličnatých lesích.

Čirůvka sírožlutá (Tricholoma sulphureum)

7. května 2008

Je jedovatá! Čirůvka sírožlutá se podobá do určité míry jedlé výborné čirůvce zelánce

Čirůvka májovka (Calocybe gambosa)

7. května 2008

Čirůvku májovku můžete nakládat do panenského olivového oleje nebo do octa nrbo sušit.

Čirůvka fialová (Lepista nuda)

7. května 2008

Protože musí být čirůvka fialová před kuchyňskou úpravou tepelně zpracována, je dobré ji nesušit.

Čepičatka jehličnanová (Galerina marginata)

7. května 2008

Smrtelně jedovatá. Obsahuje stejné toxiny jako nejjedovatější houba na světě, muchomůrka zelená.

Bedla zardělá (Leucoagaricus leucothites)

7. května 2008

Z kulinářského hlediska se k bedle zardělé chovejte jako k bedle vysoké nebo červenající.

Bedla vysoká (Macrolepiota procera)

7. května 2008

Bedla vysoká se výborně hodí na sušení. Třeň vyhoďte, neboť je tuhý a zbytek usušte.

Bedla červenající (Macrolepiota rhacodes)

7. května 2008

Bedla červenající se dobře suší. Stačí odříznout třeň a rozkrájet. Je výborná v polévkách.

Krmítko v americkém Ohiu