Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Luštěninové klíčky plné vitaminů máte za tři dny. Stačí PET lahev a voda

  0:09aktualizováno  0:09
Naklíčené luštěniny lze koupit "hotové" i v obchodě. Za desetinu ceny a minimum práce si je ale můžete nechat vyklíčit doma. Získáte tak nejčerstvější vitaminy, jaké se v zimě dají sehnat.

Salát z naklíčené čočky, munga a cizrny je sám o sobě vydatnou vitamínovou bombou. | foto: shutterstock.com

Vhodná semínka luštěnin nakoupíte nejlépe v prodejnách se zdravou výživou. Pokud byste zašli do prodejny semen nebo do zahradnictví, získali byste s největší pravděpodobností semena namořená, určená k sadbě. Ke konzumaci jsou ale naprosto nevhodná.

Cizrna, mungo a čočka (zleva) v suchém stavu.

Cizrna, mungo a čočka (zleva) v suchém stavu.

Hrstička munga vám po třech dnech klíčení nabude na téměř litrový objem.

Hrstička munga vám po třech dnech klíčení nabude na téměř litrový objem.

Vybírejte luštěniny neloupané a nepůlené. Může to být například červená i zelená čočka, hrách, římský hrách neboli cizrna či bezkonkurenčně nejoblíbenější sója mungo. Půlkilový sáček vás přijde zhruba na 30 až 50 Kč, a to i při bio kvalitě semínek.

Případně si nechte s výběrem poradit, personál většinou mívá osobní zkušenost. Na fazole ale raději zapomeňte, obsahují jedovatou látku, která se spolehlivě ničí teprve varem, proto se konzumují převařené.

Musíte zajistit proudící vodu

Hrst vybraných suchých semínek propláchnete vodou, přes noc namočíte do vody, aby nabobtnaly, opět propláchnete a dáte klíčit. K tomu vám postačí nejobyčejnější PET lahev a čistá voda. Případně si můžete zhruba za tři tisícovky pořídit speciální klíčidlo, které za vás obstará veškerou péči o klíčící semínka.

Základem úspěšného naklíčení je, že semínka nemají být ponořená ve vodě, ale přesto potřebují neustále udržovat vlhká. Nejvíc jim vyhovuje, když přes ně průběžně proudí čistá voda, což jim ideálně zajistí právě ono drahé klíčidlo. Jinak hrozí, že začnou zahnívat či plesnivět.

Když ale semínka umístíte do PET lahve, do jejíhož dna uděláte pár otvorů menších než semínka, můžete je několikrát za den propláchnout čistou vodou také úplně bez problémů. Ideálně třikrát až čtyřikrát. Pokud jste v práci, stačí ráno, po návratu z práce a večer. Případně semínka namočte v pátek večer, věnujte jim pár minut přes víkend a v pondělí večer už budete sklízet.

Postup krok za krokem

Hrst luštěninových semínek propláchněte čistou vodou, vysypte například do hrníčku a na noc dostatečně zalijte vodou. Do rána nabobtnají a pod slupkami se začnou rýsovat probuzené klíčky. Pro srovnání jsme použili hrst munga, čočky a cizrny a nechali je klíčit za stejných podmínek.

Hrstičku semínek munga namočíte přes noc do vody a vsypete do PET lahve s otvory ve dnu, aby se klíčící semínka dala proplachovat. Hrstičku semínek (čočka) namočíte přes noc do vody a vsypete do PET lahve s otvory ve dnu, aby se klíčící semínka dala proplachovat. Hrstičku semínek (cizrna) namočíte přes noc do vody a vsypete do PET lahve s otvory ve dnu, aby se klíčící semínka dala proplachovat.

Ráno nabobtnalá semínka přesypte do PET lahve s několika otvory ve dnu. Buď si vyberte láhev se širokým hrdlem (například od mléka), případně úzké hrdlo odřízněte. Několikrát semínka propláchněte a umístěte do tmavé místnosti, nejlépe do koupelny. Pokud semínka klíčí ve tmě, jsou klíčky křehčí.

Klíčící semínka je nutno minimálně 3x za den propláchnout čistou vodou.

Každý den je minimálně třikrát důkladně propláchněte.

Mungo po prvním dni klíčení.Čočka po prvním dni klíčení.Cizrna po prvním dni klíčení.

Semínka munga, čočky a cizrny po prvním dni nakličování.

Mungo po dvou dnech klíčení.Cizrna po dvou dnech klíčení.Čočka po dvou dnech klíčení.

Semínka munga, cizrny a čočky po druhém dni nakličování.

Mungo po třech dnech klíčení. Litrová PET lahev je téměř plná.Čočka po třech dnech klíčení. Cizrna po třech dnech klíčení.

Semínka munga, čočky a cizrny po třetím dni nakličování. Klíčky jsou dostatečně velké a obsahují maximum živin. Ještě se neobjevily kořínky, se kterými naklíčená semínka živiny začnou opět ztrácet. (Pokud toužíte po klíčcích s obsahem chlorofylu, dejte je poslední den na světlo.)

Naklíčená semínka vysypte na cedník, znovu opláchněte a nechte důkladně okapat. Jakmile máte doklíčeno, vršek lahve odřízněte. Naklíčené mungo nechte po propláchnutí odkapat.

"Hotové" klíčky vysypte na cedník, propláchněte důkladně čistou vodou, nechte důkladně okapat a uložte do lednice. Nejlépe v mikrotenovém sáčku nebo v uzavíratelné dóze. Vydrží tam až týden, každý den můžete podle potřeby odebírat.

Propláchnuté a okapané klíčky nasypte do mikrotenového sáčku nebo uzavíratelné dózy a uložte do lednice, vydrží tam až týden.

Co s luštěninovými klíčky získáte

Naklíčené luštěniny obsahují celou řadu vitaminů: A, vitaminy skupiny B, C i cenný vitamin E. Jsou bohaté na bílkoviny, obsahují jich dokonce zhruba tolik, jako maso. Pro tělo jsou výborně stravitelné, protože při klíčení se složité cukry rozštěpí na jednoduché, to je současně důvod, proč po jejich konzumaci nehrozí větry jako po luštěninách vařených. Obsahují také celou řadu minerálních prvků jako je vápník, fosfor, železo, draslík a hořčík. A pokud necháte naklíčené výhonky poslední den na světle zezelenat, obsahují i prospěšný chlorofyl. S konzumací klíčků začínejte pomalu, zpočátku stačí přidat si lžíci denně do jogurtu nebo zeleninového salátu.




Nejčtenější

Většině ovoce a zeleniny lednička škodí. Kde je tedy skladovat?

Nezralý ananas do lednice zásadně nepatří. A jak je to s dalším ovocem?

Draze zakoupené ovoce a zeleninu logicky chceme uchovat čerstvé a chladničku považujeme za jasnou volbu. Jenže většina...

KVÍZ: Znáte naše brouky, pavouky a další bezobratlé?

Na Velké výstavě bezobratlých 2018 na půdě Přírodovědecké fakulty University...

Tvoří zhruba 95 % všech živočišných druhů na naší planetě, jen v České republice jich podle odhadů žije více než 40...



KVÍZ: Umíte nakupovat maso, abyste uvařili klasická česká jídla?

Segedinský guláš

Jiné maso potřebujete na karbanátky, jiné na cikánskou pečeni nebo ke koprovce. Umíte si u řezníka říci, které maso vám...

Evropou se šíří noví škůdci. Tesaříci a krasci napadají okrasné dřeviny

Krasec Lamprodila festiva

Tesaříci a krasci vázaní na jalovce byli posledních padesát let ve střední Evropě velice vzácní a ohrožení. S útlumem...

V Indii zalili omylem psa do asfaltu. Lhostejní dělníci ho odmítli vykopat

Spícího psa zaživa pohřbili do asfaltu

Až vzpoura místních obyvatel donutila silničáře vysvobodit ubohého psa. Kolemjdoucí jim sebrali bagr a psa z nově...

Další z rubriky

Maso klidně marinujte, ale neutopte ho v oleji, radí šéfkuchař

Zatímco krkovička se ještě dopéká, kuřecí prsa už budou hotová. Aby byla...

Šéfkuchař Radek David soudí, že z grilování se někdy dělá větší věda, než ve skutečnosti je. Podle něj je hlavní...

Cheesesteak miluje celá Amerika, ve Filadelfii je to rodinné zlato

Cheesesteaky jsou v Philadelphii velmi popuární.

Cheesesteak je pro mnoho Američanů oblíbenou pochoutkou. Berou ho nejen jako svačinku, ale i praktickou možnost jak si...

Čtenářské recepty: steak s brusinkovou omáčkou, pizza i špíz se zeleninou

Proces grilování hamburgeru

Máme tu další díl čtenářských receptů ze soutěže o kontaktní grily a udicí pistoli. V dnešní přehlídce receptů se...

Najdete na iDNES.cz