Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

VIDEO: V tom nejedu, řekl Pohlreich a v Brně poprvé zabalil natáčení

  9:44
Nuda v Brně? Ani náhodou. Přestože Zdeněk Pohlreich na luxusní podnik v brněnském Janáčkově divadle spoléhal, odjel po dvou dnech naprosto šokovaný. A to chtěl právě v restauraci Bohéma ukázat národu, jak chutná a šlape opravdu dobrý podnik. S majiteli, kteří sami jezdí v bavoráku a přitom dluží dodavatelům i kuchařům, ale odmítl spolupracovat.

Zvenku i uvnitř vypadá brněnská restaurace s terasou na první pohled lákavě: vkusný a decentní nábytek, kožené klubovky, černobílé fotografie, tlumené světlo. Že restaurace hrající si na hogo fogo nabízí "bilinkovou" omáčku, vás zarazí. Drama ale nastává, když přinesou objednané jídlo, které s kvalitou surovin pokulhává – lososa, který je dokonce cítit, Pohlreich rezolutně odmítne pozřít. (Jak poznat při nákupu čerstvou rybu si přečtěte zde.)

Rybu, která je cítit jinak, než by měla, se nebojte vrátit ani v luxusní
Chod za tři stovky podle Bohémy: losos, který je cítit, a mražená zelenina,

Chod za tři stovky podle Bohémy: losos, který je cítit, a mražená zelenina, přestože je sezona.

Jak je možné, že vám něco takového mohou dát v restauraci, která se tváří nóbl? Velice rychle se ukáže, že hosté mají štěstí – nebo smůlu – že nevidí do kuchyně.

Drama plné paradoxů a tristních situací od začátku do konce

Čtvrteční díl aktuální řady Ano, šéfe! představuje naprosto neuvěřitelný model diletantství v podnikání. Jako na zlatém podnose přináší reálné situace, jak to vypadá, když se do provozování restaurace vrhnou lidé, kteří nemají ponětí o základních principech fungování restauračního zařízení. Celý díl působí jako instruktážní film "jak se to nedělá", místy šmrncnutý prvky absurdní frašky.  

Zdeněk Pohlreich vysvětluje majitelům, že v polních podmínkách luxusní krmi pro
Ve špatně vybavené kuchyni se špatně vaří, to Zdeněk Pohlreich dobře ví.

Ve špatně vybavené kuchyni se špatně vaří, to Zdeněk Pohlreich dobře ví.

Jako by to samo o sobě nestačilo, arogance mají oba majitelé na rozdávání a jejich chování k zaměstnancům je šokující: pro luxusní restauraci je nechají vařit ve zcela nevyhovujících podmínkách, dluží dodavatelům, což opět komplikuje situaci kuchařům, a hlavně dluží na výplatách vlastním lidem. Ty přitom paradoxně bombardují objednávkami ze slevomatů, na kterých nemohou na výplaty vydělat.

Argument, že dostanou zaplaceno, až restaurace začne vydělávat, zní z úst "borca" v bílých špičatých botách a majestátním bílém bavoráku opravdu neodolatelně. Ne tak kuchařům, kterých se to týká. "Tak to už jsi partner," říká Pohlreich s trpkým úsměvem šéfkuchaři, když se mu svěří, kolik mu majitelé dluží; a svou situaci vidí jako bezvýchodnou. "Když odejdu, můžu se s penězi rozloučit."

Zdeněk Pohlreich vysvětluje kuchaři i majitelům, že sezónní menu z kvalitních
Zdeněk Pohlreich vysvětluje majitelům, že sezónní menu z kvalitních surovin jim
Zdeněk Pohlreich vysvětluje kuchaři i majitelům, že sezónní menu z kvalitních

Zdeněk Pohlreich vysvětluje majitelům, že sezonní menu z kvalitních surovin jim může přitáhnout zákazníky, kteří se budou rádi vracet.

Není divu, že původní nadšení Pohlreicha, který i při všech profesních průšvizích chtěl osazenstvo naučit, jak na to, aby úroveň restaurace pozvedli, rychle opadá. Ještě jim sice předvede přípravu tří jednoduchých sezonních jídel – s chřestem, špenátem a novými bramborami – kterými mohou hosty dostat do chuťového nebe a přitom vydělat a získat spokojené štamgasty, ale pak už ho nic neudrží.

Bohéma

Přečtěte si, jak dopadla recenze restaurace z pera našich kolegů z brněnské redakce ZDE.

Jakmile se od vysmátých majitelů nedočká patřičné odezvy na svoje důrazné upozornění, že bude ve spolupráci pokračovat až tehdy, kdy finančně vyrovnají svoje závazky, končí se slovy: "V tom nejedu". 

Jak to v Bohémě aktuálně vypadá, těžko říct. Ale i kdyby dnes – tedy po pár měsících od natáčení – v Bohémě fungovali a vařili božsky, pachuť a nálepka podniku, kde si neváží zaměstnanců ani hostů, už jí zůstane. 

  • Nejčtenější

Chystáte se sázet brambory? Zkuste to letos nastojato

19. dubna 2024

Brambory se obvykle sázejí podle nadmořské výšky a odrůdy od dubna do května. V novém pořadu...

Vybírejte nejroztomilejší dubnové kočky a psy. Rozdělí si krmivo za 10 tisíc

2. dubna 2024  7:02,  aktualizováno  15.4 9:14

Hlasování v dubnovém kole čtenářské fotografické soutěže o nejroztomilejší psy a kočky je tu....

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Venkovská zahrada, kde se moderní s respektem snoubí s kouzlem starých časů

16. dubna 2024

Zrekonstruujte starý dům na venkově ruku v ruce se starou zahradou tak, abyste zachovali jejich...

Potěšte se kvetoucími keři. Vybírejte, který by se hodil na vaši zahradu

18. dubna 2024

Není nic krásnějšího, než se projít zahradou nebo parkem, ve kterých na jaře kvetou květiny a keře....

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Jediné kuře a rázem máte s minimálními náklady oběd pro početnou rodinu

21. dubna 2024

Vyplatí se koupit kuře v celku a naporcovat si ho sami, protože celé kuře běžně získáte i za cenu...

Žádná mřížka ani pánev. Steak lze připravit přímo na rozpálených uhlících

23. dubna 2024

V pořadu Česko na grilu na Primě se objevila neobvyklá výzva. Připravit hovězí steak přímo v ohni....

Umí člověka rozpohybovat i vytáhnout z deprese. Vepříci, koně, psi i delfíni

23. dubna 2024

Nejenže jsou lidem věrnými souputníky. Zástupci živočišné říše jim mohou i vylepšit fyzické a...

Podzámecká zahrada v Kroměříži je plná energie a inspirace. I za deště

22. dubna 2024  10:42

Nemůžete zabloudit. Na spodní straně náměstí proběhnete mezi domy k zámku s právě opravovanou...

Liška byla nejlepším přítelem člověka, dřív než domestikoval psy, tvrdí studie

22. dubna 2024

Lidé kdysi patrně chovali lišky jako domácí mazlíčky dávno předtím, než se na scéně objevili...

Quality Hotel Brno Exhibition Centre
RECEPČNÍ

Quality Hotel Brno Exhibition Centre
Jihomoravský kraj
nabízený plat: 30 550 - 30 550 Kč

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...