Maďarský krátkosrstý ohař

aktualizováno 

Maďarský ohař | foto: shutterstock.com

Země původu:

Maďarsko

Zařazení:

FCI sk. VII. - ohaři

Standard č. 57

Historie:  

Předkové maďarského ohaře přišli do své vlasti společně s kočujícími maďarskými kmeny. První stručnou písemnou zmínku a vyobrazení těchto psů lze doložit již v dokumentech ze 14. století. Jeho význam pro lov však výrazněji rostl teprve od 18. století. Koncem 19. století pak byly v Maďarsku pořádány soutěže pro ohaře, jichž se s velkým úspěchem zúčastnili také ohaři maďarští. Na vzniku tohoto plemene se v tehdejší době podílela také jiná plemena loveckých psů. Cílevědomý chov začal v roce 1920 a v roce 1936 byl maďarský ohař uznán mezinárodní kynologickou organizací FCI jako samostatné plemeno.

Povaha a chování:    

Živá, přátelská, vyrovnaná, lehce cvičitelný. Snadné navázání kontaktu s vůdcem patří k jeho základním vlastnostem. Nesnáší hrubé zacházení a nesmí být ani agresivní, ani bázlivý.

Vzhled:  

Středně velký elegantní lovecký pes ušlechtilého vzhledu s krátkou žemlově zbarvenou srstí. Spíše lehká, suchá a štíhlá stavba těla tvoří harmonii mezi krásou a sílou.

Průměrný věk:

13 - 14 let

Péče: 

Viszla, jak se plemeno nazývá v zemi původu, je ohař, tedy lovecký pes. Spotřeba krmiva není velká, ale musí odpovídat momentální zátěži psa. Plemeno dobře snáší pobyt v kotci i v bytě. Krátká srst nevyžaduje takřka žádnou údržbu. Viszla potřebuje fyzickou i psychickou zátěž. Vyhovují mu i některé „psí sporty“ jako je např. agility. Plemeno má velký temperament. Jeho výchova tedy musí být trpělivá a velmi důsledná.

Chovatelský klub:

Klub chovatelů hrubosrstých a maďarských ohařů

Autoři:

Nejčtenější

Neuklízejte od podlahy, prádlo nesušte doma. Při úklidu pozor na 15 chyb

Úklid těch nejexponovanějších míst, jako je kuchyně a koupelna, si nechte...

Je tu čas vánočního úklidu, na který se asi jen málokterá domácnost těší. Nepříjemná povinnost přinese na konci...

Roman Vaněk: mistr kuchařek, podle kterých se dá vařit

Autor kuchařek a zakladatel Pražského kulinářského institutu Roman Vaněk

Roman Vaněk objevil recept, jak se stát autorem nejoblíbenějších kuchařských knih. Zdánlivě je to naprosto banální:...

Jatýrka si lidi dají, ale na foie gras zapomeňte, radí šéfová v Beskydech

Restauraci s hotelem Rekovice najdete v beskydských kopcích nad Rožnovem pod...

Je libo minestrone, ossobuco nebo foie gras? Proč ne, ale ve venkovské restauraci uprostřed nádherných beskydských lesů...

Na čerstvou štěpku vstupují gorilák Richard i jeho synové jedině obutí

Richard - s bačkorami z dřevité vlny na tlapách - se natahuje po lákavých...

Dvakrát do roka vyměňují chovatelé spolu s dobrovolníky gorilám z hygienických důvodů dřevitou štěpku, která ve vysoké...

Pohlreich: Batáty prý vyhlazují vrásky. Měl bych je začít brát denně

Blesková polévka z batátů

Pohlreich miluje polévky, které považuje doslova za poklad. V dalším dílu Teď vaší Šéf! připravil k večeři bleskovou...

Další z rubriky

Uruguayský cimarron

Nádherně stavěný pes uruguayského cimarrona

Toto exotické plemeno vyniká svojí všestranností a dobrosrdečnou povahou. I přes svůj vzhled drsňáka je to vynikající a...

Vícebarevný pudl

Vícebarevný pudl

Od klasického pudla se liší vícebarevnou srstí.

Pomeranian

Pomeranian

Patří sice mezi špice, ale skoro by si zasloužil být samostatným plemenem

Najdete na iDNES.cz