Maďarský ohař drátosrstý

  18:43aktualizováno  18:43

Maďarský ohař drátosrstý | foto: Jan Tichý

Země původu:

Maďarsko

Zařazení:

FCI sk. VII. - ohaři

Standard č. 239

Historie:

Maďarský drátosrstý ohař se v zemi svého původu nazývá Drotzörü Magyar Vizsla. Nikdo tedy asi nepochybuje o tom, že se jedná o maďarské národní plemeno. Většina lidí ale spíše zná v současné době velmi populární vizsličky, správně řečeno maďarské ohaře krátkosrté. Drátosrstý maďarský ohař nepatří mezi příliš stará plemena. Vznikl zhruba v polovině minulého století a to křížením maďarského ohaře krátkosrstého a německého drátosrstého ohaře. Výsledkem je plemeno, které má stejnou stavbu těla a v podstatě i povahu jako maďarský ohař krátkosrstý. Odlišuje se od něj silnou hustou tvrdou a vodě odolnou srstí a také nikoliv dlouhým, ale krásně tvrdým vousem.

Povaha a chování:

"Drátosrstý Maďar", jak plemeno příznivci nazývají, je ohař každým coulem - inteligentní, rychlý, výborně snáší špatné počasí a má vrozenou loveckou inteligenci. Myslivci obdivují jeho vystavování a také kvalitní nos (čich). Je výborně ovladatelný a vůči lidem laskavý.

Vzhled:

Toto plemeno dosahuje u psů výšky do 64 cm, u fen do 60 cm. Srst má žemlové zbarvení různých odstínů. Je to pes všestranný, vytrvalý a výkonný.

Průmerný věk:

12-13 let

Péče:

Maďarský drátosrstý ohař patří mezi větší plemena. Tomu odpovídají nároky na jeho výživu i potřeba pohybu. Vzhledem k jeho pracovnímu zařazení to není pes, kterému by vyhovovala jedna krátká procházka denně. Jako každý ohař potřebuje pohyb a psychické zaměstnání. Je to pes vhodný pro aktivní lidi. Hrubá srst se výborně udržuje a má tu výhodu, že se na ní nedrží špína.

Chovatelský klub:

Klub chovatelů hrubosrstých a maďarských ohařů

Autoři:

Nejčtenější

Neuklízejte od podlahy, prádlo nesušte doma. Při úklidu pozor na 15 chyb

Úklid těch nejexponovanějších míst, jako je kuchyně a koupelna, si nechte...

Je tu čas vánočního úklidu, na který se asi jen málokterá domácnost těší. Nepříjemná povinnost přinese na konci...

Roman Vaněk: mistr kuchařek, podle kterých se dá vařit

Autor kuchařek a zakladatel Pražského kulinářského institutu Roman Vaněk

Roman Vaněk objevil recept, jak se stát autorem nejoblíbenějších kuchařských knih. Zdánlivě je to naprosto banální:...

Jatýrka si lidi dají, ale na foie gras zapomeňte, radí šéfová v Beskydech

Restauraci s hotelem Rekovice najdete v beskydských kopcích nad Rožnovem pod...

Je libo minestrone, ossobuco nebo foie gras? Proč ne, ale ve venkovské restauraci uprostřed nádherných beskydských lesů...

Na čerstvou štěpku vstupují gorilák Richard i jeho synové jedině obutí

Richard - s bačkorami z dřevité vlny na tlapách - se natahuje po lákavých...

Dvakrát do roka vyměňují chovatelé spolu s dobrovolníky gorilám z hygienických důvodů dřevitou štěpku, která ve vysoké...

Pohlreich: Batáty prý vyhlazují vrásky. Měl bych je začít brát denně

Blesková polévka z batátů

Pohlreich miluje polévky, které považuje doslova za poklad. V dalším dílu Teď vaší Šéf! připravil k večeři bleskovou...

Další z rubriky

Pomeranian

Pomeranian

Patří sice mezi špice, ale skoro by si zasloužil být samostatným plemenem

Bretaňský ohař dlouhosrstý

Bretaňský ohař dlouhosrstý

Skvělý lovec z Francie, který potěší každého myslivce.

Uruguayský cimarron

Nádherně stavěný pes uruguayského cimarrona

Toto exotické plemeno vyniká svojí všestranností a dobrosrdečnou povahou. I přes svůj vzhled drsňáka je to vynikající a...

Najdete na iDNES.cz