Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Majoránka zahradní (Organum majorana)

  9:00aktualizováno  9:00

Majoránka zahradní | foto: Profimedia.cz

ZÁKLADNÍ ÚDAJE:

Popis rostliny: Majoránka je malá aromatická bylina, která může dorůstat až do výšky 50 cm. Má malé tenké, červenavě naběhlé lodyhy, drobné plstnaté aromatické lístky a malé špinavě bílé nebo růžové kvítky.

Stanoviště: galMajoránka vyžaduje teplé, suché a pokud možno slunečné místo s dobře propustnou půdou.  

Období květu: Kvete od července do září.

Použitelné části: Cílem sběratelů jsou kvetoucí vrcholky, které obsahují takzvané silice (éterické oleje). Pokud se rostlina pěstuje u nás, sbírá se list dříve, než rostlina vykvete.
 
Léčivé účinky: Majoránka obsahuje látky podporující trávení, chuť k jídlu a činí těžká jídla stravitelnější. Také je součástí nejrůznějších přípravků proti kašli. 

Bylinková kuchyně: Její aroma se používá jako dochucovadlo do polévek, salátů, bramborových a masitých pokrmů. Nejčastěji na ni narazíme při konzumaci bramboráku, pizzy a uzenin.

. Bramborové pokušení

PRO 4 OSOBYgal

Příprava: 20 minut
Smažení: 40 minut


* 750 g brambor, oškrábaných
* 200 ml horkého mléka
* 100 g hladké mouky
* 1 vejce
* 4 – 6 stroužků česneku, rozetřených
* 1 vrchovatá lžička sušené majoránky
* 100 g uzeniny, nakrájené
* 2 jarní cibulky, pokrájené na kolečka
* sůl
* sádlo na smažení

1. Brambory nastrouhejte na jemném struhadle. Nechte je tři minuty stát a pak z nich vymačkejte vodu. Zalijte je horkým mlékem a přidejte ostatní suroviny kromě sádla. Promíchejte.

2. V pánvi rozehřejte lžíci sádla. Nalijte na něj menší naběračku těsta a spodní stranou naběračky ho rozetřete. Na středním plameni smažte po obou stranách dozlatova.

Autoři:




Nejčtenější

Bedla vysoká má štíhlou tygrovanou nohu s pohyblivým prstenem a velký šupinatý...
Bedly rostou jako o život. Na řízky jsou skvělé, ale umí i otrávit

Houbařská sezona vrcholí a s ní i růst oblíbených bedel. Pro laiky často prezentují houby, které si nelze splést, jenže opak je pravdou. Některé druhy jsou...  celý článek

Kareta pravá (Eretmochelys imbricata)
Ekolog zjistil, že množství želv ve světových mořích roste. Až desetkrát

Světové populace mořských želv jsou zřejmě na vzestupu. Vědci z Aristotelovy univerzity v Soluni totiž zjistili, že po historickém úbytku se želvám v...  celý článek

Soutěžní příspěvek do fotosoutěže pořádané Zoo Praha
Fotosoutěž Zoo Praha se blíží do finále. Klikněte pro nejlepší fotky

Zoo Praha vyzvala všechny fotografy, aby posílali své nejlepší výtvory do fotografické soutěže. Nejlepší z nich použije na billboardy a citylighty. Naše...  celý článek

V Praze se chystá nejpálivější zmrzlina.
Nejpálivější zmrzlina na světě? Taková se bude prodávat v říjnu v Praze

S výraznou chilli chutí se rozhodl experimentovat Jan Hochsteiger, alias pan Zmrzlinka ze zmrzlinárny Crème de la Crème. Tvrdí, že by to měla být...  celý článek

Další z rubriky

Tykev obecná (cucurbita pepe). Tykev roste především na polích a v zahradách,
Tykev obecná (Cucurbita pepo)

Tykev obecná má mnoho variet. A to jsou cukety, kapačky, patisony a dýně olejné.   celý článek

Ploštičník větevnatý (Cimicifuga racemosa). Lodyha je rozvětvená a zakončená
Ploštičník větevnatý (Cimicifuga racemosa)

V Severní Americe nazýván jako black cohosh.   celý článek

Cicimek pravý (Zizyphus jujuba). Plodem je oranžová až červenohnědá, oválná
Cicimek pravý (Zizyphus jujuba)

Zyziphus neboli jujuba patří mezi velmi odolné keře.   celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.