Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Majoránka zahradní (Organum majorana)

  9:00aktualizováno  9:00

Majoránka zahradní | foto: Profimedia.cz

ZÁKLADNÍ ÚDAJE:

Popis rostliny: Majoránka je malá aromatická bylina, která může dorůstat až do výšky 50 cm. Má malé tenké, červenavě naběhlé lodyhy, drobné plstnaté aromatické lístky a malé špinavě bílé nebo růžové kvítky.

Stanoviště: galMajoránka vyžaduje teplé, suché a pokud možno slunečné místo s dobře propustnou půdou.  

Období květu: Kvete od července do září.

Použitelné části: Cílem sběratelů jsou kvetoucí vrcholky, které obsahují takzvané silice (éterické oleje). Pokud se rostlina pěstuje u nás, sbírá se list dříve, než rostlina vykvete.
 
Léčivé účinky: Majoránka obsahuje látky podporující trávení, chuť k jídlu a činí těžká jídla stravitelnější. Také je součástí nejrůznějších přípravků proti kašli. 

Bylinková kuchyně: Její aroma se používá jako dochucovadlo do polévek, salátů, bramborových a masitých pokrmů. Nejčastěji na ni narazíme při konzumaci bramboráku, pizzy a uzenin.

. Bramborové pokušení

PRO 4 OSOBYgal

Příprava: 20 minut
Smažení: 40 minut


* 750 g brambor, oškrábaných
* 200 ml horkého mléka
* 100 g hladké mouky
* 1 vejce
* 4 – 6 stroužků česneku, rozetřených
* 1 vrchovatá lžička sušené majoránky
* 100 g uzeniny, nakrájené
* 2 jarní cibulky, pokrájené na kolečka
* sůl
* sádlo na smažení

1. Brambory nastrouhejte na jemném struhadle. Nechte je tři minuty stát a pak z nich vymačkejte vodu. Zalijte je horkým mlékem a přidejte ostatní suroviny kromě sádla. Promíchejte.

2. V pánvi rozehřejte lžíci sádla. Nalijte na něj menší naběračku těsta a spodní stranou naběračky ho rozetřete. Na středním plameni smažte po obou stranách dozlatova.

Autoři:


Nejčtenější

Pohlreich v dětském koutku: Kdybyste jim vařili modré z nebe, nesnědí to

Zdeněk Pohlreich vysvětluje rozdíl mezi běžnou a panko strouhankou.

Zdeněk Pohlreich se dostal v poslední řadě pořadu Ano, šéfe! do pekla dětského koutku, který evidentně nesnáší. V...

Pohlreich odhalil rozpory v kuchyni. Kuchaři to zabalili kvůli neshodám

Bývalý šéfkuchař Vladimír Hanzelka dnes už vaří v Novém Jičíně.

V pořadu televize Prima Ano, šéfe! se odehrálo drama, které je velmi časté v mnoha restauracích. Až po návštěvě...



Problémy s plasty mají nejen v Asii, řeší je i v USA. Chytají je do sítí

Sbírání odpadků u vyústění dešťové kanalizace

Kvůli plastům vznikají iniciativy i v rozvinutých státech, jako jsou Spojené státy americké. Vyvinuli tam systém, který...

V Dejvicích vsadili na jednoduchost, na zahradě odpočívají a suší prádlo

Vlevo záhon s ovocnými keři lemující plot, vzadu nová pergola s posezením a...

Zahrada ve vnitrobloku v klidné části pražských Dejvic patří k prvorepublikové dvojvile se sedmi byty. Ta se před...

KVÍZ: Panenka, plecko, krkovice. Vyznáte se ve vepřovém mase?

V chladírně jsou jednotlivé roztříděné kousky připravené pro čisté kuchyňské...

Myslíte si, že by z vás mohl být dobrý řezník? V našem dalším kvízu se můžete otestovat. Podívejte se na „slepou mapu“...

Další z rubriky

Dub letní (Quercus robur)

Dub letní (Quercus robur). Žalud je lesklý oválný plod s dřevnatou čepičkou,

Jsou známy dva nejrozšířenější druhy dubu - dub letní a dub zimní. Dub letní má o poznání delší stopky u žaludů a...

VIDEO: Podívejte se, jak se vyrábí slavný italský sýr Asiago

Asiago DOP

Asiago je v Česku méně známý italský sýr, který stejně jako slavnější Parmigiano Reggiano a Gorgonzola pochází ze...

Paulinie nápojná (Paullinia cupana)

Paulinie nápojná (Paullinia cupana).Plodem jsou červené tobolky, které obsahují

Paulinie je známější pod názvem guarana.

Najdete na iDNES.cz