Majoránka zahradní | foto: Profimedia.cz

Majoránka zahradní (Organum majorana)

ZÁKLADNÍ ÚDAJE:

Popis rostliny: Majoránka je malá aromatická bylina, která může dorůstat až do výšky 50 cm. Má malé tenké, červenavě naběhlé lodyhy, drobné plstnaté aromatické lístky a malé špinavě bílé nebo růžové kvítky.

Stanoviště: galMajoránka vyžaduje teplé, suché a pokud možno slunečné místo s dobře propustnou půdou.  

Období květu: Kvete od července do září.

Použitelné části: Cílem sběratelů jsou kvetoucí vrcholky, které obsahují takzvané silice (éterické oleje). Pokud se rostlina pěstuje u nás, sbírá se list dříve, než rostlina vykvete.
 
Léčivé účinky: Majoránka obsahuje látky podporující trávení, chuť k jídlu a činí těžká jídla stravitelnější. Také je součástí nejrůznějších přípravků proti kašli. 

Bylinková kuchyně: Její aroma se používá jako dochucovadlo do polévek, salátů, bramborových a masitých pokrmů. Nejčastěji na ni narazíme při konzumaci bramboráku, pizzy a uzenin.

. Bramborové pokušení

PRO 4 OSOBYgal

Příprava: 20 minut
Smažení: 40 minut


* 750 g brambor, oškrábaných
* 200 ml horkého mléka
* 100 g hladké mouky
* 1 vejce
* 4 – 6 stroužků česneku, rozetřených
* 1 vrchovatá lžička sušené majoránky
* 100 g uzeniny, nakrájené
* 2 jarní cibulky, pokrájené na kolečka
* sůl
* sádlo na smažení

1. Brambory nastrouhejte na jemném struhadle. Nechte je tři minuty stát a pak z nich vymačkejte vodu. Zalijte je horkým mlékem a přidejte ostatní suroviny kromě sádla. Promíchejte.

2. V pánvi rozehřejte lžíci sádla. Nalijte na něj menší naběračku těsta a spodní stranou naběračky ho rozetřete. Na středním plameni smažte po obou stranách dozlatova.