Topí levně makovými briketami. Hoří perfektně, jen trochu zvláštně voní

aktualizováno 
Čtenář Michal se pochlubil, jak levně vyzrál na topení v krbových kamnech. Objevil totiž nabídku místního zemědělce, který biologický odpad zpracovává do rostlinných briket.

Takto vypadají brikety z máku. | foto: Michal Křižka

„Kilogram stojí korunu padesát. Přitom výhřevnost je jako u běžných briket ze dřeva, které stojí minimálně trojnásobek,“ popisoval Michal. Jedinou zvláštností, na kterou si musel zvyknout, byla typická vůně po máku. „Kamarádi si ze mne dělali legraci, ptali se, zda děti lépe spí,“ prozradil.

Fotogalerie

Brikety vyrábí zemědělec Zdeněk Čert na Nymbursku. „My jsme pěstitelé máku a z výroby, která je pro farmaceutický průmysl, máme hodně biologického odpadu. Takže jsme přemýšleli, jak ho nejlépe využít a brikety vyrábíme už od roku 2013,“ říká zemědělec.

Podle něj je takovéto využití naprosto běžné. „Znám třeba provozy, kde mají ještě živočišnou výrobu a tam mají kotle, ve kterých to spálí. Já nejsem žádný velkoproducent, z jedné úrody vyrobím tak 60 tun,“ říká Čert.

Dřevní brikety jsou u nás nejběžnější a jejich produkce stále roste, od roku 2003 do roku 2013 více než třikrát. Je to dáno i zvýšeným prodejem krbových kamen, pro které dřevěné brikety znamenají vítanou alternativu bez nepořádku, řezání a štípání dřeva.

Zatímco dřevěné brikety mají výhřevnost kolem 16 GJ/t, u rostlinných briket se liší podle použitého materiálu od 12 do 19 GJ/t, v průměru je to kolem 15 GJ/t. Čtenář Michal tvrdí, že ve srovnání s dřevěnými briketami nepociťuje u těch makových ve výhřevnosti změnu, topí stejně, jako byl zvyklý u briket ze dřeva.

Podle některých informací je však výroba a spotřeba rostlinných briket v domácnostech statisticky bezvýznamná, rostlinné brikety vyrábějí spíše menší lokální výrobci. Jako hit se někomu mohou jevit brikety ze slunečnic, často dovážené z Ukrajiny, tady se cena rovná ceně dřevěných briket, tedy mezi pěti a šesti korunami.

Jak topíte v krbových kamnech vy? Podělte se s ostatními v diskusi.

Autor:

Nejčtenější

Neuklízejte od podlahy, prádlo nesušte doma. Při úklidu pozor na 15 chyb

Úklid těch nejexponovanějších míst, jako je kuchyně a koupelna, si nechte...

Je tu čas vánočního úklidu, na který se asi jen málokterá domácnost těší. Nepříjemná povinnost přinese na konci...

Jatýrka si lidi dají, ale na foie gras zapomeňte, radí šéfová v Beskydech

Restauraci s hotelem Rekovice najdete v beskydských kopcích nad Rožnovem pod...

Je libo minestrone, ossobuco nebo foie gras? Proč ne, ale ve venkovské restauraci uprostřed nádherných beskydských lesů...

VIDEO: Pohlreich se loučí základy vaření, naučí vás omáčku pod maso

Dančí hřbet s blanšírovanou mrkvičkou

V pořadu Teď vaří Šéf! se Pohlreich částečně vrátil k tomu, co bylo v minulosti nedílnou součástí jeho pořadů. V...

VIDEO: Daní za roztomilost módních psích plemen je jejich utrpení

Annie. Statečná fenka francouzského buldočka, která po vyhřeznutí ploténky...

Černá jako uhel je fenka Annie s obrovskýma očima, placatým nosem a roztomilým pohledem typickým pro tolik žádané...

Pohlreich: Batáty prý vyhlazují vrásky. Měl bych je začít brát denně

Blesková polévka z batátů

Pohlreich miluje polévky, které považuje doslova za poklad. V dalším dílu Teď vaší Šéf! připravil k večeři bleskovou...

Další z rubriky

V roce 2035 půjde díky třídění na skládky jen deset procent odpadků

Velké kusy papíru popeláři hodí do vozu. Malé papírky nechávají doúklidové...

Jestli lidem v Česku něco jde, tak je to třídění odpadových obalů. Ale přesto na skládkách stále končí necelá polovina...

Plasty by nám měly jen sloužit. Bohužel je dnes pijeme, dýcháme i jíme

Ilustrační snímek

Zvykli jsme si pít z plastů i jíst z plastů. Ale situace se změnila. Teď plasty pijeme, dýcháme i jíme. Svět řeší, jak...

Pohlreich: Batáty prý vyhlazují vrásky. Měl bych je začít brát denně

Blesková polévka z batátů

Pohlreich miluje polévky, které považuje doslova za poklad. V dalším dílu Teď vaší Šéf! připravil k večeři bleskovou...

Najdete na iDNES.cz