Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Topí levně makovými briketami. Hoří perfektně, jen trochu zvláštně voní

aktualizováno 
Čtenář Michal se pochlubil, jak levně vyzrál na topení v krbových kamnech. Objevil totiž nabídku místního zemědělce, který biologický odpad zpracovává do rostlinných briket.

Takto vypadají brikety z máku. | foto: Michal Křižka

„Kilogram stojí korunu padesát. Přitom výhřevnost je jako u běžných briket ze dřeva, které stojí minimálně trojnásobek,“ popisoval Michal. Jedinou zvláštností, na kterou si musel zvyknout, byla typická vůně po máku. „Kamarádi si ze mne dělali legraci, ptali se, zda děti lépe spí,“ prozradil.

Fotogalerie

Brikety vyrábí zemědělec Zdeněk Čert na Nymbursku. „My jsme pěstitelé máku a z výroby, která je pro farmaceutický průmysl, máme hodně biologického odpadu. Takže jsme přemýšleli, jak ho nejlépe využít a brikety vyrábíme už od roku 2013,“ říká zemědělec.

Podle něj je takovéto využití naprosto běžné. „Znám třeba provozy, kde mají ještě živočišnou výrobu a tam mají kotle, ve kterých to spálí. Já nejsem žádný velkoproducent, z jedné úrody vyrobím tak 60 tun,“ říká Čert.

Dřevní brikety jsou u nás nejběžnější a jejich produkce stále roste, od roku 2003 do roku 2013 více než třikrát. Je to dáno i zvýšeným prodejem krbových kamen, pro které dřevěné brikety znamenají vítanou alternativu bez nepořádku, řezání a štípání dřeva.

Zatímco dřevěné brikety mají výhřevnost kolem 16 GJ/t, u rostlinných briket se liší podle použitého materiálu od 12 do 19 GJ/t, v průměru je to kolem 15 GJ/t. Čtenář Michal tvrdí, že ve srovnání s dřevěnými briketami nepociťuje u těch makových ve výhřevnosti změnu, topí stejně, jako byl zvyklý u briket ze dřeva.

Podle některých informací je však výroba a spotřeba rostlinných briket v domácnostech statisticky bezvýznamná, rostlinné brikety vyrábějí spíše menší lokální výrobci. Jako hit se někomu mohou jevit brikety ze slunečnic, často dovážené z Ukrajiny, tady se cena rovná ceně dřevěných briket, tedy mezi pěti a šesti korunami.

Jak topíte v krbových kamnech vy? Podělte se s ostatními v diskusi.

Autor:




Nejčtenější

Šikoku inu (shikoku inu) je od roku 1937 japonským národním pokladem.
Z japonských psích lovců prasat milovaní společníci i národní poklad

Japonci jsou přesvědčeni, že jimi vyšlechtěná psí plemena jsou naprosto výjimečná, což lze samozřejmě tvrdit například i u národních plemen českých. Nicméně...  celý článek

Majitelka podniku přinutila Pohlreicha svézt se na místní bobové dráze.
Na Pražáka dobrý, pochválila Pohlreicha restauratérka s dvěma hvězdami

Majitelka brněnské restaurace, kterou navštívil Zdeněk Pohlreich v dalším díle pořadu Ano, šéfe!, se rozhodla vybudovat dietní fast food, ale stěžovala si, že...  celý článek

Ústecké komíny (ilustrační snímek).
Kominíci mají napilno, topná sezona letos začala dřív

Letošní topná sezona začala nemilosrdně už na začátku září, a to způsobilo řadě tuzemských domácností nečekané starosti. Většina z nich totiž nestihla objednat...  celý článek

Reportér Matěj Smlsal předvádí několik praktických triků s vejci.
VIDEO: Čerstvé, nebo zkažené? Triky, které vám pomohou při vaření vajec

Jako synonymum neschopnosti v kuchyni se říká: umí jenom uvařit vejce a čaj. Ale práce s vejci není až tak triviální, jak se zdá. Práci s vejci si totiž lze...  celý článek

Další z rubriky

Hotové domácí máslo
VIDEO: Než prohlížet prázdné regály bez másla, radši si ho vyrobte sami

Že se cena másla zvedla, sledujeme už několik týdnů. Nyní však dochází i k tomu, že na něj v obchodě často už vůbec nenarazíte. Pokud se vám to stalo, zkuste...  celý článek

Domácí kečup můžete ochutit oblíbeným kořením a dodat mu tak svou vlastní...
Přebytek rajských zužitkujte, připravte z nich zásoby kečupu na zimu

Úrodu je potřeba maximálně zužitkovat, proto se v období přebytku rajských každá inspirace počítá. A proč si pro ni nezajít do celého světa a nevyužít každý...  celý článek

Klasickým sporákům, i když jsou na pevná paliva, nechybí některé moderní...
Kamna na chalupu: vyberte typ, který se rychle zahřeje a vyhrajte vysavač

Topení na chalupě je specifické tím, že se s ním začíná v pátek odpoledne a končí v neděli po obědě. Takže rozhodně není žádoucí zdroj tepla, který se sám o...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.