Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Topí levně makovými briketami. Hoří perfektně, jen trochu zvláštně voní

aktualizováno 
Čtenář Michal se pochlubil, jak levně vyzrál na topení v krbových kamnech. Objevil totiž nabídku místního zemědělce, který biologický odpad zpracovává do rostlinných briket.

Takto vypadají brikety z máku. | foto: Michal Křižka

„Kilogram stojí korunu padesát. Přitom výhřevnost je jako u běžných briket ze dřeva, které stojí minimálně trojnásobek,“ popisoval Michal. Jedinou zvláštností, na kterou si musel zvyknout, byla typická vůně po máku. „Kamarádi si ze mne dělali legraci, ptali se, zda děti lépe spí,“ prozradil.

Fotogalerie

Brikety vyrábí zemědělec Zdeněk Čert na Nymbursku. „My jsme pěstitelé máku a z výroby, která je pro farmaceutický průmysl, máme hodně biologického odpadu. Takže jsme přemýšleli, jak ho nejlépe využít a brikety vyrábíme už od roku 2013,“ říká zemědělec.

Podle něj je takovéto využití naprosto běžné. „Znám třeba provozy, kde mají ještě živočišnou výrobu a tam mají kotle, ve kterých to spálí. Já nejsem žádný velkoproducent, z jedné úrody vyrobím tak 60 tun,“ říká Čert.

Dřevní brikety jsou u nás nejběžnější a jejich produkce stále roste, od roku 2003 do roku 2013 více než třikrát. Je to dáno i zvýšeným prodejem krbových kamen, pro které dřevěné brikety znamenají vítanou alternativu bez nepořádku, řezání a štípání dřeva.

Zatímco dřevěné brikety mají výhřevnost kolem 16 GJ/t, u rostlinných briket se liší podle použitého materiálu od 12 do 19 GJ/t, v průměru je to kolem 15 GJ/t. Čtenář Michal tvrdí, že ve srovnání s dřevěnými briketami nepociťuje u těch makových ve výhřevnosti změnu, topí stejně, jako byl zvyklý u briket ze dřeva.

Podle některých informací je však výroba a spotřeba rostlinných briket v domácnostech statisticky bezvýznamná, rostlinné brikety vyrábějí spíše menší lokální výrobci. Jako hit se někomu mohou jevit brikety ze slunečnic, často dovážené z Ukrajiny, tady se cena rovná ceně dřevěných briket, tedy mezi pěti a šesti korunami.

Jak topíte v krbových kamnech vy? Podělte se s ostatními v diskusi.

Autor:



Nejčtenější

Většině ovoce a zeleniny lednička škodí. Kde je tedy skladovat?

Nezralý ananas do lednice zásadně nepatří. A jak je to s dalším ovocem?

Draze zakoupené ovoce a zeleninu logicky chceme uchovat čerstvé a chladničku považujeme za jasnou volbu. Jenže většina...

KVÍZ: Znáte naše brouky, pavouky a další bezobratlé?

Na Velké výstavě bezobratlých 2018 na půdě Přírodovědecké fakulty University...

Tvoří zhruba 95 % všech živočišných druhů na naší planetě, jen v České republice jich podle odhadů žije více než 40...



KVÍZ: Umíte nakupovat maso, abyste uvařili klasická česká jídla?

Segedinský guláš

Jiné maso potřebujete na karbanátky, jiné na cikánskou pečeni nebo ke koprovce. Umíte si u řezníka říci, které maso vám...

Domácí jahodový džem jako od babičky: jen ovoce, trochu cukru a citron

Pokud vás příprava domácích džemů baví, investujte do speciálního nerezového...

Jak to ty naše babičky dělaly? Vždyť neměly možnost jednoduše koupit želírující přípravky a přesto byl jejich jahodový...

Evropou se šíří noví škůdci. Tesaříci a krasci napadají okrasné dřeviny

Krasec Lamprodila festiva

Tesaříci a krasci vázaní na jalovce byli posledních padesát let ve střední Evropě velice vzácní a ohrožení. S útlumem...

Další z rubriky

Čtenářské recepty: steak s brusinkovou omáčkou, pizza i špíz se zeleninou

Proces grilování hamburgeru

Máme tu další díl čtenářských receptů ze soutěže o kontaktní grily a udicí pistoli. V dnešní přehlídce receptů se...

Makrela je u nás nedoceněná ryba. Pohlreich ukáže, jak na ni

Makrela s petrželovou marinádou s opékaným bramborem s šalotkou

Zdeněk Pohlreich ve své sérii Rozpal to šéfe ve Španělsku! na Primě opět používá místní produkty. Zaujala ho zde...

KVÍZ: Umíte nakupovat maso, abyste uvařili klasická česká jídla?

Segedinský guláš

Jiné maso potřebujete na karbanátky, jiné na cikánskou pečeni nebo ke koprovce. Umíte si u řezníka říci, které maso vám...

Najdete na iDNES.cz