Ostružina potřebuje oporu v podobě mřížky nebo drátku. Plody trhejte až uzrálé,

Ostružina potřebuje oporu v podobě mřížky nebo drátku. Plody trhejte až uzrálé, pak už "nedojdou". | foto: Profimedia.cz

Vysazujte maliny a ostružiny. Vyzkoušejte i křížence a obří odrůdy

  • 0
Když si pořídíte stáleplodící maliník, pochutnáte si na vlastních čerstvých malinách dvakrát ročně. Pokud chcete něco neobvyklého, zkuste žluté maliny, beztrnné ostružiny nebo malinoostružiník s obřími plody.

Maliníky a ostružiníky nepotřebují příliš péče, jen jim musíte dopřát ty správné podmínky. Rostou prakticky samy, potřebují ale dostatek vláhy a hodně slunce. 

Ostružiny jednou a dlouho, maliny dvakrát ročně

Medicína ze zahrádky

Z listů ostružin připravíte čaj vhodný při onemocnění trávicího ústrojí nebo ústní dutiny. Listy maliníku pomáhají snižovat horečku, ulevují při potížích se žaludkem nebo při zánětu močových cest. Také mohou ulehčit porod – viz článek Tipy pro těhotné: máta uleví od bolesti hlavy, meduňka vás uklidní nebo také Snadný porod: pomohou i babské rady.

Ostružiníky plodí jednou ročně, zato postupně dozrávají třeba dva měsíce. Některé odrůdy maliníků jsou ale stáleplodící, můžete se setkat také s označením "dvakrát plodící", jedná se ale o totéž.   "Tyto maliníky plodí nejprve na začátku léta ze starých prutů, na podzim pak přichází bohatší úroda na nových prutech," vysvětlujte Pavel Beran ze Subtropického zahradnictví Kruh.

Pokud si chcete pochutnat na sladkých plodech častěji než jednou ročně, poohlédněte se po malinách typu Primocane jako například Heritage, Autumn Bliss nebo Golden Bliss. Chybu rozhodně neuděláte s novou odrůdou Polka. "Někdy bývají velké plody trochu bez chuti, ale tyto jsou velké i plné chuti," doporučuje Beran.

Co vybrat? Letí křížené maliny a ostružiny

Vyberte si odrůdu

  • Maliny – Polka, Canby, Granát, Rubín, černoplodý Bristol, žlutoplodé Fallgold a Golden Bliss
  • Ostružiny – beztrnné Dirksen a Hull Thornless
  • Ostružinomaliny – Boysenberry
  • Malinoostružiny – Tayberry, Loganberry

Nabídka odrůd se stále rozrůstá. Kromě stáleplodících seženete i maliníky se žlutě nebo černě zbarvenými plody. A když si vyberete beztrnné ostružiníky, tak už se při sběru plodů nepoškrábete.

Navíc se v posledních letech objevily i nově vyšlechtěné křížené odrůdy, které kombinují velikost plodů ostružin a chuť malin. Malinoostružník má blíže k malinám, ostružinomaliník je podobnější ostružinám. Ostružinomaliníky navíc bývají beztrnné a jejich plody dozrávají na konci léta. Oba kříženci se v každém případě musí vyvazovat jako ostružiny, aby se měly šlahouny kde zachytit.

A jak vybrat správnou sazenici?

"Ty s volnými kořeny stojí sice o polovinu méně, ale z deseti jich přežije jen pět. Proto doporučuji kupovat sazenice v kontejnerech, vyjdou ve výsledku vlastně cenově nastejno," radí z vlastních zkušeností Pavel Beran.

Maliny nemusí být jen červené. Existují i žluté nebo černé odrůdy.

Malinoostružiník (odrůda Tayberry) nabízí velké plody jako ostružina a sytou chuť jako malina.

Hodně slunce, vody a pro ostružiny oporu

Právě na začátku podzimu, který je za dveřmi, se ostružiníky i maliníky vysazují. Oba polokeře potřebují hodně slunce, rozhodně je nesázejte do stínu.

Maliníkům vyhovuje spíše vlhčí, na humus bohatá půda. Jednotlivé sazenice sázejte nejméně půl metru od sebe, oporu mít nemusí.

Tu ale nutně potřebuje ostružiník, aby se jeho šlahouny měly čeho chytnout – dobře poslouží mříž nebo drátěný plot. Ostružiník snese suchou, ale zato propustnou zeminu, sázejte ho v metrových rozestupech.

Ostružiník vyžaduje slunce, ale snese bez problémů i sušší zeminu.

Maliník potřebuje hodně slunce a půdu bohatou na humus.

Oba keře bohatě zalévejte, nesmí však dlouho zůstat stát ve vodě. Dopřejte jim také potřebnou výživu. "U nás hnojíme klasickým cereritem, ostružinám pomáhá k vyzrání plodů podzimní hnojivo," radí zahradník.

Jak si zamrazit úrodu malin a ostružin

Připomeňte si jejich lahodnou chuť i v zimě a udělejte si zásoby.

Tvar a barvu plodů nejlépe zachováte, pokud je nejprve dáte zmrznout rozprostřené na tácu, aby se vzájemně nedotýkaly. Můžete je také lehce posypat cukrem. Až zmražené je nasypte do sáčku a uložte do mrazáku.

Budete-li zmražené plody používat na pečení a jejich vzhled nebude hrát takovou roli, pak se vyplatí naplnit sáčky v takových dávkách, které spotřebujete naráz.

Nebo si vytvořte originální kostky ledu do koktejlů: do každé formičky s vodou vhoďte před zmražením jeden plod.

A co s nimi po sklizni

Po sklizni zbavte keře výhonů, které už úrodu daly. "U dvakrát plodících ostříhejte loňské výhony, tedy ty, které daly už druhou úrodu. Od jara mezitím vyrůstají nové, které plodí na podzim. Pokud je ponecháte, zaplodí ještě znovu na začátku příštího léta, a pak přijdou ostříhat," radí Pavel Beran.

Také pamatujte, že právě beztrnné ostružiny a také křížené odrůdy hůř snášejí tvrdou zimu, proto je před zimou pořádně přikryjte.