Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Před malováním fasády nezapomeňte na penetraci, jinak do roka opadá

aktualizováno 
Fasáda nejenom reprezentuje nás a naše bydlení, ale především chrání dům před mrazem, deštěm a vlhkostí. Abychom zvýšili životnost zdí domu, je potřeba o fasádu pravidelně pečovat. Když dodržíte základní rady při postupu, vydrží nátěr 10 až 12 let.

Malování fasády patří mezi práce, které lze zvládnout svépomocí. | foto: Profimedia.cz

Na fasádní barvu máme jiné požadavky než na barvu určenou do interiéru. Důležitá je vysoká odolnost proti povětrnostním vlivům a paropropustnost. Druh fasádní barvy vybíráme v závislosti na místě a odstínu.

"Akrylátová barva má delší stálobarevnost a využívá se zejména u tmavších odstínů barev," říká odborník na malování Stanislav Kralovanský z malířské firmy Malíři Natěrači CZ. Silikonová nebo silikátová barva má zase delší životnost a je odolnější proti přírodním vlivům. Avšak je výrazně dražší než barva akrylátová. 

Jak postupovat při natírání fasády

Je důležité očistit fasádu, nejčastěji se to provádí wapkou (tlakovou myčkou). Poté je potřeba opravit různé praskliny, odpadlé části a další nerovnosti povrchu. 

Může se hodit

Potřebujete vymalovat byt? Poptejte šikovné malíře z Vašeho okolí na AAAPOPTÁVKA.CZ

Asi nejdůležitějším krokem při natírání fasády je penetrace. "Musí se natřít opravdu každý kousek povrchu, jinak hrozí (zejména u starších fasád) vysoká prašnost podkladu a již do roka nebo dvou se může začít nátěr odlupovat," upozorňuje Kralovanský.  

Po pečlivé penetraci již naneseme vybranou fasádní barvu nejméně ve dvou vrstvách. Barvu můžete nanášet fasádním válečkem nebo vysokotlakovým stříkacím strojem.

Na co dát při natírání fasády pozor

"Dejte pozor hlavně na úrazy," říká odborník. "U vyššího patrového domu je zapotřebí lešení, pokud to terén dovolí, tak je nejlepší pojízdná plošina," dodává malíř. 

Pokud chcete svěřit nátěr fasády odborníkovi, vybírejte malířskou firmu pečlivě. Zákonem daná záruční lhůta u nátěrů fasád je 6 měsíců. Většinou se však reklamace projevují až rok nebo dva po dokončení prací. "Proto se důkladně informujte o malířské firmě, jejich referencích a hlavně o záruční době. My garantujeme záruku na pět let," upřesňuje Kralovanský.

Autoři:



Nejčtenější

Většině ovoce a zeleniny lednička škodí. Kde je tedy skladovat?

Nezralý ananas do lednice zásadně nepatří. A jak je to s dalším ovocem?

Draze zakoupené ovoce a zeleninu logicky chceme uchovat čerstvé a chladničku považujeme za jasnou volbu. Jenže většina...

KVÍZ: Znáte naše brouky, pavouky a další bezobratlé?

Na Velké výstavě bezobratlých 2018 na půdě Přírodovědecké fakulty University...

Tvoří zhruba 95 % všech živočišných druhů na naší planetě, jen v České republice jich podle odhadů žije více než 40...



KVÍZ: Umíte nakupovat maso, abyste uvařili klasická česká jídla?

Segedinský guláš

Jiné maso potřebujete na karbanátky, jiné na cikánskou pečeni nebo ke koprovce. Umíte si u řezníka říci, které maso vám...

Evropou se šíří noví škůdci. Tesaříci a krasci napadají okrasné dřeviny

Krasec Lamprodila festiva

Tesaříci a krasci vázaní na jalovce byli posledních padesát let ve střední Evropě velice vzácní a ohrožení. S útlumem...

V Indii zalili omylem psa do asfaltu. Lhostejní dělníci ho odmítli vykopat

Spícího psa zaživa pohřbili do asfaltu

Až vzpoura místních obyvatel donutila silničáře vysvobodit ubohého psa. Kolemjdoucí jim sebrali bagr a psa z nově...

Další z rubriky

Míchačce na beton postačí jen 230 V, ale raději zkontrolujte jističe

Malá míchačka se hodí u každého domu.

Míchačka není velká investice a kolem domu se vždycky hodí. Protože stavbou domu starost nekončí. Vždycky je třeba...

KVÍZ: Umíte nakupovat maso, abyste uvařili klasická česká jídla?

Segedinský guláš

Jiné maso potřebujete na karbanátky, jiné na cikánskou pečeni nebo ke koprovce. Umíte si u řezníka říci, které maso vám...

Maso klidně marinujte, ale neutopte ho v oleji, radí šéfkuchař

Zatímco krkovička se ještě dopéká, kuřecí prsa už budou hotová. Aby byla...

Šéfkuchař Radek David soudí, že z grilování se někdy dělá větší věda, než ve skutečnosti je. Podle něj je hlavní...

Najdete na iDNES.cz