Před malováním fasády nezapomeňte na penetraci, jinak do roka opadá

aktualizováno 
Fasáda nejenom reprezentuje nás a naše bydlení, ale především chrání dům před mrazem, deštěm a vlhkostí. Abychom zvýšili životnost zdí domu, je potřeba o fasádu pravidelně pečovat. Když dodržíte základní rady při postupu, vydrží nátěr 10 až 12 let.

Malování fasády patří mezi práce, které lze zvládnout svépomocí. | foto: Profimedia.cz

Na fasádní barvu máme jiné požadavky než na barvu určenou do interiéru. Důležitá je vysoká odolnost proti povětrnostním vlivům a paropropustnost. Druh fasádní barvy vybíráme v závislosti na místě a odstínu.

"Akrylátová barva má delší stálobarevnost a využívá se zejména u tmavších odstínů barev," říká odborník na malování Stanislav Kralovanský z malířské firmy Malíři Natěrači CZ. Silikonová nebo silikátová barva má zase delší životnost a je odolnější proti přírodním vlivům. Avšak je výrazně dražší než barva akrylátová. 

Jak postupovat při natírání fasády

Je důležité očistit fasádu, nejčastěji se to provádí wapkou (tlakovou myčkou). Poté je potřeba opravit různé praskliny, odpadlé části a další nerovnosti povrchu. 

Asi nejdůležitějším krokem při natírání fasády je penetrace. "Musí se natřít opravdu každý kousek povrchu, jinak hrozí (zejména u starších fasád) vysoká prašnost podkladu a již do roka nebo dvou se může začít nátěr odlupovat," upozorňuje Kralovanský.  

Po pečlivé penetraci již naneseme vybranou fasádní barvu nejméně ve dvou vrstvách. Barvu můžete nanášet fasádním válečkem nebo vysokotlakovým stříkacím strojem.

Na co dát při natírání fasády pozor

"Dejte pozor hlavně na úrazy," říká odborník. "U vyššího patrového domu je zapotřebí lešení, pokud to terén dovolí, tak je nejlepší pojízdná plošina," dodává malíř. 

Pokud chcete svěřit nátěr fasády odborníkovi, vybírejte malířskou firmu pečlivě. Zákonem daná záruční lhůta u nátěrů fasád je 6 měsíců. Většinou se však reklamace projevují až rok nebo dva po dokončení prací. "Proto se důkladně informujte o malířské firmě, jejich referencích a hlavně o záruční době. My garantujeme záruku na pět let," upřesňuje Kralovanský.

Autoři:

Nejčtenější

Neuklízejte od podlahy, prádlo nesušte doma. Při úklidu pozor na 15 chyb

Úklid těch nejexponovanějších míst, jako je kuchyně a koupelna, si nechte...

Je tu čas vánočního úklidu, na který se asi jen málokterá domácnost těší. Nepříjemná povinnost přinese na konci...

Jatýrka si lidi dají, ale na foie gras zapomeňte, radí šéfová v Beskydech

Restauraci s hotelem Rekovice najdete v beskydských kopcích nad Rožnovem pod...

Je libo minestrone, ossobuco nebo foie gras? Proč ne, ale ve venkovské restauraci uprostřed nádherných beskydských lesů...

VIDEO: Pohlreich se loučí základy vaření, naučí vás omáčku pod maso

Dančí hřbet s blanšírovanou mrkvičkou

V pořadu Teď vaří Šéf! se Pohlreich částečně vrátil k tomu, co bylo v minulosti nedílnou součástí jeho pořadů. V...

VIDEO: Daní za roztomilost módních psích plemen je jejich utrpení

Annie. Statečná fenka francouzského buldočka, která po vyhřeznutí ploténky...

Černá jako uhel je fenka Annie s obrovskýma očima, placatým nosem a roztomilým pohledem typickým pro tolik žádané...

Pohlreich: Batáty prý vyhlazují vrásky. Měl bych je začít brát denně

Blesková polévka z batátů

Pohlreich miluje polévky, které považuje doslova za poklad. V dalším dílu Teď vaší Šéf! připravil k večeři bleskovou...

Další z rubriky

Roman Vaněk: mistr kuchařek, podle kterých se dá vařit

Autor kuchařek a zakladatel Pražského kulinářského institutu Roman Vaněk

Roman Vaněk objevil recept, jak se stát autorem nejoblíbenějších kuchařských knih. Zdánlivě je to naprosto banální:...

Rocker z Kroměříže šéfovou šokoval i potěšil. Dostal motivační hvězdu

Šéfová Jitka Pagana vysvětluje majiteli kroměřížské Staré masny, jak se v...

Stará masna. Místo pro rockery a motorkáře, kde vládne pohoda. K tomu by však mělo patřit i slušné jídlo a pořádek v...

Pavel Pospíšil v Rozstřelu. Byl prvním českým držitelem michelinské hvězdy

První český michelinský kuchař Pavel Pospíšil v diskusním pořadu iDNES.cz...

Ve středu 19. prosince ve 12:30 přijde do studia iDNES.cz legendární kuchař Pavel Pospíšil. Prozradí, jak se vyvíjela...

Najdete na iDNES.cz