Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Vyzkoušejte malování pravou hemisférou. Vydupe umělce i z kopyta

aktualizováno 
Je to neuvěřitelné, ale umělec dříme v každém z nás, jen o tom nevíme. Je to tím, že jsme odmalička vedeni k pragmatickému vnímání skutečnosti a zanedbáváme celistvé vnímání světa, říká lektorka kreslení Libuše Vendlová.

Takto protikladně vidí svět náš mozek. | foto: Malbaakresba.cz

"Začíná to už od dětí. Některé z nich už někdy ve věku mezi osmi a deseti lety života prožívají takzvanou krizi dětské kresby. Je to tím, že se na ně hrnou školní úkoly, kdy se musí učit spoustu nové látky, zahlcují si paměť praktickými pojmy," říká o kreslení pomocí pravé hemisféry Libuše Vendlová, lektorka z výtvarné školy Malbaakresba.cz.

Z vlastní zkušenosti

Zdá se, že to není jen teorie. "Dostala jsem se na tento kurz náhodou a nevěřila. Když jsem udělala první kresbu, připadala jsem si, že odevzdávám kresbičku jak z mateřské školky. A po dvou dnech jsem si domů přinesla regulérní portrét, možná lepší než od kreslíře z Karlova mostu," říká Aneta Synková.

Soutěžte o voucher na kurz kresby pravou hemisférou

"Byla jsem tak nadšená, že jsem se hned přihlásila do pokračovacího kurzu a slibovala si, že budu doma kreslit denně," vypráví. V návalu každodenních povinností tento cíl sice neplní, ale nového koníčka jen tak opustit nehodlá.

Podle Libuše Vendlové je její příběh obvyklý. "Jsou lidi, pro které se malování stane novou vášní, zvlášť ti, kteří v sobě probudí nové možnosti, pro některé je to jen experiment a kvůli času a nedostatku odhodlání zase odumře," popisuje.

Podle ní je to však důkaz toho, že výtvarného nadání není v populaci nedostatek a na úrovni amatérského umění může uspět skoro každý, jen když se na to "jde od lesa". To potvrzuje i jedna z Anetiných spolužaček, žačka ze střední umělecké školy. "Kdybych věděla, že existuje něco podobného, tak se za několik dní naučím víc, než se mi podařilo během dlouhých let ve škole," tvrdí.

Protiklad mezi pvní kresbou a výsledkem po absolvování workshopu
Protiklad mezi pvní kresbou a výsledkem po absolvování workshopu

Začít mohou nejen děti, ale i dospělí. "I dospělý člověk se může od svého věcného vnímání skutečnosti vymanit. Na víkendových workshopech tu jsou lidé, kteří začnou ráno naprosto dětskou kresbou a večer odcházejí s výtvorem hodným dospělého pokročilého výtvarníka," popisuje Vendlová.

Kdo je Betty Edwardsová

U nás možná novinka, která se teprve klube na svět, ve světě už jde o zavedenou, i když méně konzervativní metodu výuky výtvarného umění. Její zakladatelkou je Američanka Betty Edwardsová, specialistka v oboru umění a psychologie vnímání. Vytvořila praktický systém, jak člověk může pochopit způsob realistického vnímání vnímaného obrazu.

Analyzovala takzvaný R-mód, který je umístěn v pravé mozkové hemisféře, a
L-mód, který je racionální, analytický a jazykový. Ve své učebnici se pokouší nasměrovat vnímání žáků na R-mód, který pomáhá i v kresbě nebo malbě soustředit se na celek místo na řešení oddělených problémů. To v praxi znamená, že například místo nedokonalých obrysů tváře vnímáte dojmy, plochy.

Jak na to

"Jedním ze způsobů, kterým začínáme, je například kresba modelu, třeba z fotografie, vzhůru nohama. To vám zamezí kreslit to, co víte, například obličej, a kreslíte jen to, co vidíte. Jste tedy levou hemisférou méně ovlivnění," popisuje Libuše Vendlová a zdůrazňuje přitom rozdíl mezi slovy "víte" a "vidíte".

Z dětského výtvarného kurzu
Lektoři se individuálně věnují každému z žáků.

Mezi další "finty", jak člověka donutit opustit své pragmatické vidění, je i kresba mezer. Takže se nemaluje například obrys ruky, ale to "nic" mimo ni, tedy negativní kresba. Tím se daleko více posiluje vnímání vztahů a správná proporcionalita i perspektiva malovaných předmětů.

Lektoři vyučující touto metodou se nepokoušejí tvrdit, že z každého udělají génia během pár hodin. Ale mohou probudit zájem o pěkného koníčka i v lidech, kteří by to do sebe v životě neřekli. A jako v každém jiném oboru se z nich může vyloupnout extrémně nadaný jedinec, který do řemeslně perfektního výtvoru dokáže vnést originalitu a jehož díla se po jeho smrti mohou prodávat za desítky milionů korun.

Autor:



Nejčtenější

VIDEO: V čínském cirkuse lev a tygr při tréninku brutálně napadli koně

Lev a tygr napadli koně v čínském cirkusu

Vlnu protestů proti drezůře divokých zvířat v čínských cirkusech spustilo na sociálních sítích video, které natočil...

Za předražené „květákové steaky“ si britský řetězec vysloužil posměch

Květák běžně koupíte v zelenině nebo na trhu celý a nezabalený. Je kompaktní,...

Řetězec Marks & Spencer se minulý týden ocitl pod palbou kritiky poté, co začal v Británii prodávat takzvaný květákový...



Vymysleli automat na skládání prádla. Cena je však ďábelská

Po ukončení skládání vyjmete prádlo ze spodní zásuvky.

Robotický prádelní skládací stroj FoldiMate složí oblečení do úhledných komínků. Na stroj se jen zavěsí prádlo a on ho...

Vaněk: Co Čech, to food bloger. A za českou kuchyni jako bychom se styděli

Doménou Romana Vaňka jsou tradiční recepty. V jeho kuchařkách nenajdete jediný,...

Kulinář Roman Vaněk svou urputností připomíná národního buditele. Křísí české jazyky, a to doslova. Učí nás znovu...

Francouzská omeleta jako od šéfkuchaře je pravým prubířským kamenem

Hotovou omeletu posypejte nasekanou čerstvou pažitkou.

Příprava francouzské omelety často bývá zkušebním pokrmem právě přijímaných kuchařů. Nesmí být vyschlá, jako se to...

Další z rubriky

Podle Jamieho Olivera lze vaření i pečení zvládnout s pěti ingrediencemi

Jamie Oliver

Vaření podle britské kuchařské ikony už zřejmě nemůže být jednodušší. Tedy pokud máte doma kdykoliv po ruce pět...

Díky mobilní aplikaci snadno odhalíte výrobky s palmovým olejem

Pohled na plantáže s palmou olejnou z ptačí perspektivy: místo původního...

Palmovému oleji v potravinách se podle loňského průzkumu vyhýbá každý třetí Čech a podíl na tom zcela jistě má úsilí...

Francouzská omeleta jako od šéfkuchaře je pravým prubířským kamenem

Hotovou omeletu posypejte nasekanou čerstvou pažitkou.

Příprava francouzské omelety často bývá zkušebním pokrmem právě přijímaných kuchařů. Nesmí být vyschlá, jako se to...

Najdete na iDNES.cz