Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Vyzkoušejte malování pravou hemisférou. Vydupe umělce i z kopyta

aktualizováno 
Je to neuvěřitelné, ale umělec dříme v každém z nás, jen o tom nevíme. Je to tím, že jsme odmalička vedeni k pragmatickému vnímání skutečnosti a zanedbáváme celistvé vnímání světa, říká lektorka kreslení Libuše Vendlová.

Takto protikladně vidí svět náš mozek. | foto: Malbaakresba.cz

"Začíná to už od dětí. Některé z nich už někdy ve věku mezi osmi a deseti lety života prožívají takzvanou krizi dětské kresby. Je to tím, že se na ně hrnou školní úkoly, kdy se musí učit spoustu nové látky, zahlcují si paměť praktickými pojmy," říká o kreslení pomocí pravé hemisféry Libuše Vendlová, lektorka z výtvarné školy Malbaakresba.cz.

Z vlastní zkušenosti

Zdá se, že to není jen teorie. "Dostala jsem se na tento kurz náhodou a nevěřila. Když jsem udělala první kresbu, připadala jsem si, že odevzdávám kresbičku jak z mateřské školky. A po dvou dnech jsem si domů přinesla regulérní portrét, možná lepší než od kreslíře z Karlova mostu," říká Aneta Synková.

Soutěžte o voucher na kurz kresby pravou hemisférou

"Byla jsem tak nadšená, že jsem se hned přihlásila do pokračovacího kurzu a slibovala si, že budu doma kreslit denně," vypráví. V návalu každodenních povinností tento cíl sice neplní, ale nového koníčka jen tak opustit nehodlá.

Podle Libuše Vendlové je její příběh obvyklý. "Jsou lidi, pro které se malování stane novou vášní, zvlášť ti, kteří v sobě probudí nové možnosti, pro některé je to jen experiment a kvůli času a nedostatku odhodlání zase odumře," popisuje.

Podle ní je to však důkaz toho, že výtvarného nadání není v populaci nedostatek a na úrovni amatérského umění může uspět skoro každý, jen když se na to "jde od lesa". To potvrzuje i jedna z Anetiných spolužaček, žačka ze střední umělecké školy. "Kdybych věděla, že existuje něco podobného, tak se za několik dní naučím víc, než se mi podařilo během dlouhých let ve škole," tvrdí.

Protiklad mezi pvní kresbou a výsledkem po absolvování workshopu
Protiklad mezi pvní kresbou a výsledkem po absolvování workshopu

Začít mohou nejen děti, ale i dospělí. "I dospělý člověk se může od svého věcného vnímání skutečnosti vymanit. Na víkendových workshopech tu jsou lidé, kteří začnou ráno naprosto dětskou kresbou a večer odcházejí s výtvorem hodným dospělého pokročilého výtvarníka," popisuje Vendlová.

Kdo je Betty Edwardsová

U nás možná novinka, která se teprve klube na svět, ve světě už jde o zavedenou, i když méně konzervativní metodu výuky výtvarného umění. Její zakladatelkou je Američanka Betty Edwardsová, specialistka v oboru umění a psychologie vnímání. Vytvořila praktický systém, jak člověk může pochopit způsob realistického vnímání vnímaného obrazu.

Analyzovala takzvaný R-mód, který je umístěn v pravé mozkové hemisféře, a
L-mód, který je racionální, analytický a jazykový. Ve své učebnici se pokouší nasměrovat vnímání žáků na R-mód, který pomáhá i v kresbě nebo malbě soustředit se na celek místo na řešení oddělených problémů. To v praxi znamená, že například místo nedokonalých obrysů tváře vnímáte dojmy, plochy.

Jak na to

"Jedním ze způsobů, kterým začínáme, je například kresba modelu, třeba z fotografie, vzhůru nohama. To vám zamezí kreslit to, co víte, například obličej, a kreslíte jen to, co vidíte. Jste tedy levou hemisférou méně ovlivnění," popisuje Libuše Vendlová a zdůrazňuje přitom rozdíl mezi slovy "víte" a "vidíte".

Z dětského výtvarného kurzu
Lektoři se individuálně věnují každému z žáků.

Mezi další "finty", jak člověka donutit opustit své pragmatické vidění, je i kresba mezer. Takže se nemaluje například obrys ruky, ale to "nic" mimo ni, tedy negativní kresba. Tím se daleko více posiluje vnímání vztahů a správná proporcionalita i perspektiva malovaných předmětů.

Lektoři vyučující touto metodou se nepokoušejí tvrdit, že z každého udělají génia během pár hodin. Ale mohou probudit zájem o pěkného koníčka i v lidech, kteří by to do sebe v životě neřekli. A jako v každém jiném oboru se z nich může vyloupnout extrémně nadaný jedinec, který do řemeslně perfektního výtvoru dokáže vnést originalitu a jehož díla se po jeho smrti mohou prodávat za desítky milionů korun.

Autor:



Nejčtenější

Chtěli vylovit basketbalový míč, pod vodou čekalo překvapení

Oficiální míč NBA

Nezvyklý úlovek se podařil manželům Annie a Ianovi Gilbertovým při projížďce na moři. Když chtěli z vody vylovit...

Kde už mrzlo, hřiby nesbírejte, i když ještě rostou, varuje mykoložka

Na hřiby stále ještě můžete v lese narazit. Pokud už ale teploty klesají - i...

Houbaři mají stále důvod vyrazit do lesa s košíkem v ruce, protože už začaly růst zimní druhy. Leckde ještě rostou i...



Čeští modeláři zaperlili. Z mistrovství světa přivezli desítky medailí

Jeden z exponátů na Scale Modelword 2017 v britském Telfordu

Akce Scale Modelword 2017 v britském Telfordu je největší modelářská show na světě a mezi odborníky se považuje za...

Velká soutěž o nejkrásnějšího psa. Pošlete fotku svého mazlíčka

Rotvajler Hank u kufru s aparaturou pro geologický výzkum. Pes našel kufr,...

Redakce iDNES.cz vyhlašuje velkou soutěž o nejkrásnějšího pejska. Během čtyř týdnů můžete posílat fotografie svých psů...

Dnes je Světový den toalet. Nejzdravější je vyměšování v podřepu

Muzeum historických nočníků a toalet na pražské Výtoni

Podle Světové zdravotnické organizace nemá k toaletě stále přístup více než 2,4 miliardy lidí. Letošním tématem...

Další z rubriky

Neotvírat mrazák, roztopit krbová kamna. Co dělat, když nejde elektřina

Při dlouhém výpadku elektřiny nesnědené potraviny raději vyhoďte.

Až při výpadku elektřiny zjistíme, jak jsme na ní hodně závislí. Kdo má plynový nebo elektrický kotel, nezatopí si. Kdo...

Domácí rohlíky krok za krokem. Ve vašem provedení to může být pochoutka

Hotové rohlíky

V pekařské terminologii je to úplně obyčejné a takzvané běžné pečivo. V české kulinární duši je ovšem běžné pečivo...

K pečínce zkuste svěže vyhlížející blanšírované zelí podle Pohlreicha

Blanšírované zelí má dokonce lepší barvu než syrové - zesklovatí a barvy se...

Jak zelí tepelně upravit, aby bylo nejen chutné, ale dalo se na něj i koukat? Podle šéfkuchaře Zdeňka Pohlreicha je...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!



Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.