Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Marmeláda ze šalotky je bomba. Nejen ke kachním prsíčkům

aktualizováno 
Šéfkuchař Petr Vlásek z restaurace AvantGarde vždycky nabídne překvapivá řešení, jak zdánlivě obyčejné jídlo obléci do nového hávu. V nejnovějším dílu sezonní kuchařky na Playtvak.cz uvaří marinovaná kachní prsíčka s marmeládou ze šalotky a drobenkou z arašídů.

Kachní prsa marinovaná v cukru a soli se šalotkovou marmeládou a arašídovou drobenkou. | foto: Playtvak.cz

„Rád místo cibule používám šalotku, protože má daleko jemnější chuť,“ vysvětluje. Jediný problém spočívá v loupání šalotky, protože je drobnější, takže oloupat větší množství dá více práce.

V prvním kroku je potřeba udělat trochu karamelu. Takže kuchař na středním plameni rozpálí kastrůlek a vsype do něj cukr krystal. Pak je třeba začít míchat.

Postup krok za krokem

Cukr začne v první fázi hrudkovatět, pak postupně rozpouštět a získávat zlatavou barvu. Tuto fázi je třeba nepřehnat, jinak cukr zhořkne a vytvoří na dně hrnce „betonovou“ vrstvu, se kterou si už dál neporadíte.

Jakmile je cukr rozpuštěný vhoďte do něj nahrubo nakrájenou šalotku a mícháním ji obalte karamelem. Pak přilijte trochu vína a přidejte i ocet balsamico a nechejte vařit. Pozor, karamel je velmi horký a připravte se na bouřlivou reakci. Jakmile zredukujete tekutiny, je marmeláda připravená na podávání. Hodí se nejen ke kachním prsům, ale k jakýmkoliv masům.

Naučit se vyrábět podobným způsobem karamel je velmi užitečné, začíná tak hromada receptů na sladké pokrmy. Třeba i recept na rozebraný štrúdl (více zde) anebo když třeba potřebujete v karamelu obalit jablka jako přílohu k masu (čtěte zde).

Jak se bude šalotková marmeláda pojit s marinovanými kachními prsíčky a arašídovou drobenkou? Podívejte se na nejnovější recept na Playtvak.cz.

Autor:




Nejčtenější

Šikmé větve představují oříšek, vyplatí se "předlomit" si je předem.
Připravte se na úklid zahrady a vyhrajte elektrické zahradní pomocníky

Na podzim připravujeme zahradu k zimnímu spánku. K tomu patří úklid větví z prořezávky, nadrcení na mulč nebo do kamen i hrabání listí. Pokud v soutěži správně...  celý článek

Majitelka podniku přinutila Pohlreicha svézt se na místní bobové dráze.
Na Pražáka dobrý, pochválila Pohlreicha restauratérka s dvěma hvězdami

Majitelka brněnské restaurace, kterou navštívil Zdeněk Pohlreich v dalším díle pořadu Ano, šéfe!, se rozhodla vybudovat dietní fast food, ale stěžovala si, že...  celý článek

Reportér Matěj Smlsal předvádí několik praktických triků s vejci.
VIDEO: Čerstvé, nebo zkažené? Triky, které vám pomohou při vaření vajec

Jako synonymum neschopnosti v kuchyni se říká: umí jenom uvařit vejce a čaj. Ale práce s vejci není až tak triviální, jak se zdá. Práci s vejci si totiž lze...  celý článek

Mládě želvy ostruhaté. Pohlaví bude zřejmé až za několik let.
Zoo ovlivňovala pohlaví želv teplotou, výsledek bude znát za několik let

V ostravské zoologické zahradě se po patnácti letech od začátku chovu vylíhla mláďata želvy ostruhaté. Chovatelé se snažili ovlivnit pohlaví mláďat regulací...  celý článek

Další z rubriky

Pohlreich ochutnává jídlo v jídelně na Slovanském gymnáziu v Olomouci.
VIDEO: Pohlreich jako šéf v obří školní kuchyni, zabijáku čerstvosti

Na adresu Ano, šéfe! dorazila stížnost studentů olomouckého Slovanského gymnázia: nejede jim rozvařené a studené jídlo bez chuti a Zdeněk Pohlreich se jim...  celý článek

Klasickým sporákům, i když jsou na pevná paliva, nechybí některé moderní...
Kamna na chalupu: vyberte typ, který se rychle zahřeje a vyhrajte vysavač

Topení na chalupě je specifické tím, že se s ním začíná v pátek odpoledne a končí v neděli po obědě. Takže rozhodně není žádoucí zdroj tepla, který se sám o...  celý článek

Takto vypadá termostatický ventil po sundání termostatické hlavice.
PORADNA: Proč v zimě radiátor netopí? Možná je zatuhlý termostatický ventil

Před zimou jsem kontroloval radiátory a zarazilo mě, že jsou tyčinky termostatických ventilů úplně zaražené uvnitř. To znamená, že vlastně vůbec nemohou...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.