Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Marmeláda ze šalotky je bomba. Nejen ke kachním prsíčkům

aktualizováno 
Šéfkuchař Petr Vlásek z restaurace AvantGarde vždycky nabídne překvapivá řešení, jak zdánlivě obyčejné jídlo obléci do nového hávu. V nejnovějším dílu sezonní kuchařky na Playtvak.cz uvaří marinovaná kachní prsíčka s marmeládou ze šalotky a drobenkou z arašídů.

Kachní prsa marinovaná v cukru a soli se šalotkovou marmeládou a arašídovou drobenkou. | foto: Playtvak.cz

„Rád místo cibule používám šalotku, protože má daleko jemnější chuť,“ vysvětluje. Jediný problém spočívá v loupání šalotky, protože je drobnější, takže oloupat větší množství dá více práce.

V prvním kroku je potřeba udělat trochu karamelu. Takže kuchař na středním plameni rozpálí kastrůlek a vsype do něj cukr krystal. Pak je třeba začít míchat.

Postup krok za krokem

Cukr začne v první fázi hrudkovatět, pak postupně rozpouštět a získávat zlatavou barvu. Tuto fázi je třeba nepřehnat, jinak cukr zhořkne a vytvoří na dně hrnce „betonovou“ vrstvu, se kterou si už dál neporadíte.

Jakmile je cukr rozpuštěný vhoďte do něj nahrubo nakrájenou šalotku a mícháním ji obalte karamelem. Pak přilijte trochu vína a přidejte i ocet balsamico a nechejte vařit. Pozor, karamel je velmi horký a připravte se na bouřlivou reakci. Jakmile zredukujete tekutiny, je marmeláda připravená na podávání. Hodí se nejen ke kachním prsům, ale k jakýmkoliv masům.

Naučit se vyrábět podobným způsobem karamel je velmi užitečné, začíná tak hromada receptů na sladké pokrmy. Třeba i recept na rozebraný štrúdl (více zde) anebo když třeba potřebujete v karamelu obalit jablka jako přílohu k masu (čtěte zde).

Jak se bude šalotková marmeláda pojit s marinovanými kachními prsíčky a arašídovou drobenkou? Podívejte se na nejnovější recept na Playtvak.cz.

Autor:



Nejčtenější

V Paříži nainstalovali nové eko-pisoáry. Nechutné, bouří se místní

Pařížané si stěžují na výrazné pisoáry bez zástěn v centru města. (13. srpna...

Paříž přišla s novým nápadem, jak ekologicky využít lidskou moč. Nové červené pisoáry se slámou uvnitř dokážou vytvořit...

Rib eye, striploin, rump, flank, hanger. Který steak je nejlepší?

Různé druhy syrových steaků

Máte chuť ugrilovat si doma pořádný steak, ale nevíte, jaké maso vybrat? Vždyť možností je tak moc. Má to být svíčková,...



KVÍZ: Deset anglických kuchařských výrazů, které musíte znát v receptech

Při vaření se používá hodně postupů, které v anglické terminologii u nás nejsou...

Dnes jen už málokdo vaří podle ušmudlaného deníčku po mamince. Není nic snadnějšího než sednout k počítači nebo...

Pláže Floridy ochromil červený příliv. Hynou ryby, ptáci i želvy

Mrtvé ryby na plážích Floridy

Velká horka trápí nejen Česko, ale i americkou Floridu. Čtenářka Renata Mysliveček, která u zdejších pláží žije, den za...

Z Prahy prchají do Posázaví na chalupu s půvabnou zahradou po babičce

Dům a zahrada po babičce s dědou přinášejí rodině z Prahy spoustu radosti a...

Domek se zahradou, které budovali zhruba před sedmdesáti lety její děda s babičkou, jsou srdeční záležitostí čtenářky,...

Další z rubriky

Šest kroků k výběru správného zasklení do nových oken

Než budete vyměňovat okna, uvažte, jaké vlastnosti po něm budete požadovat.

Chystáte se stavět nebo budete měnit okna? Zasklení, které tvoří většinu plochy okna, má na jeho vlastnosti zásadní...

OBRAZEM: Zlínská výstava Retrosbírky představuje poklady z dob socialismu

Nejrůznější obaly od výrobků, dětské stavebnice, staré fotoaparáty, plechovky,...

Nejrůznější obaly od výrobků, dětské stavebnice, staré fotoaparáty, plechovky, odznaky, známky, časopisy, mince, pivní...

Zdeněk Pohlreich: Končím, patřím do starého železa, už většinou ani nevařím

Zdeněk Pohlreich (v bistru Next Door by Imperial)

Téměř deset let jezdil po celé zemi a radil majitelům restaurací. Jeho pořad Ano, šéfe! se stal legendou. Teď se...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Najdete na iDNES.cz