Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Marshmallows vám nadýchají kávu, dají se opékat, vyrobíte z nich marcipán

  0:10aktualizováno  0:10
S měkoučkými pěnovými bonbóny marshmallows se dají páchat neuvěřitelná kulinářská kouzla a experimenty. V anglicky mluvících zemích už na to přišli dávno, teď je řada na nás. Vyzkoušejte třeba nadýchanou kávu či grilování.

Opékání měkoučkých bonbónů z našlehaného cukru si můžete vyzkoušet i u krbu. | foto: Profimedia.cz

Měkoučké bonbóny z našlehaného cukru se samozřejmě dají žvýkat jen tak a děti je většinou milují. Můžete je ale třeba použít do kávy místo cukru. Nejenže ji lehce osladí, ale vytvoří i lahodnou pěnu.

Experimentujte, děti se rády přidají

Vyzkoušejte s dětmi úplný základ - napíchněte bonbóny na špejle a krátce je opečte, cukr na povrchu bonbónu lahodně zkaramelizuje. Děti nadchnete, když jim pak rozehřáté bonbóny vložíte třeba mezi dvě sušenky nebo piškoty

Ideálně romantická je samozřejmě varianta ohýnku na zahradě a opékání na klacku, ale v tom případě počítejte se ztrátami, bonbóny lehce sklouznou do ohně. Stejně dobře je rozehřejete i v mikrovlnce.

Bílými nadýchanými bonbóny si klidně naplňte cukřenku...

S horkou čokoládou u dětí také neprohloupíte. Stačí ohřát půllitr dobrého plnotučného mléka a nechat v něm rozpustit minimálně půl tabulky čokolády na vaření. Čokoládu nalijte do vysoké sklenice, vhoďte pár bílých pěnových bonbónů, přidejte lžičku a brčko a máte o děti na chvíli postaráno.

Výbornou pěnu nebo omáčku k čerstvému ovoci či ke zmrzlině zase získáte, když bonbóny v misce krátce rozehřejete v mikrovlnce a pak do nich všleháte lžíci smetany. Podle množství přidané smetany získáte konzistenci nadýchané šlehačky nebo řidší omáčky. Nemáte-li mikrovlnku, podobně vám poslouží horká vodní lázeň.

Marshmellows můžete také napíchnout na špejli, namočit do rozehřáté čokolády a nechat ztuhnout. Jahodové špízy s marshmallows stačí lehce opéct.

Naprosto dokonalé jsou jahodové špízy prokládané marshmallows. Při grilování ale musíte vystihnout ten správný okamžik, kdy jsou akorát. I když chutě jsou individuální. Nejlepší bude chvíli experimentovat, abyste zjistili, jak vám budou chutnat nejvíc. Po minutě v mikrovlnce? Na grilu? Nebo na zahradě nad otevřeným ohněm?

V zahraničí nebo na návštěvě u cizinců můžete narazit i na takové chuťovky jako jsou sladké brambory s restovanými marshmallows. A pokud vám někdy přijde do cesty nenechte si v žádném případě ujít takové pokušení k hříchu jako jsou marshmallows obalované v sekaných pistáciích.

"Marcipánová" hmota z marshmallows

Šikovné české kuchařinky, které se pyšní výbornými domácími dorty a cukrovím, našly pro nadýchané bonbóny další uplatnění. Lze z nich vytvořit univerzálně použitelnou modelovací a potahovací hmotu na dorty. Můžete ji použít na korpusy přetřené lehce máslovým krémem, po náplních tvarohových a šlehačkových se bohužel roztéká. Více informací najdete v posledním čísle časopisu Dortománie.

Pracovní postup přípravy:

Pěnové bonbóny nasypte do vhodné misky a lehce je pokropte vodou (1 lžička) nebo citrónovou šťávou.

Pěnové bonbóny nasypte do vhodné misky a lehce je pokropte vodou (1 lžička) nebo citrónovou šťávou.

Misku krátce zahřejte v mikrovlnce, dokud obsah nenakypí. Vzniklou pěnu podle potřeby přibarvěte.

Misku krátce zahřejte v mikrovlnce, dokud obsah nenakypí. Vzniklou pěnu podle potřeby přibarvěte.

Pěnové bonbóny pokropte trochou vody, rozehřejte v mikrovlnce a do vzniklé pěny zapracujte sušené polotučné mléko (100 g na 100 g bonbónů) a přesátý moučkový cukr (cca 150 g, podle potřeby).

K silně lepkavé hmotě přidávejte po lžících střídavě sušené polotučné mléko a přesátý moučkový cukr.

K silně lepkavé hmotě přidávejte po lžících střídavě sušené polotučné mléko a přesátý moučkový cukr.

Hmotu zprvu míchejte lžící, je velice horká. Další cukr a mléko pak do hmoty zapracujte rukou, dokud se nepřestane lepit.

Hmotu zprvu míchejte lžící, je velice horká. Další cukr a mléko do hmoty zapracujte rukou, dokud se nepřestane lepit.

Výsledkem je tvárná hmota, která se dá rozválet do podoby plátu a tím lze potáhnout celý dort, tvarovat z ní jdou i růžičky.

Výsledná hmota by měla mít konzistenci těsta na vanilkové rohlíčky. Lze ji snadno rozvalovat, umožňuje i modelování.

Výsledná hmota by měla mít konzistenci těsta na vanilkové rohlíčky. Lze ji snadno rozvalovat, umožňuje i modelování.

Hmota z bílých bonbónů jde dobře obarvit gelovou potravinářskou barvou, tvoříte-li z barevných bonbónů, barvu možná nebudete potřebovat. Například z dvoubarevných růžovo-žlutých vám vznikne nádherná lososově růžová barva, z růžovo-bílých starorůžová.





Nejčtenější

Většina červených vín by se měla podávat o teplotě kolem 18 °C. (ilustrační...
Šroubovací uzávěry nemusí být jen u nekvalitních vín, tvrdí someliér

Someliér Libor Nazarčuk upozorňuje, že sudové víno stáčené do PET lahví je určeno k rychlé spotřebě. A už dávno neplatí, že šroubovací uzávěry se používají jen...  celý článek

Ve vařiči můžete vařit, ohřívat i péct.
Nadšenci vsadili na vaření sluncem. Na výrobu už vybrali třináctinásobek

Na serveru Kickstarter se občas objeví nápad, který osloví širokou masu lidí. Takový zásah se podařil při prezentaci solárního vařiče GoSun Go, kdy se vybral...  celý článek

Svah za domem by měl být zpevněný výsadbou keřů nebo stromů.
PORADNA: Máme nad domem svah. Mám strach, že se nám sesune na barák

Čtenáře Michala děsí, že se půda sesune na jeho dům. Ptá se, zda je možné svah zpevnit výsadbou vhodných dřevin.  celý článek

Poslední rozloučení téměř šedesátileté šimpanzice
Umírající šimpanzice Mama poznala ošetřovatele z mládí a objímala ho

Lidoopi mají nejen velmi dobrou paměť, ale i schopnost k někomu přilnout. Potvrdila to devětapadesátiletá šimpanzí samice Mama, která loni v dubnu uhynula v...  celý článek

Hlína údajně obsahuje tzv. hodné bakterie, které podobně jako čokoláda...
Unikátní pojízdný záhon přiveze seniorům hlínu a květináče až k lůžku

Té paní už bylo osmdesát roků. V domově pro seniory leží na posteli mezi čtyřmi stěnami, celé dny tráví na lůžku, chodit už moc nemůže. A pak se ozve zaťukání....  celý článek

Další z rubriky

Dýně pod svou slupkou ukrývají nasládlou dužinu, která má podle druhu různý...
Dýně jsou hitem podzimu. Jak je nakupovat, skladovat i upravovat

Dýně na podzim doslova zaplaví trhy. Skladováním si jejich sezónu můžete prodloužit až na druhou půlku zimy, kdy jejich hřejivá barva a chuť přijdou obzvláště...  celý článek

Někdy stačí špatně fungující radiátory jen odvzdušnit a je teplo.
PORADNA: Jak řešit zavzdušněné topení. Automatické ventily nepomohou

Stále se mi zavzdušňuje topení, nepomohly by mi automatické odvzdušňovací ventily? ptá se čtenář Martin. Podle odborníků je daleko lepší zjistit příčinu...  celý článek

Zdeněk Pohlreich nastiňuje, jak by to v restauraci u fotbalového hřiště mohlo...
Zdeněk Pohlreich radil v kuchyni FC Dymokury. Pepík Hnátek by se divil

Co se stane, když na vesnici za Prahou zavřou poslední hospodu? Najde se dobrodruh, profesionální kuchař s rodinou, který se rozhodne vybudovat svou kuchyni v...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.