Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Maso perfektně vyudíte i na balkoně, stačí dva květináče a starý vařič

  0:04
Vyrobte si balkonovou elektrickou udírnu z terakotového květináče a rozmontovaného elektrického vařiče podle pana Cuketky. Z vepřového ramínka nebo krkovice v tomto typu udírny připravíte pravý "pulled pork".

Balkonová udírna v akci | foto: Martin Kuciel, www.cuketka.cz

Pro pravé původní barbecue (BBQ) je typické vepřové maso upravené pomalým a dlouhým působením tepla tak, že se rozpadá na vlákna. Poté se dochucuje zpravidla na octu založenou omáčkou a konzumuje se v sendviči.

Abyste mohli maso zpracovávat podobným způsobem, potřebujete tu správnou udírnu. Pro domácí (balkonové) provedení pan Cuketka vyrobil a vyzkoušel udírnu ze dvou květináčů a starého elektrického vařiče. Inspirací mu byly poznatky Altona Browna, známého amerického kuchaře, herce a kulinářského experimentátora.

Starý vařič a dva květináče

Celou konstrukci, jejíž výroba nezabere kromě nakupování materiálu skoro žádný čas, si můžete prohlédnout například na YouTube v pořadu Altona Browna.

Pokud jste technický typ, výrobu snadno zvládnete. Pokud máte o BBQ zájem, ale elektřiny se bojíte jako čert kříže, můžete si pořídit některou menší elektrickou udírnu nabízenou na trhu.

Model podle Browna je založen na dvou velkých květináčích z pálené hlíny (průměr 34 cm a víc), které dobře pasují na sebe. Na dno spodního přijde elektrická plotýnka a na ni miska se dřevem pro tvorbu kouře. K hornímu okraji se zase zapasuje grilovací mřížka (v české verzi se osvědčila hliníková grilovací fólie). Druhý květináč se pak jen otočí dnem vzhůru a do odtokové díry se vsune teploměr.

Zní to jednoduše a jednoduché to skutečně je. Vynecháme-li shánění dílů, nezabere vám to ani půlhodinku a šikovný "smoker" neboli "uďák" se vám odmění ideální teplotou okolo 100 °C i dostatkem dýmu.

Maso před a po nakořeněníMaso připravené k uzení

Jediným problémem ve spojitosti s montáží je nutnost umístit funkční plotýnky z vařiče na dno dovnitř květináče. Podle úvodního obrázku vidíte, že je třeba plotýnku z vařiče vymontovat, dráty rozpojit, prostrčit všechno odtokovou dírkou a zase smontovat. Panu Cuketkovi se otvorem povedlo protáhnout i plíšek vedoucí k termostatu, takže měl teplotu uvnitř naprosto pod kontrolou.

Vše prováděl s velmi omezenou zkušeností s montováním podobných pochybných zařízení, ale s mohutnou vírou v úspěch a vlastní přežití. Kutilská výzva to je a běžně zručný člověk by to měl bez problémů zvládnout, jen je třeba dávat si pozor - přeci jen jde o 220 V! "Jenže co by člověk neudělal kvůli dobrému jídlu," konstatuje pan Cuketka.

Berte tedy tento tento návod jako doporučení jen pro ty, kdo si s elektřinou tykají a vědí, co dělají - návod rozhodně neodpovídá zásadám nakládání s elektrickými spotřebiči.

Některé konstrukce tzv. "uďáků" mají ještě mezi mřížkou na maso a topným elementem misku na odkapávající šťávu a tuk z masa. Cuketkova verze ji vynechává a podle jeho ujištění nezaznamenal žádný problém.

"Pork butt" čili ramínko

Suroviny

Potřebné koření

* vepřové ramínko vcelku (lze i krkovičku, ideálně 2,5–3 kg)

* 240 g soli

* 225 g melasy

* 1,9 l vody

* směs koření (lžička římského kmínu, lžička semen fenyklu, lžička semen koriandru, lžíce čili, lžíce sladké papriky, lžíce granulované cibule)

Kdo se úspěšně vyrovná s konstrukcí "uďáku", může se pustit do přípravy "pulled pork". Nejvhodnější je vepřové ramínko, které dlouhou a relativně jemnou tepelnou úpravou (102 °C) dostává fantastickou konzistenci.

Maso se přes noc naloží do slaného láku s melasou, potom se opatří vrstvou z koření a "udí" se při teplotě 102 °C po dobu několika hodin. Američané nedají dopustit na dřevo ořešáku. "Já jsem použil švestku a ořešák v poměru asi 1:2," prozrazuje svůj recept Cuketka.

Postup přípravy

Ve větším hrnci rozpusťte ve vodě sůl a melasu. Do směsi ponořte maso (případně ho můžete zatížit) a hrnec uložte na 8-12 hodin do ledničky. Ideální je udit jeden větší kus, maso bude šťavnatější.

Během druhého dne si připravte směs koření. Fenykl, koriandr a římský kmín rozemelte na prach a smíchejte se zbytkem koření. Extra sůl už není zapotřebí, maso je prosolené tak akorát.

Po patřičném odpočinku naložené maso vylovte z hrnce, osušte a ze všech stran posypte kořenící směsí. Měla by vytvořit pěknou jednolitou vrstvu.

Zažehněte "uďák" (i s miskou se dřevem) a rozehřejte na teplotu lehce přes 100 °C. Poté maso vložte dovnitř, zaklapněte a pečlivě udržujte stálou teplotu.

Dřevo na kovové misce

Pro tvorbu kouře se hodí větší kousky dřeva, vydrží déle. Podle toho, jaké máte dřevo a jak moc vám topí spirála, vydrží dřevo různě dlouho. Cuketkova varianta intenzivně kouřila asi hodinu a půl. Brown zase tvrdí, že stačí asi 3 výměny dřeva.

Kdy se těšit na výsledek

V receptu se uvádí nutnost uzení po dobu minimálně 10 hodin. Hodně ale záleží na velikosti masa a skutečné teplotě, kterou máte uvnitř masa. Přesnější je změřit si vnitřní teplotu sondou. Speciálně u této úpravy by se mělo dosáhnout vnitřní teploty přes 90 °C. Až tehdy se maso skutečně rozpadá a lze jej snadno natrhat vidličkou na vlákna.

Hotové masoMaso se po vyuzení rozpadá na vlákna

Co pak s ním? Ochutit originální BBQ omáčkou, klidně i kupovanou, přidat trochu salátu a podávat jako sendvič.

Kdo je pan Cuketka?

Podle svých vlastních slov je rafinovaně zakřiveným a vždy usměvavým fenoménem české foodblogové scény.

Nemá rád stereotypy v gastronomii, přezíravý postoj k zákazníkům, nesmyslné ceny, snobství, nekulturnost hostů, nabídky českých obchodů, diety a pseudobiopotraviny.

Má rád milou obsluhu, zahraniční kuchařky, původní nápady, podniky, které s klientem nezacházejí jako s idiotem, návštěvy za jídlem a pitím do zahraničí, nekonečné tlachání o jídle, experimenty v kuchyni...

Nikdo neví, odkud se pan Cuketka vzal. Každopádně nás ohromně baví a doufáme, že pobaví i vás.

Autoři:

Krmítko v americkém Ohiu

  • Nejčtenější

Chystáte se sázet brambory? Zkuste to letos nastojato

19. dubna 2024

Brambory se obvykle sázejí podle nadmořské výšky a odrůdy od dubna do května. V novém pořadu...

Gorilák Kisumu se v pražské zoo činí. Narodil se mu letos už druhý potomek

12. dubna 2024  6:45,  aktualizováno  15:13

V pražské zoologické zahradě se v noci na pátek narodilo mládě gorily nížinné. Jeho matkou je...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Podkroví se v létě může proměnit v peklo. Jak udržet snesitelnou teplotu

15. dubna 2024

Podkroví nabízí nevšední prostor, kde může být velmi příjemné trávit čas. Někteří mají pod střechou...

Vybírejte nejroztomilejší dubnové kočky a psy. Rozdělí si krmivo za 10 tisíc

2. dubna 2024  7:02,  aktualizováno  15.4 9:14

Hlasování v dubnovém kole čtenářské fotografické soutěže o nejroztomilejší psy a kočky je tu....

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Venkovská zahrada, kde se moderní s respektem snoubí s kouzlem starých časů

16. dubna 2024

Zrekonstruujte starý dům na venkově ruku v ruce se starou zahradou tak, abyste zachovali jejich...

Chystáte se sázet brambory? Zkuste to letos nastojato

19. dubna 2024

Brambory se obvykle sázejí podle nadmořské výšky a odrůdy od dubna do května. V novém pořadu...

Jako dítě miloval Bajaju. Dnes vyrábí zbraně a díky šermu žije v minulosti

19. dubna 2024

Na hradech a zámcích či ve filmech, jako je třeba pohádkový Bajaja, ho fascinovali šermíři, a tak...

Senoseče letos budou zřejmě dřív. Ochránci srnčat se bojí zmařených životů

18. dubna 2024

Vzhledem k tomu, že letošní zemědělský rok začal dříve, předpokládá se, že i senoseč přijde v...

Potěšte se kvetoucími keři. Vybírejte, který by se hodil na vaši zahradu

18. dubna 2024

Není nic krásnějšího, než se projít zahradou nebo parkem, ve kterých na jaře kvetou květiny a keře....

Náhle zemřel zpěvák Maxim Turbulenc Daniel Vali, bylo mu 53 let

Ve věku 53 let zemřel zpěvák skupiny Maxim Turbulenc Daniel Vali. Letos by se svou kapelou oslavil 30 let na scéně....

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Vykrojené trikoty budí emoce. Olympijská kolekce Nike je prý sexistická

Velkou kritiku vyvolala kolekce, kterou pro olympijský tým amerických atletek navrhla značka Nike. Pozornost vzbudily...

Rohlík pro dítě, nákup do kočárku. Co v obchodě projde a kdy už hrozí právník?

V obchodech platí pravidla, která občas zákazník nedodržuje. Někdy se navoní parfémem, aniž by použil tester, nebo...