Maso z rostlin ve vegetariánském řeznictví chutná jako to opravdové

To, že se některé masné výrobky jako buřty, salámy nebo párky mnohdy šidí a vyrábějí takřka bez masa, prokázal nejeden spotřebitelský test. Jsou ovšem „masa“, která maso neobsahují zcela přiznaně a zákazníci to vítají. Jde o takzvaná vegetariánská masa, která se prodávají i v Česku.

Ve vegetariánském řeznictví nenajdete běžné maso, ale jeho náhražky z rostlin. | foto: 5plus2.cz

Složená jsou převážně ze sóji, koření a dalších rostlinných složek, ale čím dál tím populárnější jsou varianty čistě ze zeleninových bílkovin. Jeden obchod, který nabízí produkty „vegetariánského řezníka“, je otevřen i v Praze. A v nabídce, alespoň co se názvů týče, má totéž, co u sousedního řezníka: kuřecí, hovězí, slaninu, klobásy či řízky.

„Díky novým technologiím je chuť téměř či úplně stejná jako u originálních masových výrobků. Zejména třeba u párků, které se vyrábějí podobně jako ty z masa,“ říká provozovatel obchodu David Zmrzlý.

Chuť je prý tak podobná výrobkům ze skutečného masa, že se mu prý stalo, že mu zákazník vrátil vegetariánské „kuřecí kousky“, protože si myslel, že omylem dostal pravé maso.

„Produkty zatím dovážíme z Holandska, kde je vyrábějí ze zeleniny ‚druhé kvality‘, kterou v supermarketech neakceptují, protože nemá třeba požadovaný tvar,“ popisuje Zmrzlý.

Podobné „vegetariánské řeznictví“ najdete mj. i v Berlíně. Podle majitele tamní provozovny Davida Mayera jejich výrobky od těch originálních na první pohled nepoznáte, což je podle něj i pro nedůvěřivé zákazníky zásadní lákadlo, proč něco takové chtějí vyzkoušet. Jeho „řeznictví“ přitom necílí jen na vegetariány. „Nemáme nic proti dobrému masu, když jsou zvířata držená za dobrých podmínek, ale jsme proti masovým chovům,“ vysvětluje 34letý Berlíňan.

Vyzkoušejte si pár receptů s vegetariánským „masem“

„Hovězí“ Stroganoff s rýží
Na 4 porce potřebujete: 1 l zeleninového vývaru, 200 ml sójové smetany, 200 g žampionů, 200 g „hovězích“ nudliček od vegetariánského řezníka, 150 g rajčatového protlaku, 100 g sterilovaných okurek, 20 g třtinového cukru, 20 g plnotučné hořčice, rostlinný margarín, sůl, pepř a 200 g kvalitní rýže.

Na trošce rostlinného margarínu osmahněte žampiony, přidejte protlak, vývar a provařte. Přidejte okurky, vmíchejte rostlinnou smetanu, hořčici, „hovězí“ nudličky a směs dochuťte cukrem, solí a pepřem. Vařte dalších alespoň 20 minut. Rýži připravte podle návodu výrobce, servírujte s petrželkou.

„Kuře“ na paprice s těstovinami
Na 2 porce potřebujete: 200 g „kuřecího masa” od vegetariánského řezníka, 100 g řapíkatého celeru, 20 ml slunečnicového oleje, 200 ml zeleninového vývaru, 200 ml sójového mléka, 100 ml sójové smetany, 5 g protlaku, 5 g hladké mouky, 2 kuličky nového koření, bobkový list, sušený tymián, 10 g sladké papriky, špetka pálivé papriky, sůl, pepř a 300 g těstovin.

V hrnci osmahněte „kuřecí“ kousky na trošce oleje a dejte stranou. Do hrnce nasypte nadrobno nakrájený řapíkatý celer, restujte a jakmile řapík změkne, zasypte ho sladkou paprikou. Po zpěnění zalijte mlékem a vývarem, přidejte sušený tymián, pálivou papriku, bobkový list a nové koření. Vše nechte alespoň 20 minut vařit. Poté zalijte smetanou, v níž jste rozmíchali hladkou mouku, přidejte rajčatový protlak a vše rozmixujte na hladkou omáčku. Dochuťte solí a pepřem a podávejte s „kuřecími“ kousky a těstovinami.

Rýžové nudle s „kuřecím masem“ a teriyaki omáčkou
Na 2 porce rýžové směsi potřebujete: 160 g rýžových nudlí, 60 g paprik, 30 g mrkve, 1 lžíci sezamu, 100 g „kuřecích“ kousků od vegetariánského řezníka a 2 lžíce oleje. Na teriyaki omáčku pak 200 ml vody, 3 shiitake houby, 30 g kukuřičného škrobu, 100 ml sójové omáčky a 100 g třtinového cukru.

Přiveďte k varu vodu s shiitake houbičkami a povaříte je do měkka. Přidejte sójovou omáčku, cukr a vařte, dokud omáčka nezhoustne. Vyjměte houbičky a vmíchejte škrob rozmíchaný v trošce vody. Za stálého míchání povařte, dokud omáčka nebude hladká a hustá. Mezitím uvařte rýžové nudle a nakrájejte papriky a mrkev na tenké proužky, které krátce orestujte na oleji společně se sezamovými semínky. Pak přidejte veganské „kuřecí kousky“ a restujte dalších pár minut. Přidejte uvařené nudle a teriyaki omáčku a vše promíchejte, aby se ingredience dobře spojily. (Pokud máte rádi ryby, recept na lososa s teriyaki omáčkou najdete v článku s videem zde.):

„Krevety“ a zelenina v tempuře
Na 2 porce tempury, tedy těstíčka, potřebujete: 50 g cizrnové mouky, 100 g kukuřičného škrobu, 3 g jedlé sody, 2 g sladké papriky, 8 g máty, 8 g bazalky, 8 g petrželky, 30 ml bílého vinného octa, troška vody, mořská sůl, pepř a 60 ml oleje vhodného na smažení. Dále potřebujte: 60 g veganských krevet (od Vantastic Foods), 60 g červené papriky, 150 g lilku, 150 g cukety, 150 g květáku, 150 g mrkve a 150 g brambor.

Veškeré ingredience na tempuru rozmíchejte v hladké těstíčko a nechte chvilku odležet. Zeleninu pokrájejte na stejnoměrně velké kousky, které společně s podélně rozříznutými „krevetami“ namáčejte v tempuře a krátce smažte v rozpáleném oleji. K tempuře se bezvadně hodí dipy jako klasická sojanéza ochucená bylinkami, chilli papričkou a limetovou šťávou nebo rajčatová salsa.

Bez masa se dá koneckonců připravit i chutný burger (recept zde):

5. listopadu 2015

Autor:
  • Nejčtenější

Seznamte se s Ninou, francouzským buldočkem budoucnosti

26. března 2024

Chovatelé se snaží zachránit francouzského buldočka tím, že odstraňují jeho hlavní zdravotní...

Ve spáleném Českém Švýcarsku už vyrostly břízky ze semínek do výšky metru

22. března 2024

Vědci Botanického ústavu Akademie věd se nestačí divit, s jakou rychlostí se obnovuje vegetace na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Pohlreichův cukrář prozradil náročný recept na italské velikonoční holubice

25. března 2024

Co je pro nás velikonoční beránek, to je pro Italy velikonoční holubice. Colomba. Symbol Ducha...

Pohlreich se vrátil do rodné stáje. V Česku na grilu je mírný jako beránek

24. března 2024

Kdo má rád gastronomické soutěže, v tomto pořadu si možná přijde na své. Po krátkém „odskoku“ na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

KVÍZ: Jak se vyznáte v pivu a jeho čepování?

28. března 2024

Pivo je českým národním nápojem a v jeho konzumaci se pravidelně držíme na horních příčkách...

Užijte si jarní svátky obklopeni květinami a symboly jara a Velikonoc

29. března 2024

Celý týden jste se těšili, jak si konečně na Velký pátek vyzdobíte byt, dům, chalupu? Vsaďte na...

Ve skleníku topí koňským hnojem, prodlouží si tak sezonu o týdny

28. března 2024

Novou pěstební sezonu zahajují Lucie a Brett Gallagherovi už na konci února. Přestože pozemek v...

KVÍZ: Jak se vyznáte v pivu a jeho čepování?

28. března 2024

Pivo je českým národním nápojem a v jeho konzumaci se pravidelně držíme na horních příčkách...

Semínka rajčat koupejte v heřmánku, radí zkušený zahradník, jak na výsev

27. března 2024

Semena rajčat se tradičně vysévají na Josefa, nicméně do Velikonoc to pořád stihnete tak, abyste po...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...