Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Maso z rostlin ve vegetariánském řeznictví chutná jako to opravdové

aktualizováno 
To, že se některé masné výrobky jako buřty, salámy nebo párky mnohdy šidí a vyrábějí takřka bez masa, prokázal nejeden spotřebitelský test. Jsou ovšem „masa“, která maso neobsahují zcela přiznaně a zákazníci to vítají. Jde o takzvaná vegetariánská masa, která se prodávají i v Česku.

Ve vegetariánském řeznictví nenajdete běžné maso, ale jeho náhražky z rostlin. | foto: 5plus2.cz

Složená jsou převážně ze sóji, koření a dalších rostlinných složek, ale čím dál tím populárnější jsou varianty čistě ze zeleninových bílkovin. Jeden obchod, který nabízí produkty „vegetariánského řezníka“, je otevřen i v Praze. A v nabídce, alespoň co se názvů týče, má totéž, co u sousedního řezníka: kuřecí, hovězí, slaninu, klobásy či řízky.

„Díky novým technologiím je chuť téměř či úplně stejná jako u originálních masových výrobků. Zejména třeba u párků, které se vyrábějí podobně jako ty z masa,“ říká provozovatel obchodu David Zmrzlý.

Fotogalerie

Chuť je prý tak podobná výrobkům ze skutečného masa, že se mu prý stalo, že mu zákazník vrátil vegetariánské „kuřecí kousky“, protože si myslel, že omylem dostal pravé maso.

„Produkty zatím dovážíme z Holandska, kde je vyrábějí ze zeleniny ‚druhé kvality‘, kterou v supermarketech neakceptují, protože nemá třeba požadovaný tvar,“ popisuje Zmrzlý.

Podobné „vegetariánské řeznictví“ najdete mj. i v Berlíně. Podle majitele tamní provozovny Davida Mayera jejich výrobky od těch originálních na první pohled nepoznáte, což je podle něj i pro nedůvěřivé zákazníky zásadní lákadlo, proč něco takové chtějí vyzkoušet. Jeho „řeznictví“ přitom necílí jen na vegetariány. „Nemáme nic proti dobrému masu, když jsou zvířata držená za dobrých podmínek, ale jsme proti masovým chovům,“ vysvětluje 34letý Berlíňan.

Vyzkoušejte si pár receptů s vegetariánským „masem“

„Hovězí“ Stroganoff s rýží
Na 4 porce potřebujete: 1 l zeleninového vývaru, 200 ml sójové smetany, 200 g žampionů, 200 g „hovězích“ nudliček od vegetariánského řezníka, 150 g rajčatového protlaku, 100 g sterilovaných okurek, 20 g třtinového cukru, 20 g plnotučné hořčice, rostlinný margarín, sůl, pepř a 200 g kvalitní rýže.

Na trošce rostlinného margarínu osmahněte žampiony, přidejte protlak, vývar a provařte. Přidejte okurky, vmíchejte rostlinnou smetanu, hořčici, „hovězí“ nudličky a směs dochuťte cukrem, solí a pepřem. Vařte dalších alespoň 20 minut. Rýži připravte podle návodu výrobce, servírujte s petrželkou.

„Kuře“ na paprice s těstovinami
Na 2 porce potřebujete: 200 g „kuřecího masa” od vegetariánského řezníka, 100 g řapíkatého celeru, 20 ml slunečnicového oleje, 200 ml zeleninového vývaru, 200 ml sójového mléka, 100 ml sójové smetany, 5 g protlaku, 5 g hladké mouky, 2 kuličky nového koření, bobkový list, sušený tymián, 10 g sladké papriky, špetka pálivé papriky, sůl, pepř a 300 g těstovin.

V hrnci osmahněte „kuřecí“ kousky na trošce oleje a dejte stranou. Do hrnce nasypte nadrobno nakrájený řapíkatý celer, restujte a jakmile řapík změkne, zasypte ho sladkou paprikou. Po zpěnění zalijte mlékem a vývarem, přidejte sušený tymián, pálivou papriku, bobkový list a nové koření. Vše nechte alespoň 20 minut vařit. Poté zalijte smetanou, v níž jste rozmíchali hladkou mouku, přidejte rajčatový protlak a vše rozmixujte na hladkou omáčku. Dochuťte solí a pepřem a podávejte s „kuřecími“ kousky a těstovinami.

Rýžové nudle s „kuřecím masem“ a teriyaki omáčkou
Na 2 porce rýžové směsi potřebujete: 160 g rýžových nudlí, 60 g paprik, 30 g mrkve, 1 lžíci sezamu, 100 g „kuřecích“ kousků od vegetariánského řezníka a 2 lžíce oleje. Na teriyaki omáčku pak 200 ml vody, 3 shiitake houby, 30 g kukuřičného škrobu, 100 ml sójové omáčky a 100 g třtinového cukru.

Přiveďte k varu vodu s shiitake houbičkami a povaříte je do měkka. Přidejte sójovou omáčku, cukr a vařte, dokud omáčka nezhoustne. Vyjměte houbičky a vmíchejte škrob rozmíchaný v trošce vody. Za stálého míchání povařte, dokud omáčka nebude hladká a hustá. Mezitím uvařte rýžové nudle a nakrájejte papriky a mrkev na tenké proužky, které krátce orestujte na oleji společně se sezamovými semínky. Pak přidejte veganské „kuřecí kousky“ a restujte dalších pár minut. Přidejte uvařené nudle a teriyaki omáčku a vše promíchejte, aby se ingredience dobře spojily. (Pokud máte rádi ryby, recept na lososa s teriyaki omáčkou najdete v článku s videem zde.):

„Krevety“ a zelenina v tempuře
Na 2 porce tempury, tedy těstíčka, potřebujete: 50 g cizrnové mouky, 100 g kukuřičného škrobu, 3 g jedlé sody, 2 g sladké papriky, 8 g máty, 8 g bazalky, 8 g petrželky, 30 ml bílého vinného octa, troška vody, mořská sůl, pepř a 60 ml oleje vhodného na smažení. Dále potřebujte: 60 g veganských krevet (od Vantastic Foods), 60 g červené papriky, 150 g lilku, 150 g cukety, 150 g květáku, 150 g mrkve a 150 g brambor.

Veškeré ingredience na tempuru rozmíchejte v hladké těstíčko a nechte chvilku odležet. Zeleninu pokrájejte na stejnoměrně velké kousky, které společně s podélně rozříznutými „krevetami“ namáčejte v tempuře a krátce smažte v rozpáleném oleji. K tempuře se bezvadně hodí dipy jako klasická sojanéza ochucená bylinkami, chilli papričkou a limetovou šťávou nebo rajčatová salsa.

Bez masa se dá koneckonců připravit i chutný burger (recept zde):

Autor:




Nejčtenější

Kareta pravá (Eretmochelys imbricata)
Ekolog zjistil, že množství želv ve světových mořích roste. Až desetkrát

Světové populace mořských želv jsou zřejmě na vzestupu. Vědci z Aristotelovy univerzity v Soluni totiž zjistili, že po historickém úbytku se želvám v...  celý článek

Bedla vysoká má štíhlou tygrovanou nohu s pohyblivým prstenem a velký šupinatý...
Bedly rostou jako o život. Na řízky jsou skvělé, ale umí i otrávit

Houbařská sezona vrcholí a s ní i růst oblíbených bedel. Pro laiky často prezentují houby, které si nelze splést, jenže opak je pravdou. Některé druhy jsou...  celý článek

V Praze se chystá nejpálivější zmrzlina.
Nejpálivější zmrzlina na světě? Taková se bude prodávat v říjnu v Praze

S výraznou chilli chutí se rozhodl experimentovat Jan Hochsteiger, alias pan Zmrzlinka ze zmrzlinárny Crème de la Crème. Tvrdí, že by to měla být...  celý článek

Soutěžní příspěvek do fotosoutěže pořádané Zoo Praha
Fotosoutěž Zoo Praha se blíží do finále. Klikněte pro nejlepší fotky

Zoo Praha vyzvala všechny fotografy, aby posílali své nejlepší výtvory do fotografické soutěže. Nejlepší z nich použije na billboardy a citylighty. Naše...  celý článek

Další z rubriky

Klasickým sporákům, i když jsou na pevná paliva, nechybí některé moderní...
Kamna na chalupu: vyberte typ, který se rychle zahřeje a vyhrajte vysavač

Topení na chalupě je specifické tím, že se s ním začíná v pátek odpoledne a končí v neděli po obědě. Takže rozhodně není žádoucí zdroj tepla, který se sám o...  celý článek

Ústecké komíny (ilustrační snímek).
Kominíci mají napilno, topná sezona letos začala dřív

Letošní topná sezona začala nemilosrdně už na začátku září, a to způsobilo řadě tuzemských domácností nečekané starosti. Většina z nich totiž nestihla objednat...  celý článek

Majitelka podniku přinutila Pohlreicha svézt se na místní bobové dráze.
Na Pražáka dobrý, pochválila Pohlreicha restauratérka s dvěma hvězdami

Majitelka brněnské restaurace, kterou navštívil Zdeněk Pohlreich v dalším díle pořadu Ano, šéfe!, se rozhodla vybudovat dietní fast food, ale stěžovala si, že...  celý článek

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.