Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Maso z rostlin ve vegetariánském řeznictví chutná jako to opravdové

aktualizováno 
To, že se některé masné výrobky jako buřty, salámy nebo párky mnohdy šidí a vyrábějí takřka bez masa, prokázal nejeden spotřebitelský test. Jsou ovšem „masa“, která maso neobsahují zcela přiznaně a zákazníci to vítají. Jde o takzvaná vegetariánská masa, která se prodávají i v Česku.

Ve vegetariánském řeznictví nenajdete běžné maso, ale jeho náhražky z rostlin. | foto: 5plus2.cz

Složená jsou převážně ze sóji, koření a dalších rostlinných složek, ale čím dál tím populárnější jsou varianty čistě ze zeleninových bílkovin. Jeden obchod, který nabízí produkty „vegetariánského řezníka“, je otevřen i v Praze. A v nabídce, alespoň co se názvů týče, má totéž, co u sousedního řezníka: kuřecí, hovězí, slaninu, klobásy či řízky.

„Díky novým technologiím je chuť téměř či úplně stejná jako u originálních masových výrobků. Zejména třeba u párků, které se vyrábějí podobně jako ty z masa,“ říká provozovatel obchodu David Zmrzlý.

Fotogalerie

Chuť je prý tak podobná výrobkům ze skutečného masa, že se mu prý stalo, že mu zákazník vrátil vegetariánské „kuřecí kousky“, protože si myslel, že omylem dostal pravé maso.

„Produkty zatím dovážíme z Holandska, kde je vyrábějí ze zeleniny ‚druhé kvality‘, kterou v supermarketech neakceptují, protože nemá třeba požadovaný tvar,“ popisuje Zmrzlý.

Podobné „vegetariánské řeznictví“ najdete mj. i v Berlíně. Podle majitele tamní provozovny Davida Mayera jejich výrobky od těch originálních na první pohled nepoznáte, což je podle něj i pro nedůvěřivé zákazníky zásadní lákadlo, proč něco takové chtějí vyzkoušet. Jeho „řeznictví“ přitom necílí jen na vegetariány. „Nemáme nic proti dobrému masu, když jsou zvířata držená za dobrých podmínek, ale jsme proti masovým chovům,“ vysvětluje 34letý Berlíňan.

Vyzkoušejte si pár receptů s vegetariánským „masem“

„Hovězí“ Stroganoff s rýží
Na 4 porce potřebujete: 1 l zeleninového vývaru, 200 ml sójové smetany, 200 g žampionů, 200 g „hovězích“ nudliček od vegetariánského řezníka, 150 g rajčatového protlaku, 100 g sterilovaných okurek, 20 g třtinového cukru, 20 g plnotučné hořčice, rostlinný margarín, sůl, pepř a 200 g kvalitní rýže.

Na trošce rostlinného margarínu osmahněte žampiony, přidejte protlak, vývar a provařte. Přidejte okurky, vmíchejte rostlinnou smetanu, hořčici, „hovězí“ nudličky a směs dochuťte cukrem, solí a pepřem. Vařte dalších alespoň 20 minut. Rýži připravte podle návodu výrobce, servírujte s petrželkou.

„Kuře“ na paprice s těstovinami
Na 2 porce potřebujete: 200 g „kuřecího masa” od vegetariánského řezníka, 100 g řapíkatého celeru, 20 ml slunečnicového oleje, 200 ml zeleninového vývaru, 200 ml sójového mléka, 100 ml sójové smetany, 5 g protlaku, 5 g hladké mouky, 2 kuličky nového koření, bobkový list, sušený tymián, 10 g sladké papriky, špetka pálivé papriky, sůl, pepř a 300 g těstovin.

V hrnci osmahněte „kuřecí“ kousky na trošce oleje a dejte stranou. Do hrnce nasypte nadrobno nakrájený řapíkatý celer, restujte a jakmile řapík změkne, zasypte ho sladkou paprikou. Po zpěnění zalijte mlékem a vývarem, přidejte sušený tymián, pálivou papriku, bobkový list a nové koření. Vše nechte alespoň 20 minut vařit. Poté zalijte smetanou, v níž jste rozmíchali hladkou mouku, přidejte rajčatový protlak a vše rozmixujte na hladkou omáčku. Dochuťte solí a pepřem a podávejte s „kuřecími“ kousky a těstovinami.

Rýžové nudle s „kuřecím masem“ a teriyaki omáčkou
Na 2 porce rýžové směsi potřebujete: 160 g rýžových nudlí, 60 g paprik, 30 g mrkve, 1 lžíci sezamu, 100 g „kuřecích“ kousků od vegetariánského řezníka a 2 lžíce oleje. Na teriyaki omáčku pak 200 ml vody, 3 shiitake houby, 30 g kukuřičného škrobu, 100 ml sójové omáčky a 100 g třtinového cukru.

Přiveďte k varu vodu s shiitake houbičkami a povaříte je do měkka. Přidejte sójovou omáčku, cukr a vařte, dokud omáčka nezhoustne. Vyjměte houbičky a vmíchejte škrob rozmíchaný v trošce vody. Za stálého míchání povařte, dokud omáčka nebude hladká a hustá. Mezitím uvařte rýžové nudle a nakrájejte papriky a mrkev na tenké proužky, které krátce orestujte na oleji společně se sezamovými semínky. Pak přidejte veganské „kuřecí kousky“ a restujte dalších pár minut. Přidejte uvařené nudle a teriyaki omáčku a vše promíchejte, aby se ingredience dobře spojily. (Pokud máte rádi ryby, recept na lososa s teriyaki omáčkou najdete v článku s videem zde.):

„Krevety“ a zelenina v tempuře
Na 2 porce tempury, tedy těstíčka, potřebujete: 50 g cizrnové mouky, 100 g kukuřičného škrobu, 3 g jedlé sody, 2 g sladké papriky, 8 g máty, 8 g bazalky, 8 g petrželky, 30 ml bílého vinného octa, troška vody, mořská sůl, pepř a 60 ml oleje vhodného na smažení. Dále potřebujte: 60 g veganských krevet (od Vantastic Foods), 60 g červené papriky, 150 g lilku, 150 g cukety, 150 g květáku, 150 g mrkve a 150 g brambor.

Veškeré ingredience na tempuru rozmíchejte v hladké těstíčko a nechte chvilku odležet. Zeleninu pokrájejte na stejnoměrně velké kousky, které společně s podélně rozříznutými „krevetami“ namáčejte v tempuře a krátce smažte v rozpáleném oleji. K tempuře se bezvadně hodí dipy jako klasická sojanéza ochucená bylinkami, chilli papričkou a limetovou šťávou nebo rajčatová salsa.

Bez masa se dá koneckonců připravit i chutný burger (recept zde):

Autor:




Nejčtenější

Hovězí carpaccio zvládnete podle Pohlreicha připravit i doma.
Hovězí naložte do soli a nemusíte vařit, doporučuje Pohlreich carpaccio

Většinou máme zažito, že maso má být hlavně pořádně tepelně upravené. Přitom jsou i jiné možnosti, jak ho upravit tak, abychom si na něm co nejvíc pochutnali....  celý článek

Max a Angie zkoumají spinner
VIDEO: Princip spinneru pochopila i koťata něžných chlupatých obrů

Jak dopadne spinner, který svěříte tlapkám a drápkům dvěma téměř čtyřměsíčních kocourků mainské mývalí? Zasunou ho rázným úderem někam pod nábytek, nebo ho...  celý článek

U vody je nyní božský klid.
Rybář Vágner chce sjednotit dobu lovu. Kdo chodí pozdě z práce, nemá šanci

Jakub Vágner zahájil kampaň za prodloužení doby lovu tak, aby byla celoročně od čtyř hodin ráno až do půlnoci. Podle něj současná doba, kdy se smí lovit...  celý článek

Detail hlavy psa
Rumunský carpatin: pro pohodový život je to značka ideál

Kdo se setká s carpatinem, pozná jeho neskutečně klidnou a vyrovnanou povahu. Pokud tedy zrovna neohrožujete jeho stádo ovcí či rodinu. To netradiční plemeno...  celý článek

Další z rubriky

Šéfkuchař Miroslav Kalina
Zažívat já v hospodách to, co Pohlreich, zblázním se, říká šéfkuchař Kalina

Díky populární televizní show MasterChef je tvář Miroslava Kaliny známá jako málokterého jiného šéfkuchaře. Podle něj je nejtěžší naučit děti jíst zeleninu.  celý článek

Domácí pivovarníci žádají zvýšení limitů pro vaření piva. Ilustrační snímek.
Domácí pivovarníci mají stálou žízeň. Napsali petici pro zrušení limitů

Každý, kdo si doma vaří vlastní pivo, smí v současné době vyrobit maximálně 200 litrů moku ročně. Podle iniciátorů petice jsou na tom čeští domácí pivovarníci...  celý článek

Akumulační vložky jsou jako skládačka, objednávají se zvlášť.
Malý výkon a akumulaci. Taková krbová kamna potřebují nízkoenergetické domy

Klasická krbová kamna jsou perfektní pro nezateplené chaty a chalupy. Ale nové domy, které se stále častěji staví v nízkoenergetickém nebo pasivním standardu,...  celý článek

Grafton Recruitment Praha
C # VÝVOJÁŘ | XAMARIN

Grafton Recruitment Praha
Liberecký kraj
nabízený plat: 40 000 - 60 000 Kč

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.