Maso z rostlin ve vegetariánském řeznictví chutná jako to opravdové

aktualizováno 
To, že se některé masné výrobky jako buřty, salámy nebo párky mnohdy šidí a vyrábějí takřka bez masa, prokázal nejeden spotřebitelský test. Jsou ovšem „masa“, která maso neobsahují zcela přiznaně a zákazníci to vítají. Jde o takzvaná vegetariánská masa, která se prodávají i v Česku.

Ve vegetariánském řeznictví nenajdete běžné maso, ale jeho náhražky z rostlin. | foto: 5plus2.cz

Složená jsou převážně ze sóji, koření a dalších rostlinných složek, ale čím dál tím populárnější jsou varianty čistě ze zeleninových bílkovin. Jeden obchod, který nabízí produkty „vegetariánského řezníka“, je otevřen i v Praze. A v nabídce, alespoň co se názvů týče, má totéž, co u sousedního řezníka: kuřecí, hovězí, slaninu, klobásy či řízky.

„Díky novým technologiím je chuť téměř či úplně stejná jako u originálních masových výrobků. Zejména třeba u párků, které se vyrábějí podobně jako ty z masa,“ říká provozovatel obchodu David Zmrzlý.

Fotogalerie

Chuť je prý tak podobná výrobkům ze skutečného masa, že se mu prý stalo, že mu zákazník vrátil vegetariánské „kuřecí kousky“, protože si myslel, že omylem dostal pravé maso.

„Produkty zatím dovážíme z Holandska, kde je vyrábějí ze zeleniny ‚druhé kvality‘, kterou v supermarketech neakceptují, protože nemá třeba požadovaný tvar,“ popisuje Zmrzlý.

Podobné „vegetariánské řeznictví“ najdete mj. i v Berlíně. Podle majitele tamní provozovny Davida Mayera jejich výrobky od těch originálních na první pohled nepoznáte, což je podle něj i pro nedůvěřivé zákazníky zásadní lákadlo, proč něco takové chtějí vyzkoušet. Jeho „řeznictví“ přitom necílí jen na vegetariány. „Nemáme nic proti dobrému masu, když jsou zvířata držená za dobrých podmínek, ale jsme proti masovým chovům,“ vysvětluje 34letý Berlíňan.

Vyzkoušejte si pár receptů s vegetariánským „masem“

„Hovězí“ Stroganoff s rýží
Na 4 porce potřebujete: 1 l zeleninového vývaru, 200 ml sójové smetany, 200 g žampionů, 200 g „hovězích“ nudliček od vegetariánského řezníka, 150 g rajčatového protlaku, 100 g sterilovaných okurek, 20 g třtinového cukru, 20 g plnotučné hořčice, rostlinný margarín, sůl, pepř a 200 g kvalitní rýže.

Na trošce rostlinného margarínu osmahněte žampiony, přidejte protlak, vývar a provařte. Přidejte okurky, vmíchejte rostlinnou smetanu, hořčici, „hovězí“ nudličky a směs dochuťte cukrem, solí a pepřem. Vařte dalších alespoň 20 minut. Rýži připravte podle návodu výrobce, servírujte s petrželkou.

„Kuře“ na paprice s těstovinami
Na 2 porce potřebujete: 200 g „kuřecího masa” od vegetariánského řezníka, 100 g řapíkatého celeru, 20 ml slunečnicového oleje, 200 ml zeleninového vývaru, 200 ml sójového mléka, 100 ml sójové smetany, 5 g protlaku, 5 g hladké mouky, 2 kuličky nového koření, bobkový list, sušený tymián, 10 g sladké papriky, špetka pálivé papriky, sůl, pepř a 300 g těstovin.

V hrnci osmahněte „kuřecí“ kousky na trošce oleje a dejte stranou. Do hrnce nasypte nadrobno nakrájený řapíkatý celer, restujte a jakmile řapík změkne, zasypte ho sladkou paprikou. Po zpěnění zalijte mlékem a vývarem, přidejte sušený tymián, pálivou papriku, bobkový list a nové koření. Vše nechte alespoň 20 minut vařit. Poté zalijte smetanou, v níž jste rozmíchali hladkou mouku, přidejte rajčatový protlak a vše rozmixujte na hladkou omáčku. Dochuťte solí a pepřem a podávejte s „kuřecími“ kousky a těstovinami.

Rýžové nudle s „kuřecím masem“ a teriyaki omáčkou
Na 2 porce rýžové směsi potřebujete: 160 g rýžových nudlí, 60 g paprik, 30 g mrkve, 1 lžíci sezamu, 100 g „kuřecích“ kousků od vegetariánského řezníka a 2 lžíce oleje. Na teriyaki omáčku pak 200 ml vody, 3 shiitake houby, 30 g kukuřičného škrobu, 100 ml sójové omáčky a 100 g třtinového cukru.

Přiveďte k varu vodu s shiitake houbičkami a povaříte je do měkka. Přidejte sójovou omáčku, cukr a vařte, dokud omáčka nezhoustne. Vyjměte houbičky a vmíchejte škrob rozmíchaný v trošce vody. Za stálého míchání povařte, dokud omáčka nebude hladká a hustá. Mezitím uvařte rýžové nudle a nakrájejte papriky a mrkev na tenké proužky, které krátce orestujte na oleji společně se sezamovými semínky. Pak přidejte veganské „kuřecí kousky“ a restujte dalších pár minut. Přidejte uvařené nudle a teriyaki omáčku a vše promíchejte, aby se ingredience dobře spojily. (Pokud máte rádi ryby, recept na lososa s teriyaki omáčkou najdete v článku s videem zde.):

„Krevety“ a zelenina v tempuře
Na 2 porce tempury, tedy těstíčka, potřebujete: 50 g cizrnové mouky, 100 g kukuřičného škrobu, 3 g jedlé sody, 2 g sladké papriky, 8 g máty, 8 g bazalky, 8 g petrželky, 30 ml bílého vinného octa, troška vody, mořská sůl, pepř a 60 ml oleje vhodného na smažení. Dále potřebujte: 60 g veganských krevet (od Vantastic Foods), 60 g červené papriky, 150 g lilku, 150 g cukety, 150 g květáku, 150 g mrkve a 150 g brambor.

Veškeré ingredience na tempuru rozmíchejte v hladké těstíčko a nechte chvilku odležet. Zeleninu pokrájejte na stejnoměrně velké kousky, které společně s podélně rozříznutými „krevetami“ namáčejte v tempuře a krátce smažte v rozpáleném oleji. K tempuře se bezvadně hodí dipy jako klasická sojanéza ochucená bylinkami, chilli papričkou a limetovou šťávou nebo rajčatová salsa.

Bez masa se dá koneckonců připravit i chutný burger (recept zde):

Autor:

Nejčtenější

Neuklízejte od podlahy, prádlo nesušte doma. Při úklidu pozor na 15 chyb

Úklid těch nejexponovanějších míst, jako je kuchyně a koupelna, si nechte...

Je tu čas vánočního úklidu, na který se asi jen málokterá domácnost těší. Nepříjemná povinnost přinese na konci...

Roman Vaněk: mistr kuchařek, podle kterých se dá vařit

Autor kuchařek a zakladatel Pražského kulinářského institutu Roman Vaněk

Roman Vaněk objevil recept, jak se stát autorem nejoblíbenějších kuchařských knih. Zdánlivě je to naprosto banální:...

Jatýrka si lidi dají, ale na foie gras zapomeňte, radí šéfová v Beskydech

Restauraci s hotelem Rekovice najdete v beskydských kopcích nad Rožnovem pod...

Je libo minestrone, ossobuco nebo foie gras? Proč ne, ale ve venkovské restauraci uprostřed nádherných beskydských lesů...

Na čerstvou štěpku vstupují gorilák Richard i jeho synové jedině obutí

Richard - s bačkorami z dřevité vlny na tlapách - se natahuje po lákavých...

Dvakrát do roka vyměňují chovatelé spolu s dobrovolníky gorilám z hygienických důvodů dřevitou štěpku, která ve vysoké...

Pohlreich: Batáty prý vyhlazují vrásky. Měl bych je začít brát denně

Blesková polévka z batátů

Pohlreich miluje polévky, které považuje doslova za poklad. V dalším dílu Teď vaší Šéf! připravil k večeři bleskovou...

Další z rubriky

Ozdoby z ořechových skořápek mají kouzlo starých časů, vyzkoušejte to

Do ozdob z ořechových skořápek se dá schovat celý betlém i s příběhem.

První adventní neděle je tu a přípravy na Vánoce jsou v plném proudu. Co k výzdobě přidat i vlastnoručně vyrobené...

Roman Vaněk: mistr kuchařek, podle kterých se dá vařit

Autor kuchařek a zakladatel Pražského kulinářského institutu Roman Vaněk

Roman Vaněk objevil recept, jak se stát autorem nejoblíbenějších kuchařských knih. Zdánlivě je to naprosto banální:...

Plasty by nám měly jen sloužit. Bohužel je dnes pijeme, dýcháme i jíme

Ilustrační snímek

Zvykli jsme si pít z plastů i jíst z plastů. Ale situace se změnila. Teď plasty pijeme, dýcháme i jíme. Svět řeší, jak...

Najdete na iDNES.cz