Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Maso zapečené v listovém těstě zůstane křehké a šťavnaté

aktualizováno 
V podstatě všechny druhy masa lze zapéct v listovém těstě. Jen musí být kvalitní, určené například na minutky, aby se stačilo v poměrně tenkém zábalu patřičně propéct. Ideální je například vepřová panenka.

Ingredience na vepřovou panenku se špenátem zapečenou v listovém těstě | foto: Jiří Savinec

Milovníky pořádného kusu flákoty moučníkem většinou neoslníte. Ale v tomto případě by se vlk nažrat měl. A ještě vám bude líto, že jste tento chuťový zážitek nepoznali dřív. Chuťová souhra kvalitního masa, zapečené slaniny, zlatavé cibulky a osvěžujícího čerstvého špenátu je totiž neodolatelná. K tomu opečené brambory nebo bramborovou kaši a máte oběd jedna báseň.

Postup přípravy panenky v listovém závoji

Připravte si pečlivě vybranou a očištěnou vepřovou panenku (cca 300 g), balíček listového těsta (200 g), 200 g čerstvého listového špenátu, 100 g anglické slaniny, 100 g uzené slaniny nebo domácího špeku, 3 stroužky česneku, 1 cibuli, sůl, černý mletý pepř, 1 vejce na potření závinu. Čerstvý špenát je potřeba odstopkovat, oprat a nechat okapat a oschnout. 

Na pánvi orestujte nadrobno pokrájený špek, přidejte nasekaný česnek a po chvilce přisypte i pokrájenou cibuli

Na pánvi orestujte nadrobno pokrájený špek, přidejte nasekaný česnek a po chvilce přisypte i pokrájenou cibuli

Cibuli nechte zesklovatět a přidejte stopek zbavený listový špenát. Orestujte ho a krátce poduste

Cibuli nechte zesklovatět a přidejte stopek zbavený listový špenát. Orestujte ho a krátce poduste

Špenát duste krátce, nesmí ztratit barvu. Před odstavením ho ochuťte solí a černým mletým pepřem

Špenát duste krátce, nesmí ztratit barvu. Před odstavením ho ochuťte solí a černým mletým pepřem

Na pánvi vyškvařte pokrájený špek, ke zlátnoucím škvarečkům přidejte jemně nasekaný česnek a orestujte ho, aby se rozvoněl. Přidejte nadrobno pokrájenou cibuli a jakmile zesklovatí, přidejte oprané a osušené špenátové listy bez stopek. Rychle je orestujte, krátce poduste, aby neztratily barvu, ochuťte solí a pepřem a po odstavení nechte vychladnout.

Z listového těsta vyválejte obdélníkový plát a poklaďte ho plátky anglické slaniny

Z listového těsta vyválejte obdélníkový plát a poklaďte ho plátky anglické slaniny

Na slaninu rovnoměrně rozprostřete zchladlý špenát,  do středu plátu uložte očištěnou vepřovou panenku

Na slaninu rovnoměrně rozprostřete zchladlý špenát, do středu plátu uložte očištěnou vepřovou panenku

Nejprve pečlivě založte oba konce budoucí rolky, aby jimi nemohla vytékat při pečení šťáva

Nejprve pečlivě založte oba konce budoucí rolky, aby jimi nemohla vytékat při pečení šťáva

Z listového těsta rozválejte na pomoučeném válu obdélníkový plát silný zhruba 3 mm a poklaďte ho vrstvou plátků anglické slaniny. Navrch rovnoměrně rozprostřete zchladlý špenát a do středu plátu uložte očištěnou vepřovou panenku. Nejprve založte budoucí konce závinu tak, aby při pečení nemohla ven vytékat šťáva.

Poté přes maso střídavě přeložte delší klopy plátu těsta, aby byla panenka pokrytá vrstvou špenátu také nahoře

Poté přes maso střídavě přeložte delší klopy plátu těsta, aby byla panenka pokrytá vrstvou špenátu také nahoře

Závin přeložte na plech s pečicím papírem a potřete ho rozšlehaným vejcem

Závin přeložte na plech s pečicím papírem a potřete ho rozšlehaným vejcem

Než vložíte závin do trouby, nařízněte těsto několikrát šikmo nožem, aby mohla při pečení unikat pára

Než vložíte závin do trouby, nařízněte těsto několikrát šikmo nožem, aby mohla při pečení unikat pára

Poté přes maso přeložte obě (nejprve jednu, pak druhou) delší klopy plátu těsta tak, aby byla panenka pokrytá vrstvou špenátu také nahoře. Zabalenou nohavici přeložte na plech nebo pekáč s pečicím papírem, povrch potřete rozšlehaným vejcem. Než vložíte závin do trouby, nařízněte těsto nahoře několikrát šikmo nožem, aby skrz něj mohla při pečení unikat pára.

Vepřová panenka se špenátem, zapečená v listovém těstě
Vepřová panenka se špenátem zapečená v listovém těstě
Vepřová panenka se špenátem zapečená v listovém těstě

Hotový závin s vepřovou panenkou a špenátem nakrájejte ještě teplý na plátky a podávejte

Upečenou panenku nakrájejte na plátky a podávejte teplou, ideálně s pečeným bramborem ve slupce, doplněnou holandskou, šafránovou nebo jinou jemnou omáčkou s bešamelovým základem. Výborná je i zastudena, třeba jako součást rautového stolu.

Další kulinářské tipy na zapékání masa a dalších dobrot do listového těsta najdete v aktuálním čísle časopise Knihovnička Recepty s podtitulem To nejlepší z listového těsta.

Autoři:



Nejčtenější

V Paříži nainstalovali nové eko-pisoáry. Nechutné, bouří se místní

Pařížané si stěžují na výrazné pisoáry bez zástěn v centru města. (13. srpna...

Paříž přišla s novým nápadem, jak ekologicky využít lidskou moč. Nové červené pisoáry se slámou uvnitř dokážou vytvořit...

KVÍZ: Deset anglických kuchařských výrazů, které musíte znát v receptech

Při vaření se používá hodně postupů, které v anglické terminologii u nás nejsou...

Dnes jen už málokdo vaří podle ušmudlaného deníčku po mamince. Není nic snadnějšího než sednout k počítači nebo...



Pláže Floridy ochromil červený příliv. Hynou ryby, ptáci i želvy

Mrtvé ryby na plážích Floridy

Velká horka trápí nejen Česko, ale i americkou Floridu. Čtenářka Renata Mysliveček, která u zdejších pláží žije, den za...

Se zahradou si hraje. Má být oslavou života, pod jehličnany je mrtvo, říká

Růže jsou podle majitele tohoto nádherně rozkvetlého království pro každou...

Zahradničí přes dvacet let a miluje anglický a holandský typ neformálních zahrad s ostrým kontrastem květů a syté...

Z Prahy prchají do Posázaví na chalupu s půvabnou zahradou po babičce

Dům a zahrada po babičce s dědou přinášejí rodině z Prahy spoustu radosti a...

Domek se zahradou, které budovali zhruba před sedmdesáti lety její děda s babičkou, jsou srdeční záležitostí čtenářky,...

Další z rubriky

Znojemské, rychlokvašky i kornyšonky. Jak si poradit se zavařováním okurek

Zavařování okurek je u nás jednou z největších tradic.

Sezona okurek a barevné letní zeleniny je právě na vrcholu. Nemáte-li rádi saláty, nebo vás nebaví je chystat, můžete...

VIDEO: Potřebovali se zbavit beranů, upekli je na kamenech v zemi

Vše potřebné je už připravené.

Šéfkuchař Vojtěch Kalášek rád zkouší neobvyklé věci, se kterými se v běžné praxi nesetkáte. Tentokrát se rozhodl...

Zdeněk Pohlreich: Končím, patřím do starého železa, už většinou ani nevařím

Zdeněk Pohlreich (v bistru Next Door by Imperial)

Téměř deset let jezdil po celé zemi a radil majitelům restaurací. Jeho pořad Ano, šéfe! se stal legendou. Teď se...

Najdete na iDNES.cz