Skotské vejce je podle Forejta prasárna, MasterChef ho ale musí zvládnout

  22:10
Ve hře o letošní titul MasterChefa jsou poslední čtyři soutěžící a po úterním večeru už je jasný první semifinalista: své místo v první trojce si vybojoval Roman. V duelu s Pavlem rozhodlo, že lépe ochutil masovou směs, jejímž základem je salsiccia, a na skotském vejci s ní nešetřil.

Porotci soutěže, šéfkuchaři Radek Kašpárek, Jan Punčochář a Přemek Forejt, měli tentokrát pro první úkol připraveny ryze české suroviny. Nechybělo přeštické prasátko, kysané zelí, olomoucké tvarůžky či candát.

Soutěžící tentokrát vařili s tím, že na balkon odejde ten, kdo svým pokrmem nepřesvědčí, a o své místo v nejlepší trojce bude muset zabojovat příští týden. „Už to, že jsem došla až sem, je fantastický, ale strašně si přeji jít do finále,“ přiznala Ivka, jak je pro ni neuvěřitelné, že  splnění snu je na dosah. Právě ona ovšem tentokrát skončila na balkoně: nejenže vysušila rybu, ale celé jídlo úplně zazdila bramborovými dukátky. 

Vaření z českých surovin se ovšem moc nedařilo ani Romanovi s Pavlem. „Mám hořkou omáčku no, snažil jsem se ji zachránit vším možným, a tím jsem to celý přechutil. Vlastně to není moc dobrý,“ přiznal své obavy favorit soutěže Roman. Omáčku zkazil i Pavel. A Pavlína sice skvěle zvládla dančí maso a omáčku, její kedlubnové pyré ovšem nenadchlo.

Druhá výzva tedy čekala na trojici Pavlína, Pavel a Roman. Zvědaví a natěšení, co budou vařit, byli postaveni před jednu z nesložitějších disciplín: ochutnávku kostiček základních surovin. S tím, že je musí přesně určit. Naslepo a bez možnosti očichání. 

Zkuste se někdy soustředit se zakrytýma očima jen na chuť jídla. Pavlína místo avokáda určila papáju, místo kozího sýra tavený, místo špeku cítila chuť mozzarelly. Roman zase měl fík za datle či mango za žlutý meloun, Pavel chorizo za uzenou slaninu. Chybovali všichni, nicméně nakonec tato disciplina rozhodla, že závěrečný duel si dá Roman s Pavlem.

V chlapském souboji rozhodla technická disciplina

Jakmile se řekne, že je hlavní surovinou vejce, je i amatérskému kuchaři jasné, že půjde o technickou disciplinu. A zvládnout přípravu smaženého skotského vejce tak, aby mělo krásně tekutý žloutek, to je opravdu výzva. (Mistrovské skotské vejce nabízelo například bistro Maso a koblihaoceňované michelinským Bibem.)

Pavel nedělal skotské vejce poprvé, ale tlak duelu a limitovaného času si...
Roman věděl, že skotské vejce je opravdová technická výzva, nicméně zvládnul...

Vlevo Pavel, vpravo Roman během vzájemného duelu ve znamení skotského vejce.

„Párkrát som to pripravoval, i som to jedol v Londýně, ale ne vždy sa to podarí,“ byl si Pavel vědom toho, že to není úplně jednoduchá výzva. Skotské vejce znám, dělal jsem ho, a o to mám větší strach,“ potvrdil i  Roman, že dobře ví, do čeho s Pavlem každý sám za sebe jdou.

Skotské vejce totiž znamená: uvařit vejce, ale zchladit ho rychle tak, aby žloutek zůstal tekutý. Pak ho opatrně oloupat, obalit vrstvičkou dobře ochucené masové směsi na salsicciu, poté následuje klasický trojobal a osmažení dozlatova v oleji (rozpáleném cca na 190 °C). 

Po rozkrojení musí syrový žloutek vytéct. „Miluju to, když do toho zařízneš a fakt vyteče ten žloutek. Jak je dobře dochucený to mletý maso, ještě jak je to usmažený, křupavý, prostě je to taková prasárna. Přesně to, co já mám rád,“ neudrží se šéfkuchař a porotce Přemek Forejt, když se oba amatérští kuchaři do tohoto mistrovského kuchařského kousku pouštějí.

Technicky se skotské vejce přes veškeré peripetie podařilo oběma, Romanovi i Pavlovi. Ochucení masové směsi ovšem lépe zvládl Roman, i když solí zrovna nešetřil. Trocha chilli, čerstvá petrželka a pažitka porotcům přišly jako chuťově lepší kombinace než drcený římský kmín s koprem a petrželkou, které zvolil Pavel. 

Právě Roman si tak výzvu příštího týdne užije v bezpečí balkonu. O vyřazení z finálové trojky se bát nemusí, účast v semifinále už má jistou.

Autor:
  • Nejčtenější

Seznamte se s Ninou, francouzským buldočkem budoucnosti

26. března 2024

Chovatelé se snaží zachránit francouzského buldočka tím, že odstraňují jeho hlavní zdravotní...

Ve spáleném Českém Švýcarsku už vyrostly břízky ze semínek do výšky metru

22. března 2024

Vědci Botanického ústavu Akademie věd se nestačí divit, s jakou rychlostí se obnovuje vegetace na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Pohlreichův cukrář prozradil náročný recept na italské velikonoční holubice

25. března 2024

Co je pro nás velikonoční beránek, to je pro Italy velikonoční holubice. Colomba. Symbol Ducha...

Pohlreich se vrátil do rodné stáje. V Česku na grilu je mírný jako beránek

24. března 2024

Kdo má rád gastronomické soutěže, v tomto pořadu si možná přijde na své. Po krátkém „odskoku“ na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

KVÍZ: Jak se vyznáte v pivu a jeho čepování?

28. března 2024

Pivo je českým národním nápojem a v jeho konzumaci se pravidelně držíme na horních příčkách...

Ve skleníku topí koňským hnojem, prodlouží si tak sezonu o týdny

28. března 2024

Novou pěstební sezonu zahajují Lucie a Brett Gallagherovi už na konci února. Přestože pozemek v...

KVÍZ: Jak se vyznáte v pivu a jeho čepování?

28. března 2024

Pivo je českým národním nápojem a v jeho konzumaci se pravidelně držíme na horních příčkách...

Semínka rajčat koupejte v heřmánku, radí zkušený zahradník, jak na výsev

27. března 2024

Semena rajčat se tradičně vysévají na Josefa, nicméně do Velikonoc to pořád stihnete tak, abyste po...

Jak máte zorganizovanou knihovnu? Nejlepší vychytávky pro knihomoly

27. března 2024

Každý vášnivý čtenář ví, že čím víc knih doma má, tím náročnější je všechny ty skvosty nějak...

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...