Finalisté MasterChefa vařili s rodinou, Pavlínu ty emoce málem stály krk

  22:09
V soutěži MasterChef bojuje o titul posledních šest amatérských kuchařů, o to bolestivější už je pro ně každé vyřazování. A dnes večer si Chili a Pavlína sáhly na opravdové dno, když jim hrozilo vyřazení za přítomnosti blízkého člena rodiny.

Některým soutěžícím, ale i porotcům, až vehnalo slzy do očí, když do studiové kuchyně nakráčely malé dcerky soutěžícího Pepy, dva školáci od Ivy, mladší bratr Chili, Pavlova starší sestra, maminka Romana a tatínek Pavlíny.

Právě oni už pro soutěžící dopředu vybrali oblíbený rodinný recept a suroviny, ze kterých budou společně vařit. Ale protože se pohybovali v kuchyni MasterChefa, samozřejmě měli za úkol rodinný pokrm maximálně povýšit. Naštěstí si soutěžící mohli vybrat další suroviny ve spižírně sami.

Nastalo rodinné vaření, které do studia vneslo maximální pohodu. A opravdu to vypadalo, že si to všichni maximálně užili. Pepa s Ivou šťastní, že jsou na chvíli se svými dětmi, od kterých je soutěž načas poněkud odtrhla. Chili zase pyšná na svého mladšího bratra, kterého v podstatě odmalička vychovávala. Pavel si zase oblíbený recept své maminky strašně rád uvařil spolu se sestrou.

Roman to pojal jako krásnou příležitost ukázat mámě, že umí uvařit jídla, která ona asi ani neměla příležitost ochutnat. A Pavlína jako možnost ukázat tátovi, že už není malá holka a že si umí věci sama zorganizovat a vést rodinný tým.  

Rodinné a národní recepty tak doslova ožily: Pavel se sestrou například předvedli vymazlený fazolový guláš po maďarsku s cikánskou plackou a Chili s bratrem pak sladkokyselé vietnamské jarní závitky s hlívou a krevetami.

Vařit s dětmi se dá. A vyplatí

Porotce ovšem jako táty od rodin asi nejvíc nadchlo, jak sehrané týmy tvořili Pepa a Iva se svými dětmi. Pětiletá Rozárka krájela kořenovou zeleninu do rajské omáčky jako neohrožená kuchařka, Hugo od Ivy se zase zkušeně pustil do boloňské omáčky. Obojí bylo podle porotců skvostné, můžete vyzkoušet.

Tagliatelle s boloňskou omáčkou podle Ivy, Kvída a Huga
Dort Pavlova od Ivy, s mangem a mučenkou, byl skvostný. Snědly ho děti.

Vlevo tagliatelle s boloňskou omáčkou, vpravo dort Pavlova, obojí od Ivy.

Tagliatelle s boloňskou omáčkou, parmazánový chips

Podle Ivy Sarauerové a jejích synů Kvida s Hugem na tagliatelle (2 porce) potřebujete: 150 g semoliny, vejce, 3 žloutky, 2 lžíce olivového oleje a sůl. Na boloňskou omáčku: 250 g vepřové plece, 100 g krkovičky, 50 g parmské šunky, mrkev, 2 stonky řapíkatého celeru, cibuli, stroužek česneku, lžíci protlaku, 1 dcl červeného vína, plechovku loupaných rajčat, asi 1,5 dcl vývaru, sůl a pepř, oregano, tymián, bazalku a čtvereček 70% čokolády. Na chips na ozdobu pak ještě hrst strouhaného parmezánu.

Ze semoliny, vejce, žloutků a oleje vypracujeme těsto, které necháme alespoň 30 minut odpočinout. Maso umeleme společně se šunkou. (Omáčku připravíte i z předem koupeného mletého masa, nejlepší je mix hovězího a vepřového.)

Na oleji osmažíme mrkev a celer, pak přidáme cibuli. Vložíme sekaný česnek a maso, zarestujeme dozlatova, přidáme protlak a opět zarestujeme. Podlijeme červeným vínem, které necháme vyvařit. Přidáme rajčata a dochutíme solí, pepřem, oreganem, tymiánem a bazalkou. Omáčku střídavě necháme vyvařit a podléváme slabým vývarem, což několikrát opakujeme, abychom docílili silné a dobré chuti. Na závěr vmícháme čtvereček čokolády, provaříme a je hotovo.

Parmezán nastrouháme a rozložíme na pečící papír. Asi 7 minut pečeme v troubě předehřáté na 200°C, dokud sýr nepovolí a lehce nezezlátne. Ještě teplý a ohebný chips můžeme libovolně tvarovat.

Z těsta vyválíme tenký plát, ze kterého vykrájíme nudle. Ty uvaříme ve vydatně osolené vodě asi 2–3 minuty. Nudle slijeme a v rozehřáté pánvi oglazujeme rozpuštěným máslem. Porci tagliatellí promícháme s troškou omáčky, vytvoříme hnízdo, na které dáme ještě omáčku a ozdobíme parmezánovým chipsem.

Rajská omáčka s čufty a těstovinami

Podle Josefa Nemravy a Terezky s Rozárkou na 2 porce těstovin potřebujete: 200 g hladké mouky, 2 vejce a 2 lžíce oleje. Na čufty: 300 g mletého hovězího masa, 3 plátky toastového chleba, kelímek 33% smetany, 2 vejce, stroužek česneku, sůl a pepř, muškátový oříšek, půl hrsti petrželky, 2 lžíce nastrouhaného perníku a olej na smažení. Na omáčku: 2 mrkve, 2 petržele, cibuli, 2 lžíce másla, asi 2 dcl vývaru, konzervu loupaných rajčat, čerstvé rajče, půlku červené papriky, sůl a pepř, 2 bobkové listy, 3 kuličky nového koření, kousek celé skořice a 2 hřebíčky.

Pepa jako starostlivý táta, který své dcerky do kuchyně evidentně bere i doma.
Terezka i Rozárka se v kuchyni umí pěkně otáčet, i když ještě potřebují...

Pepa zvládl připravit rajskou během hodiny se svými holčičkami, zvládnete to také.

Z mouky, vajec a oleje vypracujeme těsto, které necháme nejméně 15 minut odpočinout.

Toastový chléb nakrájíme na kostičky a zalijeme smetanou tak, aby lehce zvláčněl. Přidáme mleté maso, utřený česnek, dvě vejce, sekanou petrželku a strouhaný perník. Dochutíme solí, pepřem a muškátovým oříškem. Ze směsi vytvoříme bochánky, které osmažíme v oleji na pánvi.

Rajče spaříme, oloupeme a zbavíme semínek. V hrnci si na másle osmažíme na kostičky krájenou mrkev a petržel, pak přidáme cibuli, vše orestujeme a přilijeme vývar, rajčata z plechovky a přidáme krájené oloupané rajče a papriku. Do omáčky ponoříme sítko s kořením, osolíme a opepříme. Omáčku necháme pomalu vařit. Hotovou omáčku rozmixujeme a propasírujeme přes síto.

Odpočinuté těsto na nudle rozválíme na tenkou placku, ze které vykrájíme širší nudle tagliatelle. Ty vaříme asi 3 minuty v osolené vodě a můžeme podávat.

Sladká tečka na závěr...
Za recept na rajskou omáčku mohl Pepa i s Terezkou a Rozárkou vyběhnout na balkon s tím, že postup do dalšího kola má jistý. Zbylých pět soutěžících muselo ještě připravit oblíbený domácí dezert, který opět vybral rodinný příslušník. Skvostně si s tím poradil Roman, který zná od maminky štrúdl jen kupovaný: rozebral ho na součástky a vyšvihl naprosto originální jablečný dezert s minimem listového těsta, zato s drobenkou.

Romanův rozebraný jablečný štrúdl porotu oslnil.

Brownies od Pavlíny se moc nepovedlo...

Pavlovy větrníky, respektive profiterolky...

Donut se Chili moc nevydařil, špatně jí nakynul...

Pavlíně a Chili se dezert moc nevydařil, takže se právě mezi nimi rozhodovalo o postupu do finálové pětky. Už už to vypadalo, že na ni nedosáhne Pavlína, na níž čekal na balkoně táta. Od porotců si vyslechla, že smíchat pár ingrediencí na brownies přece musí zvládnout každý. Nicméně o postup ji to nepřipravilo, na vyřazení dalšího ze soutěžících si musí diváci ještě počkat.

Autor:
  • Nejčtenější

Seznamte se s Ninou, francouzským buldočkem budoucnosti

26. března 2024

Chovatelé se snaží zachránit francouzského buldočka tím, že odstraňují jeho hlavní zdravotní...

Ve spáleném Českém Švýcarsku už vyrostly břízky ze semínek do výšky metru

22. března 2024

Vědci Botanického ústavu Akademie věd se nestačí divit, s jakou rychlostí se obnovuje vegetace na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Pohlreichův cukrář prozradil náročný recept na italské velikonoční holubice

25. března 2024

Co je pro nás velikonoční beránek, to je pro Italy velikonoční holubice. Colomba. Symbol Ducha...

Pohlreich se vrátil do rodné stáje. V Česku na grilu je mírný jako beránek

24. března 2024

Kdo má rád gastronomické soutěže, v tomto pořadu si možná přijde na své. Po krátkém „odskoku“ na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

KVÍZ: Jak se vyznáte v pivu a jeho čepování?

28. března 2024

Pivo je českým národním nápojem a v jeho konzumaci se pravidelně držíme na horních příčkách...

Užijte si jarní svátky obklopeni květinami a symboly jara a Velikonoc

29. března 2024

Celý týden jste se těšili, jak si konečně na Velký pátek vyzdobíte byt, dům, chalupu? Vsaďte na...

Ve skleníku topí koňským hnojem, prodlouží si tak sezonu o týdny

28. března 2024

Novou pěstební sezonu zahajují Lucie a Brett Gallagherovi už na konci února. Přestože pozemek v...

KVÍZ: Jak se vyznáte v pivu a jeho čepování?

28. března 2024

Pivo je českým národním nápojem a v jeho konzumaci se pravidelně držíme na horních příčkách...

Semínka rajčat koupejte v heřmánku, radí zkušený zahradník, jak na výsev

27. března 2024

Semena rajčat se tradičně vysévají na Josefa, nicméně do Velikonoc to pořád stihnete tak, abyste po...

Šárka Hamrusová: Díky laktační poradkyni jsem si přestala myslet, že je chyba ve mně
Šárka Hamrusová: Díky laktační poradkyni jsem si přestala myslet, že je chyba ve mně

Šárka chtěla kojit. Chvíli to ale vypadalo, že se jí to nepodaří. Díky správně zvolené laktační poradkyni nakonec dosáhla úspěchu. Poslechněte si...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...