Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

VIDEO: Pokud milujete svět chutí a vůní, MasterChef vás vtáhne do děje

  15:02
Koho láska k jídlu a jeho přípravě v dobrém smyslu slova uchvátí, ten může dopadnout podobně jako finálová osmička, která po prázdninové pauze opět týden co týden zápolí v televizní show o titul MasterChef a půl milionu korun. Kuchařská vášeň těchto amatérských kuchařů je totiž opravdu nakažlivá.

O titul MasterChefa bojuje finálová šestnáctka na televizních obrazovkách už od zimy. A minulý týden se připomněla speciálním dílem, kde se mohli s jednotlivými soutěžícími seznámit i ti diváci, kteří naskočili do rozjetého vlaku.

Některé díly jsou vyřazovací (takový další se odvysílá 1. září), tzv. výzvy, jaká proběhla v premiérovém vysílání v úterý večer, jsou spíš na odlehčení. Pro diváky určitě, pro soutěžící částečně. Většinou totiž toto vaření v terénu rozhodne o imunitě pro další vyřazovací kolo, proto ho berou nesmírně vážně. Teď navíc vařili pro záchranáře: a to teplou svačinu (viz video), kterou by mohli zhltnout i za pochodu, a lehkou, ovšem vydatnou večeři po celodenní službě.  

Záchranářská výzva pro TOP8 MasterChefa:

Záchranářská výzva a hodnocení záchranářů tentokrát nekompromisně rozhodly o tom, že příště o další postup, a tedy o všechno, mezi sebou zabojují Roman, Pepa, Pavlína a Eva (více o jednotlivých soutěžících níže). 

Všichni jsou přitom skvělí kuchaři, chtějí být nejlepší a nedělat kompromisy. Takže každý stres a neúspěch, který jim profesionální porotci dají pořádně pocítit, je většinou nakonec nakopne k ještě lepším výkonům. Průběžně se tak zocelují, což může být skvělou průpravou i startem pro novou kariéru. A šéfkuchaři Radek Kašpárek, Honza Punčochář a Přemek Forejt to dobře vědí.

Seznamte se s finálovou osmičkou soutěžících

Chili (28 let), kreativec a hráčka amerického fotbalu z Prahy

Sympaťačka s vietnamskými kořeny se v kuchyni motala už jako malá, ale k vaření přičichla až díky českým tetičkám a jejich receptům na tradiční česká jídla. Pak ji maminka zasvětila i do tajů kuchyně vietnamské, což se promítá i do jejího stylu vaření: miluje fusion, tedy kombinování různorodých kuchyní a ingrediencí. Po soutěži se rozhodně chce dál věnovat vaření, třeba v podobě pop-up eventů ve vietnamském stylu: host bude mít možnost stát se členem vietnamské rodiny a zažít rituální sdílení, které je pro tuto kulturu typické.

Eva Tomečková (30), ze Smilovic u Třince

Hrdá máma, pro niž jsou její děti vším, doma při vaření poslouchá muziku, u toho zpívá, někdy i tančí. Dobrá nálada se pak odrazí v jídle, na jehož kvalitu hodně dá. Současně se nebojí výzev, své sny si plní pomalu, ale jistě, a v soutěži předvádí, že i poctivá česká kuchyně se v MasterChef Česko umí prosadit. Například její plněné knedlíky s domácím uzeným ji dokázaly poslat do dalšího kola a porotci talíř vyškrabali do posledního drobku.

Tým Ivy, který má pro příští kolo další postup jasný: zleva Pavel, Chili, Viky a Iva.

Iva Sarauerová (37), projektantka zahrad z Prahy

Rodilá a hrdá Žižkovanda a máma dvou kluků si jde i jako samoživitelka za svými sny naplno. Kromě zahradní architektury je její vášní i sport, kterému se dokonce věnuje na závodní úrovni. Když zrovna není v posilovně, tráví čas v kuchyni, kde peče sladké dobroty. Není divu, že jejím kulinářským snem je vlastní kavárna s cukrárnou, ačkoliv sama dorty nemlsá, jen degustuje.

Pavlína Lubojatzky (25), z Prahy

Pavlína je sice drobná, ale neskutečný rváč. Když se s manželem rozhodli změnit životní styl a jíst zdravě, zhubli dohromady 46 kilo. Nadšení ze zdravého vaření tak Pavlínu začalo naplňovat víc než stávající práce v korporátu. Kvůli účasti v soutěži dokonce dala výpověď, aby se mohla na MasterChefa plně soustředit. V plánu má stáže v restauracích, vydání vlastní kuchařky a sní o vlastní značce originálních kuchyňských zástěr.

Viktorie Hrazdílková alias Viky (25), studentka sociologie z Kyjova

Miluje moravskou kuchyni, kterou se snaží odlehčit a ukázat lidem, že i těžká jídla se dají vařit zdravěji. Což umí perfektně. Do finálové TOP 16 kulinářské soutěže MasterChef postoupila díky majonéze, kterou připravila nejlépe ze všech. V současné době se mimo jiné věnuje fitness koučingu.

Romanův tým, jehož členové budou za týden bojovat o další postup každý sám za sebe: zleva Roman, Pepa, Eva a Pavlína.

Roman Staša (31), osobní trenér z Prahy

Jako urostlý bývalý hokejista má sice dlaně jako medvěd, ale v kuchyni umí vykouzlit pokrmy, které skvěle vypadají i chutnají. Počátky jeho kulinářského umění jsou přitom v obyčejném grilování, kdy hostil kamarády. Když mu to přestalo stačit, pustil se do experimentování, protože ho baví neobvyklé kombinace chutí a jídlo většinou vymýšlí za pochodu. Po soutěži by rád „rozjel“ koncept restaurace, která bude vařit na místech, kde byste to nečekali: třeba v industriálních prostorech, na starých hradech nebo třeba na zimním stadionu. 

Recept na tatarák z krevet s filetem z mořského vlka a dip z jogurtu a avokáda (Roman Staša)

Na dvě porce (doba přípravy 35 minut) potřebujete: 200 g mořského vlka, šťávu z grepu, šťávu ze dvou limet, sůl a pepř. Na tatarák: 10 krevet, 4 lžíce sojové omáčky, 1 lžíce agávového sirupu, půl hrsti hladkolisté petržele, sůl a pepř. Na dip: zralé avokádo, lžíci bílého jogurtu a hrst koriandru.

Mořského vlka vyfiletujete a naložíte do marinády z grepové a limetové šťávy tak, aby byl celý ponořený. Lehce osolíte a opepříte.

Očištěné krevety dáte asi na 10 minut do marinády připravené ze sojové omáčky, agávového sirupu, soli a pepře. Poté krevety najemno nesekáte a přidáte k nim sekanou pažitku. 

Namarinovaného mořského vlka s dipem z jogurtu, avokáda, koriandru, soli a pepře a krevetovým tatarákem servírujte dozdobené sekaným koriandrem.

Pavel Berky (33), módní návrhář z Prahy

Pavel vyrůstal na sídlišti na Slovensku, už odmala byla jeho vášní móda i vaření a dokázal překvapit svou kreativitou. Například si se svou sestřenicí  udělal aspoň na pár hodin ze staré telefonní budky bistro, kde podávali chléb s pomazánkou a čaj; obyvatelům sídliště ovšem jejich nápad tak skvělý nepřišel. Vysoká škola umělecko-průmyslová v Praze mu pomohla rozjet kariéru módního návrháře a jeho snem je netradiční koncept restaurace s galerií jako prostoru, kde se bude snoubit móda, umění a gastronomie. Do TOP 16 se dostal díky receptu kombinujícím moderní gastronomii a Pavlovy romské kořeny. Uvařil dokonale připravené kachní prso, bramborový fondán a griliášové trubičky plněné kachní paštikou (recept zde), což trojici porotců – Přemka Forejta, Jana Punčocháře i Radka Kašpárka dostalo do kolen.

Josef Nemrava (37), stavař z Borovan

Láska k vaření a rybaření znamenají pro tohoto rodilého Jihočecha dvě velké záliby. Sice uznává tradiční českou kuchyni, ale chce se v soutěži naučit novým věcem i většímu experimentování. Přeje si, aby mu soutěž pomohla splnit sen: namísto práce v rodinné stavařské firmě by si otevřel vlastní restauraci. Do TOP 16 se dostal jídlem za pár korun, které doma připravuje pro své dcerky. 

Autor:
  • Nejčtenější

Chystáte se sázet brambory? Zkuste to letos nastojato

19. dubna 2024

Brambory se obvykle sázejí podle nadmořské výšky a odrůdy od dubna do května. V novém pořadu...

Gorilák Kisumu se v pražské zoo činí. Narodil se mu letos už druhý potomek

12. dubna 2024  6:45,  aktualizováno  15:13

V pražské zoologické zahradě se v noci na pátek narodilo mládě gorily nížinné. Jeho matkou je...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Vybírejte nejroztomilejší dubnové kočky a psy. Rozdělí si krmivo za 10 tisíc

2. dubna 2024  7:02,  aktualizováno  15.4 9:14

Hlasování v dubnovém kole čtenářské fotografické soutěže o nejroztomilejší psy a kočky je tu....

Podkroví se v létě může proměnit v peklo. Jak udržet snesitelnou teplotu

15. dubna 2024

Podkroví nabízí nevšední prostor, kde může být velmi příjemné trávit čas. Někteří mají pod střechou...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Venkovská zahrada, kde se moderní s respektem snoubí s kouzlem starých časů

16. dubna 2024

Zrekonstruujte starý dům na venkově ruku v ruce se starou zahradou tak, abyste zachovali jejich...

Oblíbený trik dvou druhů našich užovek? V ohrožení předvedou páchnoucí mrtvolu

20. dubna 2024

Žijí kolem nás, mnohdy o nich ani nevíme, přesto je příroda potřebuje a měli bychom za ně být rádi...

Chystáte se sázet brambory? Zkuste to letos nastojato

19. dubna 2024

Brambory se obvykle sázejí podle nadmořské výšky a odrůdy od dubna do května. V novém pořadu...

Jako dítě miloval Bajaju. Dnes vyrábí zbraně a díky šermu žije v minulosti

19. dubna 2024

Na hradech a zámcích či ve filmech, jako je třeba pohádkový Bajaja, ho fascinovali šermíři, a tak...

Senoseče letos budou zřejmě dřív. Ochránci srnčat se bojí zmařených životů

18. dubna 2024

Vzhledem k tomu, že letošní zemědělský rok začal dříve, předpokládá se, že i senoseč přijde v...

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Vykrojené trikoty budí emoce. Olympijská kolekce Nike je prý sexistická

Velkou kritiku vyvolala kolekce, kterou pro olympijský tým amerických atletek navrhla značka Nike. Pozornost vzbudily...

Ve StarDance zatančí Vondráčková, Paulová, hvězda Kukaček i mistryně světa

Tuzemská verze celosvětově mimořádně úspěšné soutěže StarDance britské veřejnoprávní televizní společnosti BBC se už na...