Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Masterchef resuscitoval španělského ptáčka. A tatarák vrátil do hry Paola

  21:35
Pád i návrat zažil Paolo, jeden z finalistů soutěže amatérských kuchařů Masterchef Česko 2021, během posledních dvou televizních večerů. Ve vyřazovací výzvě nezvládl, když porota uprostřed vaření soutěžící prohodila, a vypadl. V retro díle naopak dokázal téměř zázrak: pozvednout chuť a podobu španělského ptáčka.

V první vyřazovací výzvě, která se týkala čtyřčlenné skupinky soutěžících (viz jejich prohra při vaření v pražské restauraci Čestr), se utkal Paolo, Jíťa, Besky a Jakub. Dostali za úkol uvařit předkrm a hlavní jídlo tak, aby na sebe chuťově navazovaly. Omezením jim byl i maximální počet 25 surovin, které si mohli ve spižírně vybrat.

Nepříjemné pro ně navíc bylo, že proti sobě vařili jako kamarádi a současně silní soupeři. Ale vaření si chtěli užít, takže z hlavy se jim jen kouřilo, když vymýšleli recepty, které by nejlépe vystihovaly jejich oblíbený styl vaření. A pak se to stalo: porotci je u jejich pracovních stolů proházeli. Museli tak začít znovu, a to ze surovin, které si nevybrali. A čas běžel.

Paolo rezignoval a snažil se dokončit jídlo, které si vybrala Besky, ale nedokázal ho dotáhnout. Alespoň o tom nepřesvědčil porotu, jeho předkrm je nebavil, přišel jim unavený. Ani ten od Jakuba nebyl žádná hitparáda. Zato Besky zaimprovizovala bravurně a z Paolových surovin vykouzlila maximum možného, i kachní ragú s kořenovou zelenou od Jíti bylo skvělé. Postup a místo na balkoně ovšem získala Besky. 

Kachní improvizace od Jíti dopadla podle poroty skvěle.

Kubova nudlová improvizace také příjemně překvapila.

Paolo, Jíťa a Jakub museli o své místo v soutěži znovu zabojovat, a dali do toho opravdu všechno. Což se do výsledku promítlo: všechna tři jídla byla téměř dokonalá. Jak kachna od Jíti, tak těstoviny od Jakuba i Paolův chlapský burger. Někdo však vypadnout musel a volba padla na Paola, který nejméně riskoval a hrál na jistotu. Smutný z toho byl i Jakub.

Retro díl ve znamení návratu

Paolo se ovšem doma dlouho neohřál, protože hned další vaření ve studiu Masterchefa se odehrálo ve znamení jeho návratu. A nejen jeho. Jednak porotci ve svérázných kostýmech připomněli devadesátá léta, kdy nic nebylo nemožné a gastronomii vládla pizza, langoše, kuře s broskví a španělský ptáček. A navíc se spolu s Paolem do kuchyně vrátili i Maroš, Petr, Tomáš, Filip, Sabina, Jana, Martina a Míša. Všichni dostali šanci přesvědčit svým vařením porotu, že si návrat do soutěže zaslouží. 

Dokáže Filip připravit přelomového španělského ptáčka?
Porotci jako by se pro retro díl Masterchefa opravdu vyloupli z devadesátek...

A právě suroviny na španělského ptáčka soutěžící dostali k dispozici, aby z nich připravili něco opravdu dobrého a noblesně naservírovaného. Mělo to chutnat jako španělský ptáček, ovšem v moderním hávu. Paolovi zadání na španělského ptáčka sedlo, protože je to jeho oblíbené jídlo i v tradiční podobě. A nechal si poradit od svého mentora Radka Kašpárka, aby vybledlou omáčku pěkně vymazlil. A odvážně sáhl po červeném vínu. 

Soutěžící, kteří už jednou vypadli, neměli co ztratit, a tak se většinou  nebáli originálních kombinací, nad nimiž ovšem porotci v některých případech jen kouleli očima. A dělali i chyby. Hořčice, povidla a houby? Sladká omáčka a kyselá okurka? Spálené kapary a nedochucená rýže i maso? Volské oko po kremaci?

Paolův rozložený španělský ptáček

Paolův tatarák z telecího

Paolo připravil steak ze svíčkové, kroketu ze smetanového ragú, vypražené kapary a škvarky. A porotu nadchl, takže místo mezi pěticí, která o místo na balkoně mohla ještě zabojovat, bylo jeho. Kromě něj měli moderní tatarák připravit i Filip, Maroš, Sabina a Míša. Každý z jiného masa, záleželo na tom, kdo si jaké „urval“ ve spižírně. Hovězí maso tam nebylo vůbec, losos, krevety, srnčí, telecí a tuňák jen jednou.

Paolův tatarák z namarinovaného telecího s pošírovaným vejcem, křupavým crumblem z bagetky a chipsem z parmazánu byl nakonec srovnatelně skvělý jako ten Míšin z tuňáka, se salátem z manga. Míše to neskutečně zvedlo sebevědomí, protože z finálové patnáctky vypadla jako první. A nakonec to byla ona, koho porota nadšeně chválila.

Takže ji ani moc nemrzelo, že do soutěže porota nakonec vrátila přece jen  Paola. „Paolo si to zaslouží víc,“ řekla s úsměvem na rozloučenou. A Paolo? Je zpět ve finálové osmičce, a možná silnější než dřív.

Autor:
  • Nejčtenější

Jsou nebezpeční či přešlechtění. Evropa zakazuje chov oblíbených psích plemen

25. dubna 2024

Premium Máte doma jezevčíka? Francouzského buldočka? A co třeba pitbulla, rotvajlera nebo nějakého velkého...

Chystáte se sázet brambory? Zkuste to letos nastojato

19. dubna 2024

Brambory se obvykle sázejí podle nadmořské výšky a odrůdy od dubna do května. V novém pořadu...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Byla dřív jídla v restauracích poctivější? Jak se v minulosti stravovalo

26. dubna 2024

Pivo nebo dršťková polévka za dvě koruny, guláš za šest. K tomu talíře a ubrusy s logem RaJ....

Slovo „utratit“ bychom neměli vůbec vyslovit, říká otec českých veterinářů

24. dubna 2024

Premium Úroveň péče o nemocná zvířata se rychle blíží běžné „lidské“ medicíně a není zrovna levná. Majitelé...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Dvě gorilí mimina v Zoo Praha jsou úžasná. Mobi se vozí, to menší půjčuje

25. dubna 2024

Dvojnásobná radost z narození zdravých mláďat goril nížinných panuje v Rezervaci Dja Zoo Praha už...

Mráz popálil většinu zahrad. Dřeviny obrazí, uklidňuje přírodní zahradník

26. dubna 2024  8:46

Leckde byly plně rozkvetlé ovocné stromy i keře, případně už dokonce měly malé plůdky. Příroda je...

Byla dřív jídla v restauracích poctivější? Jak se v minulosti stravovalo

26. dubna 2024

Pivo nebo dršťková polévka za dvě koruny, guláš za šest. K tomu talíře a ubrusy s logem RaJ....

Jsou nebezpeční či přešlechtění. Evropa zakazuje chov oblíbených psích plemen

25. dubna 2024

Premium Máte doma jezevčíka? Francouzského buldočka? A co třeba pitbulla, rotvajlera nebo nějakého velkého...

Fotovoltaika na jarní technické: Co zvládnout sám a kdy jít za odborníky?

25. dubna 2024

Pro fotovoltaické panely nastalo jaro, ač teď ještě panuje nevlídné počasí. Stejně jako potřebuje...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...