O titul Masterchefa a milion korun se ve finále utkají tři ženy

  21:35
Koho ve finále soutěže amatérských kuchařů neuvidíme, o tom rozhodly les, moře a pole. Respektive suroviny z těchto tří oblastí, z nichž se postupně vařilo. Každá vygenerovala pokrm, který poslal svého autora do finále: nejprve Petru, pak Besky a nakonec i Jíťu. Paolo zůstal před branami finále.

Na čistě ženské finále by si asi na počátku soutěže vsadil málokdo, ale stalo se. Prostě schopné a talentované ženy, které na sobě za dobu trvání soutěže neuvěřitelně zapracovaly, své kolegy postupně strkaly do kapsy.

Krok udržel jen Paolo, který se po vypadnutí dokonce dokázal do soutěže vrátit. Zbývalo mu už jen potvrdit, že do finále patří. Jenže Petra, Besky ani Jíťa mu v boji o finále nakonec nedaly šanci, ačkoliv si věřil asi nejvíc.

Trojfázový boj o finále měl jasná pravidla. Jako první měl postoupit ten, kdo si nejlépe poradí s přípravou drůbeže, ovšem divoké, a dalších darů lesa. Suroviny byly schované pod bedýnkami na čtyřech stolech, každý se rozběhl k jednomu. Paolo si náhodně vybral koroptev, Petra divokou kachnu, Jíťa divokého holuba, na Besky zbyla bedýnka skrývající bažanta.

Tento talíř s divokou kachnou vystřelil Petru jako první do finále. Pečená...
Ve finále soutěže Masterchef Česko 2021 jsou jen tři místa. Z každé ze tří...
Ve finále Petra zástěru nebude potřebovat. Jako adeptka na titul dostane rondon.

Talíř s divokou kachnou vystřelil Petru jako první do finále. Pečená kachní prsa podávala s pyré ze špičatého zelí a škvarečky ze slaniny.

Vítězství si z lesní výzvy odnesla Petra, která kachnu zdaleka nepřipravovala poprvé, ostatní to měli s holubem, koroptví a bažantem přece jen těžší. Petra  ovšem vykouzlila opravdu lahodná pečená kachní prsíčka s omáčkou z šípků a červeného vína, k tomu pyré ze špičatého zelí, škvarečky ze slaniny i troškou konfitovaného zelí.

Pro Besky, Jíťu a Paola následovala mořská výzva. A to v děsivé podobě živého kraba kamčatského, nazývaného též královským. „Vkládáme do vás naprostou důvěru, že toho kraba jednoduše nezmasakrujete. Je to obrovská zodpovědnost,“ konstatoval nad živými podchlazenými obřími kraby šéfkuchař Radek Kašpárek. „Prosím, přistupujte k tomu zvířeti s respektem a úctou,“ požádal soutěžící i Jan Punčochář

„Bála jsem se humra, a humr je jeho mladší hubenější kamarád,“ konstatovala Besky. A ačkoliv se jí chtělo spíš brečet, postavila se ke zpracování tohoto mořského živočicha rozhodně a s respektem, prostě jako kuchař, podívejte se na úvodní video. Stejně jako Jíťa i Paolo.

Krab kamčatský, který se také nazývá královský, protože je z krabů...
Besky se za slzy nestydí, je to bojovnice.
Besky dostal do finále krab královský připravený v pomerančové emulzi.

Besky dostal do finále krab královský připravený v pomerančové emulzi.

Na přípravu kraba ve třech úpravách, pošírovaného, grilovaného a v omáčce, dostali 90 minut. Jako přílohu měli připravit zeleninu v tempuře. Zvládli to všichni tři skvěle, do finále ovšem mohl jen jeden z nich. A byla to Besky, která kraba připravila úplně jinak než Jíťa a Paolo, a to v pomerančové emulzi. Byl prostě jiný, a byl skvělý.

Polní výzva byla pro Jíťu a Paola poslední šancí

Paolo a Jíťa tedy před sebou měli poslední příležitost zabojovat o svou účast ve finále, o což se postaraly suroviny z pole. A ačkoliv si Jíťa hned v duchu představovala, jak se ve spižírně poohlédne po srnčím mase, bylo to marné. Polní výzva totiž oběma amatérským kuchařům nabídla k vaření jen zeleninu, maso žádné. A takové vaření muselo být logicky mnohem náročnější pro Paola, který maso miluje. Zatímco štíhlounká sportovkyně Jíťa nemá s vegetariánským vařením žádný problém.

Poslední vaření, a to vegetariánské, rozhodlo o posledním postupujícím do...
Paolo už se na balkon a tedy ani do finále neprobojoval.
Finále bude patřit ženám.

Poslední místo ve finále vyhrála se svým vegetariánským pokrmem Jíťa.

„Mít jenom zeleninu a udělat z toho skvělé jídlo, to je pravdu umění,“ konstatoval Jan Punčochář, že tato poslední, v podstatě nenápadná výzva je asi nejtěžší ze všech tří. Bývalá špičková tenistka Jíťa nezaváhala a sáhla po artyčoku, i když s ním nikdy nepracovala a musela si nechat poradit, jak ho oloupat a vydlabat. Paolo vsadil na dýni a pohanku. A jednoznačně potvrdil, že je to pro něj nejtěžší výzva, co v soutěži zažil. 

Nakonec Jíťa připravila velouté z topinamburu s piniovým máslem a gratinovaným artyčokem posazeným na lůžku z čočky. Paolo servíroval dýňové noky s dýňovo-mrkvovou omáčkou a restovanou pohankou.

Paolovo vegetariánské jídlo

Jítino vegetariánské jídlo

Oběma porota přiznala velký obdiv, protože se se všemi třemi výzvami porvali skvěle. Postoupit do finále už však mohl jen jeden, a porotci vybrali Jíťu, která to přijala jako ve snách. Paolo tedy ve finále vařit nebude, i tak ovšem může být na svůj výkon v celé soutěži a životní posun hrdý. „Určitě budu vzpomínat v dobrém,“ rozloučil se s porotci i soutěží.

Autor:
  • Nejčtenější

Seznamte se s Ninou, francouzským buldočkem budoucnosti

26. března 2024

Chovatelé se snaží zachránit francouzského buldočka tím, že odstraňují jeho hlavní zdravotní...

Ve spáleném Českém Švýcarsku už vyrostly břízky ze semínek do výšky metru

22. března 2024

Vědci Botanického ústavu Akademie věd se nestačí divit, s jakou rychlostí se obnovuje vegetace na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Pohlreichův cukrář prozradil náročný recept na italské velikonoční holubice

25. března 2024

Co je pro nás velikonoční beránek, to je pro Italy velikonoční holubice. Colomba. Symbol Ducha...

Pohlreich se vrátil do rodné stáje. V Česku na grilu je mírný jako beránek

24. března 2024

Kdo má rád gastronomické soutěže, v tomto pořadu si možná přijde na své. Po krátkém „odskoku“ na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

KVÍZ: Jak se vyznáte v pivu a jeho čepování?

28. března 2024

Pivo je českým národním nápojem a v jeho konzumaci se pravidelně držíme na horních příčkách...

Ve skleníku topí koňským hnojem, prodlouží si tak sezonu o týdny

28. března 2024

Novou pěstební sezonu zahajují Lucie a Brett Gallagherovi už na konci února. Přestože pozemek v...

KVÍZ: Jak se vyznáte v pivu a jeho čepování?

28. března 2024

Pivo je českým národním nápojem a v jeho konzumaci se pravidelně držíme na horních příčkách...

Semínka rajčat koupejte v heřmánku, radí zkušený zahradník, jak na výsev

27. března 2024

Semena rajčat se tradičně vysévají na Josefa, nicméně do Velikonoc to pořád stihnete tak, abyste po...

Jak máte zorganizovanou knihovnu? Nejlepší vychytávky pro knihomoly

27. března 2024

Každý vášnivý čtenář ví, že čím víc knih doma má, tím náročnější je všechny ty skvosty nějak...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...