Přesto pečení vždycky patřilo mezi nejméně oblíbené výzvy i těch nejtalentovanějších účastníků klání MasterChef Česko, pohořeli na něm i vítězové posledních dvou ročníků Kristina a Roman.
Pro středeční duel na Nově tentokrát porotci Radek Kašpárek, Jan Punčochář a Přemek Forejt vybrali účastnice, které ve svém cukrářském umění mezi ostatními vynikaly: Ivku a Katku. Obě byly za toto první setkání rády, protože se navzájem v soutěži sledovaly. A obě zadání překvapilo.
„Tohle teda nejsou úplně suroviny, ze kterých by se dalo péct,“ přiznala Katka při pohledu na tři typy soli, tři druhy sýrů, jedním z nichž byla například gorgonzola, a tři druhy ovocných octů. Přesto stál před oběma úkol připravit za 90 minut tři degustační porce luxusního dezertu, v nichž použijí ovocný ocet, sůl a sýr jakékoliv další ingredience.
Katka alias Ladybaker upekla tartaletky, ty naplnila fenyklovým krémem, nadýchané profiterolky vylepšila zkaramelizovaným medem se sýrem a krustou z hruškového slaného karamelu. Servírovala je se skořicovým crumblem, restovanou hruškou zalitou vinným octem a pekanovými ořechy v karamelu. Porotci vyzdvihli, že dezert ani přes použití karamelu není přeslazený a ocenili Katčin profesní posun. Je z ní profesionálka, která dělá cukrařině čest.
Ivka Sarauerová pojala svůj dezert úplně jinak, v asijském stylu, nazvala ho miso sponge. Upekla lehce slaný korpus s miso pastou, tedy pastou z fermentovaných červených fazolí. K tomu připravila yuzu krém (yuzu je citrusové ovoce původem z Číny) s citronovým octem, zázvorem a citronovou trávou, krekry ze sezamu a kešu a dezert zdobila čerstvými jedlými květy a kyselou pěnou.
A naprosto nezvyklá, ale osvěžující souhra sladkých a kyselých chutí v kombinaci se slaným korpusem dostala porotce do kolen. Svěží dezert v asijském stylu ocenili natolik, že si Ivka z vyrovnaného cukrářského duelu odnesla Řád zlaté vařečky MasterChefa.
Zaujal vás víc dezert od Katky nebo od Ivky?
4. listopadu 2020 |