Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Smlouvání a kdysi tradiční tuřín rozhodly další kolo Masterchefa

  21:45
Komunikace a schopnost improvizace jsou velmi důležité i v kuchyni. A tak se devět finalistů Masterchefa muselo v dalším díle popasovat s tím, jak jsou schopni vyjednávat, případně pracovat se surovinami, které by si sami nevybrali. Kdo to nedal na jedničku, šel do vyřazovací výzvy s tuřínem.

Porota se rozhodla ve 22. díle soutěže Masterchef Česko 2022 postavit devět finalistů tváří v tvář nutnosti vyhandlovat si suroviny, z nichž je možné uvařit skvělé jídlo. Každý měl totiž pod svou bedýnkou na stole před sebou čtyři víceméně náhodně poskládané suroviny, které k sobě moc nepasovaly.

Plus kartičku s cennými 10 minutami na vaření navíc. Všichni potřebovali jakékoliv čtyři suroviny poskládat k sobě tak, aby z nich vytvořili chutné jídlo – a použít na to museli všechno, co měli pod bedýnkou nebo s někým vymění.

Čtvrt hodiny si pak porota užívala pozorování soutěžících, jak se snaží alespoň některé ze svých surovin vyhandlovat se soupeři za ty, které by potřebovali, aby vytvořili opravdu lahodné jídlo. Aco původem Balkánu se sice zpočátku bil v prsa, že on vyhandluje cokoliv s kýmkoliv, ale nakonec jako jediný nevyměnil s nikým vůbec nic. A porotě uvařil podivné degustační menu ze tří druhů masa a květáku. „Ještě jedno takové jídlo, a odevzdáte zástěru a končíte. Přistupujte k té soutěži s větší pokorou,“ varovali ho porotci.

Zato Ondřej si smlouvání užíval a čtyři suroviny nakombinoval natolik skvěle, že ho dokonale připravené krevety vystřelily na balkon. Porotu nadchlo i prostě jednoduché, ale perfektní jídlo od Ivky, která měla k dispozici kambalu, rajčata v plechovce či skelety z korýšů. A od Lubiny křehká roláda z dančího hřbetu s gratinovanými brambory, zelným špenátem a omáčkou se zeleným pepřem.

Nahořklý tuřín Sofi sladkou omáčkou nepřebila

Na zbylých šest soutěžících – Sofi, Betty, Petru, Aca, Terku a Martina – čekala ve vyřazovací výzvě surovina, z níž si někdy vyzkoušela vařit jen Sofi. A ta přiznala, že hranolky z tuřínu ji tedy chuťově rozhodně nenadchly, i když mají být zdravé. Zato porota tuto tradiční zeleninu, pěstovanou už čtyři tisíce let, vyzdvihla jako surovinu, která v minulosti i u nás zachránila spoustu lidí v dobách hladomoru. Než ji z našich jídelníčků postupně vytlačily brambory.

Třeba právě pro Radka Kašpárka je tuřín jednou s nejoblíbenějších surovin pro specifickou, lehce nasládlou chuť s lehkými pepřovými tóny připomínajícími ředkvičku. „Tuřín můžete smažit, vařit, dusit, smažit, dělat z toho krém, pyré,“ vypočítával před soutěžícími, kolik možností zpracování tuřín nabízí.

Připravit pokrm, v němž bude hrát tuřín zásadní roli, ovšem zdaleka nebylo vše, co tato výzva obnášela. Soutěžící nemohli naběhnou do spižírny a nabrat si tam, co je napadne, ale šli společně nakupovat. S tím, že každý mohl vybrat jen dvě suroviny, které v množství pro všechny přidal do společného košíku. Nesměli se přitom domlouvat, co by kdo potřeboval a co bude vařit.

Soutěžící museli handlovat a vařit z tuřínu

Logicky se jim tedy v nákupním košíku sešly zdánlivě nesourodé suroviny od kváskového chleba, přes jablka, fenykl, citrony, zakysanou smetanu, droždí, mandle, brusinky nebo houby až po vepřovou panenku či špek.

Nápady, co z tuřínu připravit, byly totiž u každého soutěžícího naprosto rozdílné: Betty se chystala dělat langoše, k nimž udělá tuřín ve stylu kvašeného zelí na špeku, Aco se vrhl na bramboráky z tuřínu s panenkou. I Petra dělala panenku – která je podle poroty naprostá nuda – s tuřínovými chipsy a tuřínovou omáčkou. Martin se rozhodl předvést svůj majstrštyk v podobě polévky z kváskového chleba a třeba Sofi se nakonec vrhla do risku a začala připravovat tuřín na sladko, aby nevařila slané jídlo jako všichni ostatní.

Tuřín, kdysi tradiční a oblíbená zelenina, kterou v minulosti nahradily brambory.

Sladké jídlo z tuřínu, které Sofi zlomilo vaz a zpečetilo její odchod ze soutěže

Sofi je na svůj věk velice šikovná a schopná kuchařka, nicméně tuřín ji poslal domů.

Prohlédněte si ve fotogalerii, co kdo nakonec z tuřínu za pouhou hodinu času připravil. Podceňované langoše či chlebová polévka nakonec naprosto zazářily a porotu nadchly, i Aco uvařil z tuřínu skvěle. Martinova chlebová polévka dokonce zaujala natolik, že Radek Kašpárek by se nebál ji dát na jídelní lístek své restaurace. Zato tuřínový dezert od Sofi rozhodl o tom, že tato šikovná, teprve devatenáctiletá amatérská kuchařka šupajdila domů. Nicméně se všichni shodli na tom, že o mladičké ctižádostivé Sofi určitě ještě uslyšíme.

Autor:
  • Nejčtenější

Jsou nebezpeční či přešlechtění. Evropa zakazuje chov oblíbených psích plemen

25. dubna 2024

Premium Máte doma jezevčíka? Francouzského buldočka? A co třeba pitbulla, rotvajlera nebo nějakého velkého...

Chystáte se sázet brambory? Zkuste to letos nastojato

19. dubna 2024

Brambory se obvykle sázejí podle nadmořské výšky a odrůdy od dubna do května. V novém pořadu...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Byla dřív jídla v restauracích poctivější? Jak se v minulosti stravovalo

26. dubna 2024

Pivo nebo dršťková polévka za dvě koruny, guláš za šest. K tomu talíře a ubrusy s logem RaJ....

Slovo „utratit“ bychom neměli vůbec vyslovit, říká otec českých veterinářů

24. dubna 2024

Premium Úroveň péče o nemocná zvířata se rychle blíží běžné „lidské“ medicíně a není zrovna levná. Majitelé...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Dvě gorilí mimina v Zoo Praha jsou úžasná. Mobi se vozí, to menší půjčuje

25. dubna 2024

Dvojnásobná radost z narození zdravých mláďat goril nížinných panuje v Rezervaci Dja Zoo Praha už...

Mráz popálil většinu zahrad. Dřeviny obrazí, uklidňuje přírodní zahradník

26. dubna 2024  8:46

Leckde byly plně rozkvetlé ovocné stromy i keře, případně už dokonce měly malé plůdky. Příroda je...

Byla dřív jídla v restauracích poctivější? Jak se v minulosti stravovalo

26. dubna 2024

Pivo nebo dršťková polévka za dvě koruny, guláš za šest. K tomu talíře a ubrusy s logem RaJ....

Jsou nebezpeční či přešlechtění. Evropa zakazuje chov oblíbených psích plemen

25. dubna 2024

Premium Máte doma jezevčíka? Francouzského buldočka? A co třeba pitbulla, rotvajlera nebo nějakého velkého...

Fotovoltaika na jarní technické: Co zvládnout sám a kdy jít za odborníky?

25. dubna 2024

Pro fotovoltaické panely nastalo jaro, ač teď ještě panuje nevlídné počasí. Stejně jako potřebuje...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Za vytlačení z linky do Brna musí Student Agency zaplatit náhradu 21 milionů

Společnost Student Agency provozující autobusy a vlaky pod označením RegioJet musí zaplatit bývalému konkurentovi 21...