Pohořet lze i na játrech na cibulce či krupicové kaši, ukázal Masterchef

  21:45
Českou klasiku přetváří takovým způsobem, že vzdává hold tradici, a přitom ji přibližuje moderním gastronomickým trendům. Dobře zapamatovatelný je ovšem šéfkuchař Café Savoy František Skopec i díky své podobě s hercem Ryanem Goslingem, což možná některé finalisty soutěže Masterchef Česko trochu rozhodilo.

Tedy spolu s tím, že měli připravit tradiční česká jídla v moderním hávu. Vybrat si ovšem mohli jen z těch jídel, na něž měli porotci a host František Skopec chuť. „V gastronomii se k tradicím rádi vracíme,“ konstatoval Radek Kašpárek. A porota ke každému z jídel rovnou přiřadila i nekompromisní časový limit, za který bylo potřeba pokrm připravit. Pro představu – třeba na rajskou měli jen hodinu, na holandský řízek 45 minut a na přípravu koprovky 50 minut.

Jak se vařilo v 26. díle Masterchefa Česko 2022

„Být věrný tradicím rozhodně neznamená rezignovat na progres a snahu posouvat se dál dopředu,“ snažil se soutěžící naladit Přemek Forejt. Jan Punčochář mu přizvukoval, že i tradiční jídla mohou být kreativní, a mladý šéfkuchař František Skopec soutěžícím na třech svých donesených jídlech předvedl, jak taková moderní česká gastronomie může vypadat.

Ivka si k přípravě vybrala játra na cibulce, Terka holandský řízek, Betty buchtičky se šodó, Ondra koprovou omáčku, Petra žemlovku a Martin kuře na paprice. A před sebou měli výzvu připravit talíř, který bude vypadat i chutnat jako ze špičkové restaurace. Každý měl na vaření rozdílný příděl minut, takže začínali vařit postupně: jako první Betty, jako poslední Terka s Ivkou.

Porotu nakonec naprosto nadchla Petřina žemlovka, i český Ryan Gosling jí vysekl poklonu, že by sám lepší nepřipravil. Petra tak měla díky prostému českému pokrmu postup do dalšího kola jistý. Stejně dopadla i Terka díky holandskému řízku. U ostatních to moc velká sláva nebyla.

A to ať šlo o Ondrovu koprovku, Martinovo podivné kuře s holubem či nedopečené buchtičky se šodó od Betty. I Ivka s přetaženými játry pohořela. Na tuto čtveřici proto čekala druhá výzva a nekompromisní boj o další postup.

Snídaně naruby vše rozhodla

O setrvání v soutěži dále rozhodovala snídaňová výzva, která byla opakem té první. Místo návratu k tradicím šlo o inovaci. Západní svět miluje vajíčka v různé podobě, v Asii dostanete na snídani rýži nebo klidně polévku. Jakou inspiraci si vybrali jednotliví soutěžící, aby koncept snídaně převrátili na hlavu?

Ondra se rozhodl pro pečený tvaroh – pekl ho 25 minut na 130 °C, zabalený jako knedlík. Podával ho studený a porotu nadchl, protože s něčím podobným se nikdy nesetkali. Ivka se rozhodla pro krupicovou kaši, ale po asijsku – tedy s kokosovým mlékem, pastisem a se spoustou koření, včetně fenyklu, který porotu moc nepřesvědčil. Nicméně Ivka se rozhodla riskovat.

To Martin si nechal napovědět od porotců, že v Thajsku podávají k snídani polévku pho, a pustil se do přípravy snídaňové napravovací neboli vyprošťovací polévky v podobě silného hovězího vývaru s řasou kombu. A Betty se rozhodla připravit jogurt se slanou granolou, kde neměl chybět česnek, citron či sušená rajčata. V tu chvíli porota její představu nejprve úplně shodila jako absolutní nesmysl, což ji nepříjemně rozhodilo. Dokonce to chtěla vzdát.

Nakonec však přijala od Přemka Forejta omluvu za zpochybnění svého receptu, dala se dohromady a jídlo dokončila, i když to byl risk. Za jeho chutí si stála. Nicméně za tou si stála i Ivka, a přesto to právě jí nedopadlo – podle porotců veškerou chuť její jinak velejemné kaše přebil právě fenykl, od kterého ji na počátku zrazovali. A to ji také bohužel stálo setrvání v soutěži.

Ondřejova obrácený snídaně: pečený tvaroh se zeleninou, houbičkami a indickým...
Martinova teplá snídaně: Hovězí vývar s řasou kombu, nakládanými houbami s rybí...
Obrácená, tedy slaná granola od Betty jako inovativní snídaně
Krupicová kaše po asijsku od Ivky

Inovativní snídaně (zleva) od: Ondry, Martina, Betty a Ivky

Porotce naopak naprosto dostal do kolen originální pokrm od Ondry, který byl sám překvapen, jak pečený tvaroh dobře chutná – podával ho se zeleninou, houbičkami a indickým chlebem. Risk a sázka na překvapení mu vyšly.

Martinův vývar byl také fajn, jen mohl být silnější. A Betty zvedlo sebevědomí, že její koncept snídaně vůbec nebyl špatný – vždyť jogurt se slanou granolou by mohl být na snídani zajímavou variantou pro ty, kteří nemusejí sladké.

Autor:
  • Nejčtenější

Seznamte se s Ninou, francouzským buldočkem budoucnosti

26. března 2024

Chovatelé se snaží zachránit francouzského buldočka tím, že odstraňují jeho hlavní zdravotní...

Ve spáleném Českém Švýcarsku už vyrostly břízky ze semínek do výšky metru

22. března 2024

Vědci Botanického ústavu Akademie věd se nestačí divit, s jakou rychlostí se obnovuje vegetace na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Pohlreichův cukrář prozradil náročný recept na italské velikonoční holubice

25. března 2024

Co je pro nás velikonoční beránek, to je pro Italy velikonoční holubice. Colomba. Symbol Ducha...

Pohlreich se vrátil do rodné stáje. V Česku na grilu je mírný jako beránek

24. března 2024

Kdo má rád gastronomické soutěže, v tomto pořadu si možná přijde na své. Po krátkém „odskoku“ na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

KVÍZ: Jak se vyznáte v pivu a jeho čepování?

28. března 2024

Pivo je českým národním nápojem a v jeho konzumaci se pravidelně držíme na horních příčkách...

Ve skleníku topí koňským hnojem, prodlouží si tak sezonu o týdny

28. března 2024

Novou pěstební sezonu zahajují Lucie a Brett Gallagherovi už na konci února. Přestože pozemek v...

KVÍZ: Jak se vyznáte v pivu a jeho čepování?

28. března 2024

Pivo je českým národním nápojem a v jeho konzumaci se pravidelně držíme na horních příčkách...

Semínka rajčat koupejte v heřmánku, radí zkušený zahradník, jak na výsev

27. března 2024

Semena rajčat se tradičně vysévají na Josefa, nicméně do Velikonoc to pořád stihnete tak, abyste po...

Jak máte zorganizovanou knihovnu? Nejlepší vychytávky pro knihomoly

27. března 2024

Každý vášnivý čtenář ví, že čím víc knih doma má, tím náročnější je všechny ty skvosty nějak...

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...