Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Kdo v kuchyni neudrží krok s Kašpárkem, nepatří do finále Masterchefa

  21:45
Televizní soutěž Masterchef Česko 2022 se blíží do finále a přitvrzuje. Boj o finálovou trojku rozhodovaly víceméně náhoda v kombinaci se znalostmi, kdo ovšem poté nepostoupil na balkon, čekala ho opravdu drsná zkouška pod taktovkou michelinského šéfkuchaře a porotce soutěže Radka Kašpárka.

V úvodní výzvě – kterou ještě absolvovali v bílých zástěrách – si zbývající čtyři soutěžící vyzkoušeli, jak jsou na tom s určováním surovin. Porotci jim totiž připravili ke každému písmenu abecedy poklop ukrývající surovinu, jejíž název začíná na to které písmeno. Postupně si Betty, Terka, Ondra i Martin vybrali šest písmen abecedy, a z těch surovin, které dokázali správně určit, pak museli uvařit pokrm hodný kuchyně MasterChefa. Aniž by museli vše využít.

Ondřej, ten uhodl všechno – hlívu královskou, candáta, quinou, wasabi, fetu i chia semínka – takže na vaření měl největší výběr a rozhodl se toho maximálně využít. Jako rybář byl šťastný za candáta, snad nejlepší sladkovodní rybu, a na jídle si dal maximálně záležet; a porotu potěšil i jeho crumble s chia semínky.

Betty si vybrala mučenku, entrkot, vongole, irskou whisky a arónii, neuhodla na první dobrou jen oháňku, která by se jí mohla hodit na silný vývar. Na vaření využila vše. Arónii s mučenkou na omáčku, vongole i irskou whisky, a hlavně steak entrecôte – ten kdyby nepoužila, bylo by jí to líto. Její jídlo podle poroty opravdu dávalo smysl a na skvěle připraveném mase si evidentně pochutnali.

Martin poznal lína, rebarboru, zakysanou smetanu a řasu nori, a měl tak nejtěžší kombinaci. Neuhodl brynzu a slanorožec neboli salicornii. Rozhodl se, že uvaří sladké jídlo, do něhož zakomponoval dokonce i řasu nori, jen lín zbyl na ocet. Neuvařil špatně, ale porotě chybělo dotažení pokrmu do dokonalosti.

Terka chtěla vařit s yuzu, proto si také vybrala písmenko ypsilon a taktika vyšla. Dále mohla vařit ještě z panko strouhanky, kambaly a úhoře, a využít tamarind. Neuhodla jen kořen galangalu, respektive poznala ho, ale nevzpomněla si na jméno, takže měla smůlu. Přestože poprvé filetovala kambalu a poprvé připravovala zauzeného lososa, jídlo se jí také povedlo.

Betty nicméně připravila výborný steak entrecôte, a porotu si tak maximálně...
Terka nakonec připravila obě vybrané ryby, kambalu i úhoře. A přestože to byla...
Ondrův candát s crumblem z chia semínek
Martin nakonec do svého sladkého jídla na radu Jana Punčocháře zakomponoval i...

Zleva pokrm od Betty, Terky, Ondry a Martina

A došlo na lámání chleba. Na balkon jako první zamířil Ondra, jeho candát byl perfektní. A nakonec druhé ze tří míst na balkoně získala Terka, protože skvěle udělaný steak byl prostě pro porotu neodolatelný. Pod balkonem tak zůstala jen Terka s Martinem, kterým nezbývalo, než se převléknout do černých zástěr a zabojovat o poslední místo ve finálové trojce.

Kdo udrží krok s michelinským šéfkuchařem?

Když pak před Terkou a Martinem v černých zástěrách stanul porotce Radek Kašpárek v černém rondonu, bylo oběma asi docela úzko. Před nimi byla další nelehká výzva – museli bez zaváhání zvládnout speciální masterclass spojenou se zátěžovým testem – michelinský šéfkuchař si tak chtěl ověřit, zda by je mohl pustit do kuchyně své nové restaurace na Staroměstském náměstí v Praze, pokud by soutěž vyhráli. Právě tato stáž je totiž součástí výhry.

Terka i Martin měli k ruce všechny potřebné suroviny, takže byli prostě hned hozeni do vody: jakmile Radek Kašpárek začal vařit, vydával jen jasné povely a držel se prostě nekompromisně svého tempa. Což byl opravdu náročný test, který soutěžícím nezáviděli ani zkušení Přemek Forejt a Jan Punčochář.

Porotce a michelinský šéfkuchař Radek Kašpárek si pro ně připravil masterclass,...
Udržet krok s michelinským šéfkuchařem by nebylo nic jednoduchého ani pro...

Porotce a michelinský šéfkuchař Radek Kašpárek si pro připravil masterclass, při níž s ním museli udržet krok a skvěle připravit stejný pokrm.

Připravovali kachní játra foie gras, která potahovali gelem z tokajského vína, jako omáčku kachní šťávu s fermentovanou blumou a hrachovým tamari. A ještě uzeného úhoře a pěnu z tonka fazolí a lískooříškového sirupu. Musel to být pro ně mazec. A na závěr je nechal Radek Kašpárek jídlo naservírovat bez jakýchkoliv instrukcí, jen mistička s víčkem byla daná. Těžká situace, oba už byli unavení, proto rozhodli prostě jídlo naservírovat čistě intuitivně...

Když jim následně porotce v černém rondonu předvedl svůj mistrovský plating, obdivně na něj zírali nejen soutěžící, ale i kolegové. Mističku s víčkem si Radek Kašpárek nechal speciálně vyrobit pro tzv. signature dish své nové restaurace – a právě toto jídlo s ním tedy dva ze čtyř posledních finalistů soutěže připravovali. Ani jednoho nenapadlo, že i víčko může sloužit současně jako talířek – v čemž spočíval vtip i jednoduchost servírování pokrmu.

Takto servíruje michelinský šéfkuchař Radek Kašpárek „signature dish“ své nové...
Takto servíruje michelinský šéfkuchař Radek Kašpárek „signature dish“ své nové...
Takto servíruje michelinský šéfkuchař Radek Kašpárek „signature dish“ své nové...
Signature dish nové restaurace Radka Kašpárka v plné kráse

Takto servíruje michelinský šéfkuchař Radek Kašpárek „signature dish“ své nové restaurace.

Terka i Martin poskládali všechny připravené komponenty jídla do mističky, ale šéfkuchař Kašpárek vložil do misky jen oglazované foie gras, dvě lžíce kachní šťávy a pěnu z tonka fazolí spolu s jedlými květy bezu a vše zastrouhal sušenou švestičkou. Na víčko pak naservíroval uzeného úhoře s křupavými sušenkami a úplně nakonec pokrm v mističce zaudil voňavým kouřem z bylinek, přikryl víčkem a dokonalost pro gurmány byla na světě.

Ani Terku díky jejímu skvělému výkonu nakonec Radek Kašpárek nenechal ze soutěže odejít, i když s tím už byla smířená. Její cesta na balkon tak vedla emotivně přes porotu.

A mohlo se porovnávat a ochutnávat – a Radek Kašpárek před oběma amatérskými adepty na titul Masterchef smeknul: obě jídla prý byla chuťově skvělá, ani za jednoho by se prý nemusel ve své kuchyni stydět a nebál by se je tam postavit vedle svých profíků. Nicméně musel vybrat jednoho, který si zaslouží třetí místo na balkoně.

A vybral Martina. U Terky to tedy vypadalo na druhé a definitivní vypadnutí. Ovšem za to, jak skvěle si během jeho masterclass vedla, si podle něj také zaslouží v soutěži ještě setrvat. Takže i přes to, že šlo o výzvu vyřazovací, z níž měla vzejít finálová trojka, i po středečním večeru zůstává v soutěži čtveřice soutěžících: Betty, Terka, Martin a Ondra.

Autor:
  • Nejčtenější

Chystáte se sázet brambory? Zkuste to letos nastojato

19. dubna 2024

Brambory se obvykle sázejí podle nadmořské výšky a odrůdy od dubna do května. V novém pořadu...

Slovo „utratit“ bychom neměli vůbec vyslovit, říká otec českých veterinářů

24. dubna 2024

Premium Úroveň péče o nemocná zvířata se rychle blíží běžné „lidské“ medicíně a není zrovna levná. Majitelé...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Dvě gorilí mimina v Zoo Praha jsou úžasná. Mobi se vozí, to menší půjčuje

25. dubna 2024

Dvojnásobná radost z narození zdravých mláďat goril nížinných panuje v Rezervaci Dja Zoo Praha už...

Potěšte se kvetoucími keři. Vybírejte, který by se hodil na vaši zahradu

18. dubna 2024

Není nic krásnějšího, než se projít zahradou nebo parkem, ve kterých na jaře kvetou květiny a keře....

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Jediné kuře a rázem máte s minimálními náklady oběd pro početnou rodinu

21. dubna 2024

Vyplatí se koupit kuře v celku a naporcovat si ho sami, protože celé kuře běžně získáte i za cenu...

Jsou nebezpeční či přešlechtění. Evropa zakazuje chov oblíbených psích plemen

25. dubna 2024

Premium Máte doma jezevčíka? Francouzského buldočka? A co třeba pitbulla, rotvajlera nebo nějakého velkého...

Fotovoltaika na jarní technické: Co zvládnout sám a kdy jít za odborníky?

25. dubna 2024

Pro fotovoltaické panely nastalo jaro, ač teď ještě panuje nevlídné počasí. Stejně jako potřebuje...

Dvě gorilí mimina v Zoo Praha jsou úžasná. Mobi se vozí, to menší půjčuje

25. dubna 2024

Dvojnásobná radost z narození zdravých mláďat goril nížinných panuje v Rezervaci Dja Zoo Praha už...

Vyfoťte svou zahradu a sdílejte její příběh. Rozdáme pomocníky za sto tisíc

24. dubna 2024

Mít možnost opečovávat svůj vlastní kousek země nebo něco pěstovat alespoň na terase, dvorku či...

Prodej rodinného domu, 186 m2, Bystřice nad Pernštejnem
Prodej rodinného domu, 186 m2, Bystřice nad Pernštejnem

Koželužská, Bystřice nad Pernštejnem, okres Žďár nad Sázavou
3 800 000 Kč

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...