Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Máta peprná (Mentha × Piperita)

  9:00aktualizováno  9:00

Máta peprná | foto: shutterstock.com

ZÁKLADNÍ ÚDAJE:

Popis rostliny: Máta peprná vznikla zkřížením máty vodní a máty klasnaté. Je to vytrvalá bylina s hranatou lodyhou, dorůstá až do 80 cm a má nadzemní plazivé výběžky. Má čtyřhrannou nafialovělou nebo purpurovou lodyhu a vstřícné, úzce vejčité až podlouhlé zubaté listy. Květy vyrůstají z paždí listů v lichopřeslenech, koruna je světle růžová až světle fialová.

Stanoviště: galNejlepším prostředím je dobře odplevená, humózní, vlhká půda, která se nachází ve světlém stínu. Jestliže není příliš suchý vzduch, daří se mátám i na slunci.

Období květu: Máta kvete od července do září.

Použitelné části: V období, kdy má máta nejvíce aromatických látek (léto) se sbírají listy, které se následně užívají čerstvé, nebo sušené.

Léčivé účinky:
Vzhledem k vysokému obsahu mentolu, který působí protikřečově a uklidňuje, se máta používá k přípravě čajů, nálevů a také je vynikající inhalační bylinou. Při zánětu dutin je doporučována k ústním výplachům.

Bylinková kuchyně: Čerstvé listy máty se využívají jako koření do salátů, omáček, polévek, zeleninových či masitých pokrmů. Mimo jiné se také stala nepostradatelnou surovinou pro oblíbený nápoj Mojito.

. Pečené plněné papriky a rajčata

NA 8 KUSŮgal

Příprava: 30 minut
Pečení: 30 minut


* 4 velké papriky
* 4 velká rajčata
* 4 lžíce olivového oleje
* 1 cibule, najemno
* 4 stroužky česneku, jemně usekaného
* 200 g rýže
* voda nebo zeleninový vývar na uvaření rýže, asi 450 – 600 ml
* sůl a mletý pepř
* 1/2 lžičky mleté skořice
* špetka mletého nového koření
* 2 lžíce usekaných mátových lístků
* 2 lžíce usekané zelené petrželky

1. Nejdříve připravíme omáčku. Na oleji zpěníme cibuli, přidáme rajčata, pyré, koření, osolíme a opepříme a vaříme do mírného zhoustnutí. Nakonec dochutíme cukrem a vmícháme mátu a petrželku.

2. Rajčata a papriky omyjeme, seřízneme jim vršky jako víčka, z rajčat vydlabeme dužinu, posekáme ji nadrobno nebo rozmačkáme a dáme stranou. Spodní části rajčat a paprik rozložíme do olejem vytřeného pekáče.

3. Na oleji krátce opečeme česnek a cibuli, vsypeme propláchnutou a okapanou rýži, osmahneme a přidáme posekanou dužinu z rajčat, osolíme, opepříme, přidáme skořici a nové koření a zalijeme vodou nebo vývarem. Rýži vaříme téměř doměkka a dokud se vývar nevsákne, trvá to asi 10 minut. Nakonec vmícháme mátu, petrželku a nadrobno pokrájený sýr.

4. Směsí naplníme zeleninu rozloženou v pekáči, přikryjeme odkrojenými víčky, podlijeme rajčatovou omáčkou a pečeme v předehřáté troubě na 250 stupňů asi 20 až 30 minut. Podáváme nejlépe s bílým chlebem a čerstvým salátem.

Autoři:




Nejčtenější

Ústecké komíny (ilustrační snímek).
Kominíci mají napilno, topná sezona letos začala dřív

Letošní topná sezona začala nemilosrdně už na začátku září, a to způsobilo řadě tuzemských domácností nečekané starosti. Většina z nich totiž nestihla objednat...  celý článek

Jeden z druhů octomilek pod mikroskopem. Ilustrační snímek
Masožravky, pastičky, samolepky, vysavač. Jak se doma zbavit octomilek

Tyto malé mušky milují sladké vůně a znepříjemňují pobyt v bytě v okamžiku, kdy se na stole objeví ovoce, pivo, víno, mošt nebo limonáda. Boj s nimi se zdá na...  celý článek

Šikoku inu (shikoku inu) je od roku 1937 japonským národním pokladem.
Z japonských psích lovců prasat milovaní společníci i národní poklad

Japonci jsou přesvědčeni, že jimi vyšlechtěná psí plemena jsou naprosto výjimečná, což lze samozřejmě tvrdit například i u národních plemen českých. Nicméně...  celý článek

Kareta pravá (Eretmochelys imbricata)
Ekolog zjistil, že množství želv ve světových mořích roste. Až desetkrát

Světové populace mořských želv jsou zřejmě na vzestupu. Vědci z Aristotelovy univerzity v Soluni totiž zjistili, že po historickém úbytku se želvám v...  celý článek

Další z rubriky

Pepřovník černý (Piper nigrum). Pepřovník je léčivou rostlinou rostoucí v
Pepřovník černý (Piper nigrum)

Z pepřovníku se získává známé a každodenně užívané koření po celém světě.   celý článek

Čajovník čínský (Thea sinensis, Camellia sinensis). Čajovník má bíle zbarvený
Čajovník čínský (Thea sinensis, Camellia sinensis)

Známá kulturní rostlina rozšířená a užívaná po celém světě.   celý článek

Bříza bělokorá (Betula pendula). Má nápadně zbarvenou borku, kterou si nelze
Bříza bělokorá (Betula pendula)

Bříza bělokorá je nejrozšířenějším druhem břízy v Evropě.   celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.