Máta peprná | foto: shutterstock.com

Máta peprná (Mentha × Piperita)

ZÁKLADNÍ ÚDAJE:

Popis rostliny: Máta peprná vznikla zkřížením máty vodní a máty klasnaté. Je to vytrvalá bylina s hranatou lodyhou, dorůstá až do 80 cm a má nadzemní plazivé výběžky. Má čtyřhrannou nafialovělou nebo purpurovou lodyhu a vstřícné, úzce vejčité až podlouhlé zubaté listy. Květy vyrůstají z paždí listů v lichopřeslenech, koruna je světle růžová až světle fialová.

Stanoviště: galNejlepším prostředím je dobře odplevená, humózní, vlhká půda, která se nachází ve světlém stínu. Jestliže není příliš suchý vzduch, daří se mátám i na slunci.

Období květu: Máta kvete od července do září.

Použitelné části: V období, kdy má máta nejvíce aromatických látek (léto) se sbírají listy, které se následně užívají čerstvé, nebo sušené.

Léčivé účinky:
Vzhledem k vysokému obsahu mentolu, který působí protikřečově a uklidňuje, se máta používá k přípravě čajů, nálevů a také je vynikající inhalační bylinou. Při zánětu dutin je doporučována k ústním výplachům.

Bylinková kuchyně: Čerstvé listy máty se využívají jako koření do salátů, omáček, polévek, zeleninových či masitých pokrmů. Mimo jiné se také stala nepostradatelnou surovinou pro oblíbený nápoj Mojito.

. Pečené plněné papriky a rajčata

NA 8 KUSŮgal

Příprava: 30 minut
Pečení: 30 minut


* 4 velké papriky
* 4 velká rajčata
* 4 lžíce olivového oleje
* 1 cibule, najemno
* 4 stroužky česneku, jemně usekaného
* 200 g rýže
* voda nebo zeleninový vývar na uvaření rýže, asi 450 – 600 ml
* sůl a mletý pepř
* 1/2 lžičky mleté skořice
* špetka mletého nového koření
* 2 lžíce usekaných mátových lístků
* 2 lžíce usekané zelené petrželky

1. Nejdříve připravíme omáčku. Na oleji zpěníme cibuli, přidáme rajčata, pyré, koření, osolíme a opepříme a vaříme do mírného zhoustnutí. Nakonec dochutíme cukrem a vmícháme mátu a petrželku.

2. Rajčata a papriky omyjeme, seřízneme jim vršky jako víčka, z rajčat vydlabeme dužinu, posekáme ji nadrobno nebo rozmačkáme a dáme stranou. Spodní části rajčat a paprik rozložíme do olejem vytřeného pekáče.

3. Na oleji krátce opečeme česnek a cibuli, vsypeme propláchnutou a okapanou rýži, osmahneme a přidáme posekanou dužinu z rajčat, osolíme, opepříme, přidáme skořici a nové koření a zalijeme vodou nebo vývarem. Rýži vaříme téměř doměkka a dokud se vývar nevsákne, trvá to asi 10 minut. Nakonec vmícháme mátu, petrželku a nadrobno pokrájený sýr.

4. Směsí naplníme zeleninu rozloženou v pekáči, přikryjeme odkrojenými víčky, podlijeme rajčatovou omáčkou a pečeme v předehřáté troubě na 250 stupňů asi 20 až 30 minut. Podáváme nejlépe s bílým chlebem a čerstvým salátem.