Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Mechovka obecná (Clitopilus prunulus)

  11:28aktualizováno  11:28

Mechovka obecná | foto: www.houbar.cz

Jak vypadá

. Zajímavosti a rady

prewJe zajímavé, že roste všude tam, kde je vždy přítomno i podhoubí hřibů. Už jenom proto by ji měl každý zkušený „hřibař“ znát a podle ní vyhledávat své nové plácky, aniž by hřiby musely být právě přítomny.
Mechovka obecná je dosti podobná jedovaté strmělce listomilné (Clitocybe phyllophilá), která se liší lesklým, jakoby nalakovaným povrchem klobouku a i ve stáří bělavými lupeny.

Klobouky jsou 3 - 10 cm široké, v mládí sklenuté s podvinutým okrajem, pak rozložené až vmáčklé, dosti masité, bílé, ve stáří zasedlé, naspodu se sbíhavými, bělavými, pak masově růžovými lupeny a bílým, tuhým, často výstředným, 2 - 5 cm dlouhým a 5 - 12 mm širokým třeném; vůně výrazně moučná. Výtrusy jsou růžové.

Kde a kdy roste

Mechovka obecná roste celkem hojně od června do listopadu v lesích listnatých, smíšených i jehličnatých, ale také mimo les v trávě na zahradách, v parcích, stromořadích.

Je jedlá. Hodí se do směsí i k sušení, pod maso i do polévek.

Autoři:


Témata: Jedlé, Lupenaté


Nejčtenější

Bedla vysoká má štíhlou tygrovanou nohu s pohyblivým prstenem a velký šupinatý...
Bedly rostou jako o život. Na řízky jsou skvělé, ale umí i otrávit

Houbařská sezona vrcholí a s ní i růst oblíbených bedel. Pro laiky často prezentují houby, které si nelze splést, jenže opak je pravdou. Některé druhy jsou...  celý článek

Když se rybář podíval do tlamy svého uloveného lingcoda, načel tam neporušenou...
Dva v jednom. Rybář chytil rybu, která ještě nestačila sníst chobotnici

Čtyřiadvacetiletému Mattu Mertzovi se u pobřeží Santa Cruz v Kalifornii povedl nezvyklý úlovek. Když vylovil vzácného lingcoda a otevřel jeho tlamu, zjistil,...  celý článek

V Praze se chystá nejpálivější zmrzlina.
Nejpálivější zmrzlina na světě? Taková se bude prodávat v říjnu v Praze

S výraznou chilli chutí se rozhodl experimentovat Jan Hochsteiger, alias pan Zmrzlinka ze zmrzlinárny Crème de la Crème. Tvrdí, že by to měla být...  celý článek

Pohlreich vysvětluje, že základy kuchařského umění se nedají přeskočit, a učí...
I čerstvou rybu lze v kuchyni zabít, předvedl šéfovi amatér z Vodňan

Opravdu čerstvou a dobře udělanou sladkovodní rybu si v Česku jen tak někde nedáte. Když si tedy Zdeňka Pohlreicha s pořadem Ano, šéfe! pozval majitel rybí...  celý článek

Soutěžní příspěvek do fotosoutěže pořádané Zoo Praha
Fotosoutěž Zoo Praha se blíží do finále. Klikněte pro nejlepší fotky

Zoo Praha vyzvala všechny fotografy, aby posílali své nejlepší výtvory do fotografické soutěže. Nejlepší z nich použije na billboardy a citylighty. Naše...  celý článek

Další z rubriky

Čirůvka kosatcová
Čirůvka kosatcová (Lepista irina)

Čirůvka voní po kosatcích, vzhledem připomíná čirůvku májovku.  celý článek

Krásnopórka kozí noha
Krásnopórka kozí noha (Scutiger pes-caprae)

Tato zajímavá houba má výrazný klobouk a obří póry.  celý článek

Krásnopórka žemlička
Krásnopórka žemlička (Albatrellus confluens)

Najdete ji v Jižních Čechách v místech s nejčistším vzduchem.  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.