I běžné nachlazení, rýma či kašel by totiž v kombinaci s nákazou koronavirem způsobujícím covid mohly v těle nadělat pořádnou paseku.
Proto teď sladká pochoutka vytvořená včelami přichází víc než vhod jako ideální prostředek na posílení imunity. Navíc je med dobrým zdrojem vitaminů C, A, D, E, H, K a vitaminů skupiny B, železa, vápníku, sodíku, draslíku, fosforu, zinku i dalších bioaktivních látek.
Díky svému unikátnímu složení med posiluje imunitní systém, ale funguje i jako součást léčby: napomáhá pocení a snížení horečky, zlepšuje uvolňování hlenu a odkašlávání a působí i asepticky, takže brání množení patogenních mikroorganismů v těle.
Recept na medovo-cibulový sirup na kašelVelkou cibuli nakrájejte na kolečka a rozložte na kroužky. Vložte do pánvičky s nepřilnavým povrchem a zalijte medem tak, aby byla zcela ponořená. Asi půl hodiny prohřívejte při mírné teplotě, směs nesmí být příliš horká, natož vařící, až se vše propojí a zjemní, může i mírně ztmavnout. Pak nalijte do skleničky, uzavřete a uchovávejte v lednici, kde sirup vydrží až půl roku). Užívá se po lžičkách, popřípadě v teplém nápoji, do něhož lze přidat i strouhaný zázvor, citronovou šťávu či drcený česnek. |
Je vhodný i k prevenci nemocí srdce a cév, protože pomáhá regulovat hladinu cholesterolu v krvi. Podporuje čištění trávicího systému, jaterní funkce, odplavování škodlivin z těla a chrání před střevními záněty.
Otestujte se, co víte o medu |
V neposlední řadě med pomáhá ke zlepšení paměti, nálady i kvality spánku. Zevně působí hojivě na rány a využívá se i v kosmetice.
Na slazení pak je med jednoznačně lepší než cukr: ačkoli je sladký, v rozumné míře nejen nevadí při redukčních dietách, ale dokonce hraje v jejich prospěch, protože urychluje metabolismus.
„Med na rozdíl od bílého cukru, který je zdrojem ‚prázdných kalorií‘, obsahuje vitaminy, minerály, antioxidanty, bílkoviny a vlákninu,“ říká Helena Čížová z Ústavu potravin VŠCHT Praha.
Příznivé účinky medu na lidský organismus umocňují silice z květů či medovice, z nichž včelky med vyrobily. Při nachlazení je tedy například vhodný med lipový či lesní, protože silice lípy i jehličnanů zlepšují dýchání a odkašlávání.