V Lublani objevili městské včelaření, med rozdávají delegacím

aktualizováno 
V kongresovém centru v Lublani si můžete po návštěvě odnést atypický dárek: sklenici medu od kongresových včel. Chovají je na střeše a stará se o ně místní šéf údržby Franc Petrovcic.

Petrovcic se o včely stará už od roku 2011 a ročně pro potřeby obdarovávání obchodních partnerů dodává 120 kilogramů medu. Stál také za propagací městského včelaření ve Slovinsku – dnes už je ve třistatisícové Lublani odhadem 150 včelstev, většinou v zahradách, na střechách a terasách. Minulý týden dostal mezinárodní ocenění za kvalitu svého medu.

Fotogalerie

„Když jsme v roce 2011 začínali s městským včelařením a dali fotky na internet, četl jsem komentáře, že ten med bude černý od smogu a plný olova,“ říká včelař.

„Takže jsme náš první vzorek poslali na analýzu do laboratoře a oni zjistili, že neobsahuje stopy těžkých kovů ani žádné stopy pesticidů nebo insekticidů,“ pokračuje. Podle něj je to logické, protože tyto látky se ve městech obecně nepoužívají, vyskytují se v oblastech s intenzivním zemědělstvím.

Městské včelaření je ve světě i u nás stále populárnější. Městští včelaři si pochvalují, že je jejich med pestřejší a chutnější než ten ze zemědělské krajiny, protože nektar pochází z různých rostlin, keřů či stromů pěstovaných v parcích. A včelaři po celém světě ujišťují, že není třeba se bát, že by si včely do úlu přivlékly cokoliv z špinavého městského prostředí.

Na obydlených místech sice nelze vybudovat žádnou velkou včelí farmu, chování jen několika včelstev má oproti včelaření ve velkém své výhody, například menší ztráty v případě nemocí. Česko je už nyní zemí „malých včelařů“, drtivá většina včelařů má pouze několik úlů. Podle údajů Českého svazu včelařů je u nás kolem 50 000 lidí, kteří chovají včely.

Autor:

Nejčtenější

Svatomartinská husa krok za krokem: peče se sama bez kontroly 13 hodin

Sliny se sbíhají i na obrázku

Dozlatova pečená husička patří k oslavám svatého Martina stejně jako Ježíšek k vánočním svátkům. Ideální je vložit ji...

V Paříži na ryby? Kvůli imigrantům dnes musíte mít odvahu, řekl Vágner

Rybář Jakub Vágner v diskusním pořadu iDNES.cz Rozstřel (13. listopadu 2018)

Jakub Vágner je rybář, který proslul „hony“ za téměř vymřelými rybami po celém světě a několika světovými rekordy. Dnes...

Nájem platí Šárce Grossové, mají boží svíčkovou a od šéfové první hvězdu

Jitka a Santo Pagana na terase pražského podniku Černý kohout s výhledem do...

Jen těžko lze nahradit někoho, kdo je jako doma jak v kuchyni svého podniku, tak v jeho organizaci. Nekompromisně to v...

Pohlreich už zase vaří v televizi. V neděli dopoledne a opět lehce

O zeleninu není nouze ani v nové řadě Teď vaří šéf, protože Zdeněk Pohlreich...

Zdeněk Pohlreich z obrazovek úplně nezmizel, pěkně v klidu si pro své fanoušky připravil další lehké recepty, po...

Pohlreich přesvědčí i dýňové odpírače. Rychlá polévka z jednoho hrnce

Dýňová polévka s praženými semínky

Ve třetím pokračování pořadu Teď vaří šéf!, kde Zdeněk Pohlreich ukazuje light recepty pro celý den, nechybí ani návod...

Další z rubriky

Psi mohou nastydnout stejně jako lidé. Nejvíc pomáhá prevence

Neléčené nachlazení může přerůst ve virózu, která může skončit i zápalem plic.

Ani našim čtyřnohým kamarádům se nevyhýbají obtíže z prochladnutí. Od podzimu do jara jim navíc hrozí virózy. Jak...

Proč se bojíme zmijí a užovek už ne? Umíme odhadnout jejich nebezpečnost

Kobra egyptská (Naja haje), zmije levantská (Macrovipera lebetina), slepák...

Na vnímání strachu z hadů se zaměřil tým vědců z Přírodovědecké fakulty Univerzity Karlovy v Praze a ázerbájdžánské...

Nezkracujte psům vycházky a nechejte je pořádně očichávat, radí vědkyně

Pro psy je čich nesmírně důležitý.

Psi čenichem zkoumají svět, využívají k tomu až miliardu receptorů. Umějí tak dokonale číst lidské emoce. Proto nechte...

Najdete na iDNES.cz