Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

V Lublani objevili městské včelaření, med rozdávají delegacím

aktualizováno 
V kongresovém centru v Lublani si můžete po návštěvě odnést atypický dárek: sklenici medu od kongresových včel. Chovají je na střeše a stará se o ně místní šéf údržby Franc Petrovcic.

Petrovcic se o včely stará už od roku 2011 a ročně pro potřeby obdarovávání obchodních partnerů dodává 120 kilogramů medu. Stál také za propagací městského včelaření ve Slovinsku – dnes už je ve třistatisícové Lublani odhadem 150 včelstev, většinou v zahradách, na střechách a terasách. Minulý týden dostal mezinárodní ocenění za kvalitu svého medu.

Fotogalerie

„Když jsme v roce 2011 začínali s městským včelařením a dali fotky na internet, četl jsem komentáře, že ten med bude černý od smogu a plný olova,“ říká včelař.

„Takže jsme náš první vzorek poslali na analýzu do laboratoře a oni zjistili, že neobsahuje stopy těžkých kovů ani žádné stopy pesticidů nebo insekticidů,“ pokračuje. Podle něj je to logické, protože tyto látky se ve městech obecně nepoužívají, vyskytují se v oblastech s intenzivním zemědělstvím.

Městské včelaření je ve světě i u nás stále populárnější. Městští včelaři si pochvalují, že je jejich med pestřejší a chutnější než ten ze zemědělské krajiny, protože nektar pochází z různých rostlin, keřů či stromů pěstovaných v parcích. A včelaři po celém světě ujišťují, že není třeba se bát, že by si včely do úlu přivlékly cokoliv z špinavého městského prostředí.

Na obydlených místech sice nelze vybudovat žádnou velkou včelí farmu, chování jen několika včelstev má oproti včelaření ve velkém své výhody, například menší ztráty v případě nemocí. Česko je už nyní zemí „malých včelařů“, drtivá většina včelařů má pouze několik úlů. Podle údajů Českého svazu včelařů je u nás kolem 50 000 lidí, kteří chovají včely.

Autor:



Nejčtenější

Pohlreich v dětském koutku: Kdybyste jim vařili modré z nebe, nesnědí to

Zdeněk Pohlreich vysvětluje rozdíl mezi běžnou a panko strouhankou.

Zdeněk Pohlreich se dostal v poslední řadě pořadu Ano, šéfe! do pekla dětského koutku, který evidentně nesnáší. V...

Pohlreich odhalil rozpory v kuchyni. Kuchaři to zabalili kvůli neshodám

Bývalý šéfkuchař Vladimír Hanzelka dnes už vaří v Novém Jičíně.

V pořadu televize Prima Ano, šéfe! se odehrálo drama, které je velmi časté v mnoha restauracích. Až po návštěvě...



Problémy s plasty mají nejen v Asii, řeší je i v USA. Chytají je do sítí

Sbírání odpadků u vyústění dešťové kanalizace

Kvůli plastům vznikají iniciativy i v rozvinutých státech, jako jsou Spojené státy americké. Vyvinuli tam systém, který...

V Dejvicích vsadili na jednoduchost, na zahradě odpočívají a suší prádlo

Vlevo záhon s ovocnými keři lemující plot, vzadu nová pergola s posezením a...

Zahrada ve vnitrobloku v klidné části pražských Dejvic patří k prvorepublikové dvojvile se sedmi byty. Ta se před...

Rostou? Pochlubte se svými aktuálními houbařskými úlovky

Miroslav Sovadina (na snímku) a další houbaři v regionu se vracejí z lesů s...

Někde lesy připomínají vyschlou poušť. Někde však bylo dost vláhy, aby houby mohly začít růst. Přitom by právě v této...

Další z rubriky

Kozy mají raději lidi, kteří se usmívají, ukázala studie

Kozy mají raději lidi, kteří se usmívají, ukázala studie

Kozy mají raději lidi se šťastným výrazem v tváři. Prokázala to seriózní vědecká studie, kterou otiskl časopis Open...

VIDEO: Tygr, lev a hyena žijí jako sourozenci. Krmí je matka retrívrů

Mláďata nezajímá, kdo je jakého druhu. Jen si hrají.

V zoologické zahradě v Pekingu se v jednom výběhu sešla neobvyklá sešlost. Poté, co matky odmítly krmit svá mláďata,...

VIDEO: Německý trpasličí špic je prcek, který vás nenechá ve štychu

Německý špic

Německý trpasličí špic je sice prcek, který vás nenechá ve štychu, ale také za to něco chce. V první řadě dost štěká,...

Najdete na iDNES.cz