Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


VIDEO: Populární metoda rybaření Drop Shot je ideální na okouny i candáty

aktualizováno 
V dalším dílu pořadu S Jakubem na rybách se Jakub Vágner společně s kamarádem Miroslavem Vojtkem vypravili na Labe na okouny a candáty. Při tom ukázali základy chytání ryb metodou Drop Shot.

Tato technika se poprvé objevila v USA zhruba v polovině 70. let minulého století, ale masověji se tam rozšířila až během devadesátých let, v Evropě se pak výrazněji začala prosazovat až kolem roku 2005. Drop Shot montáž v principu spočívá v tom, že se rybář pokouší u dna manipulovat měkkou nezatíženou nástrahou (takzvaný smáček) tak, aby pohybem dokonale napodobovala živou rybku, což je pro dravé ryby zdroj potravy.

Fotogalerie

„Já k lovu moc rád používám fluorokarbon, protože je pro ryby pod vodou neviditelný a zároveň je trochu pevnější, takže nám ho jen tak nepřecvakne i štička,“ popisuje Vojtek důvody svého výběru. Navíc je oděruvzdornější než pletená šňůra. „Pletenka je sice pevnější, ale více citlivá na oděr než klasický vlasec nebo fluorokarbon,“ shrnuje vlastnosti jednotlivých materiálů Vágner.

Pak už se pustí do ukázkové montáže, která je pro tento typ lovu optimální (na detailní postup se podívejte na videu). Používá speciální háčky s ramínkem které pak po navázání vytvoří úhel 45 stupňů. „Tam se naváže gumová nástraha, která pak bude mít dole olůvko a vodíte ji v sloupci,“ vysvětluje Miroslav Vojtek.

Vyrábějí se speciální dropshotová olůvka, pro vody s kamenitým dnem bývají ve tvaru tyčky. Gramáž se volí podle hloubky vody. Pro tento případ, kdy se počítalo s hloubkou pěti až šesti metrů tekoucí vody, zvolil rybář olůvko 10 gramů tak, aby dosáhl kontaktu se dnem. Protože je umělá rybka jen volně navázaná na montáž, v proudu se jen při minimálním pohybu prutu pohybuje jako živá.

Na celý díl chytání metodou Drop Shot se můžete podívat na facebookovém profilu Jakuba Vágnera.

Autor:




Nejčtenější

Ve vařiči můžete vařit, ohřívat i péct.
Nadšenci vsadili na vaření sluncem. Na výrobu už vybrali třináctinásobek

Na serveru Kickstarter se občas objeví nápad, který osloví širokou masu lidí. Takový zásah se podařil při prezentaci solárního vařiče GoSun Go, kdy se vybral...  celý článek

Svah za domem by měl být zpevněný výsadbou keřů nebo stromů.
PORADNA: Máme nad domem svah. Mám strach, že se nám sesune na barák

Čtenáře Michala děsí, že se půda sesune na jeho dům. Ptá se, zda je možné svah zpevnit výsadbou vhodných dřevin.  celý článek

Hlína údajně obsahuje tzv. hodné bakterie, které podobně jako čokoláda...
Unikátní pojízdný záhon přiveze seniorům hlínu a květináče až k lůžku

Té paní už bylo osmdesát roků. V domově pro seniory leží na posteli mezi čtyřmi stěnami, celé dny tráví na lůžku, chodit už moc nemůže. A pak se ozve zaťukání....  celý článek

Většina červených vín by se měla podávat o teplotě kolem 18 °C. (ilustrační...
Šroubovací uzávěry nemusí být jen u nekvalitních vín, tvrdí someliér

Someliér Libor Nazarčuk upozorňuje, že sudové víno stáčené do PET lahví je určeno k rychlé spotřebě. A už dávno neplatí, že šroubovací uzávěry se používají jen...  celý článek

Další z rubriky

Němci měli z úlovku 16,80kg kapra velikou radost.
Junioři v akci. Češi skončili druzí na evropském šampionátu v kapraření

Kaprařský juniorský šampionát plynule navázal na předchozí dva ročníky závodu World Carp Classic Junior, které se také konaly na jezeře Katlov u Kutné Hory a...  celý článek

Radek Filip s 127cm krokodýlem z české svazové vody
Na přehradě chytili 127cm štiku, druhý den hned dalšího obra

Říká se, že drtivá většina rybářů nechytí za celý život metrovou štiku. Obrovské rybářské štěstí přálo tomu, že se letos v srpnu povedlo na české svazové vodě...  celý článek

Jakmile se pohne voda třeba pohybem ryby, kriticky vyvážené boilies se pohybuje...
Jak dostat na háček zkušeného kapra. Ošálí ho kriticky vyvážená boilies

Pro kapraře jsou boilies standardem, jak nalákat na háček ty největší kousky. V některých vodách, kde jsou mraky rybářů, jsou však už tak zkušení a chytří, že...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.