Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Mexická kuchyně? Nic nestravitelně exotického. Zkuste plněné taštičky

aktualizováno 
Když se řekne empanadas, představíte si něco složitého, exotického, co se v našich zeměpisných šířkách v podstatě nedá připravit. V praxi však zjistíte, že jsou to obyčejné plněné taštičky. Plněné surovinami, které používají Mexičané, ale jsou v každé samoobsluze dostupné i pro nás.

Taštičky empanadas se servírují například se salsou. | foto: Marek Burza

Náplň se bude skládat ze směsi pokrájené krkovičky, salámu chorizo, rajčat a koření. Celé se to zabalí do těsta a upeče. Podává se například se salsou, což je zase jen nasekané rajče s mangem a kořením. Tedy k pečenému trocha čerstvé chuti pro kontrast.

Nejprve si připravíme náplň. Maso omyjeme, osušíme a nakrájíme na malé kostičky. Opravdu malé, uvědomme si, že musí vzniknout směska, kterou se bude plnit malá taštička.

Fotogalerie

Takže oloupeme cibuli a nakrájíme najemno, přidáme nahrubo nakrájený  česnek. V pánvi rozpálíme olej, zpěníme cibulku, přidáme česnek a nadrobno pokrájené maso a chorizo. Restujeme asi 10 minut. Ochutíme pepřem, solí, oreganem a římským kmínem.

Záleží na chuti, místo choriza je výborné použít třeba pancettu, tedy slaninu. Stejně tak se často používají do směsi i černé olivy, které se běžně nepovažují za nejtypičtější mexickou surovinu a evokují nám spíše Středomoří. Je ale pravdou, že od 16. století byly olivovníky do Mexika importovány, takže už měly možnost se ve stravě prosadit.

Do orestované směsi přidáme olivy, k nim přidáme chilli papričky, najemno nakrájená rajčata nebo passatu, vařená vejce na kostičky a důkladně promícháme a necháme krátce povařit. Nakonec přidáme strouhanou kůru z limetky a limetkovou šťávu, promícháme a necháme vychladnout.

„Dávkování koření typického pro mexickou kuchyni bych nechal na vás. Jsou lidi, kteří milují chilli, česnek, římský kmín a koriandr, ale jsou i takoví, kteří tyto chuti nemusí. Berte tento mexický recept jen jako inspiraci k vytvoření chutných plněných taštiček,“ říká kuchař Michal Suchánek, který mexickou kuchyni učí na kurzech vaření v pražském studiu Chefparade.

Salsa Pico de Gallo

Ingredience:

  • 500 g rajčata
  • 2 červené cibule
  • 2 papričky - zelené jalapeňos
  • 1/2 svazku koriandru
  • 1 limeta
  • 1 mango
  • sůl a pepř

Postup:

Rajčata nasekáme na kostičky, přidáme nasekané papričky, koriandr, mango, cibuli. Dochutíme solí pepřem a limetkovou šťávou.

Zatímco bude směs chladnout, vyrobíme si těsto. Smícháme 600 g hladké mouky, 80–100 g másla, sůl, 2 ks vejce, 100 ml ledové vody, 40 ml octa. Mouku s vejci a máslem smícháme důkladně dohromady, vodu, sůl a ocet postupně přidáváme a vše vypracujeme do hladkého těsta.

Necháme na půl hodinky odpočinout do lednice. Pak rozválíme na cca 0,5 cm silnou placku a vykrajujeme kolečka o průměru zhruba 10 cm. Na ně rozdělíme připravenou masovou náplň. Pozor, nepřehánět to s náplní – myslete a to, že placku budete přehýbat a utěsňovat, tak aby vám směs při pečení nevytékala, jak to s oblibou dělá. 

Kolečka přehneme a okraje pečlivě stiskneme k sobě. Taštičky rozložíme na plech a pečeme v předehřáté troubě při 200 °C asi 15 minut dozlatova.

Kompletní postup krok za krokem najdete ve fotogalerii.

Máte rádi pálivé?

Nejen o pikantním jídle se dočtete v praktické kuchařce Mexická kuchyně. Pořídíte ji se slevou na Knihy.iDNES.cz. 


Autor:



Nejčtenější

Zdeněk Pohlreich: Končím, patřím do starého železa, už většinou ani nevařím

Zdeněk Pohlreich (v bistru Next Door by Imperial)

Téměř deset let jezdil po celé zemi a radil majitelům restaurací. Jeho pořad Ano, šéfe! se stal legendou. Teď se...

KVÍZ: Znáte jedovaté a chráněné hřiby, které byste měli nechat v lese?

Hřib rudonachový

Z nálezu hřibu se raduje každý houbař, patří ale všechny do košíku a do kuchyně? Zdaleka ne. I mezi hřiby jsou houby...



S citem budovaná zahrada je vzpomínkou na bratra, který jí dal nejvíc

V oblasti Lužických hor se nádherně kvetoucím rododendronům a azalkám skvěle...

Přes tři desítky let práce se skrývají za rozlehlou zahradou, kde původně rostly jen náletové dřeviny a ležela spousta...

Klidná zahrada plná ovoce uprostřed města je splněným rodinným snem

Vysazení třešně a meruňky bylo prvním zahradnickým počinem manželů, kteří si...

„Naším prvním zahradnickým počinem bylo vysazení třešně a meruňky, které se nám po letech péče odměňují velkou úrodou...

Čau-čau je kočka v psím těle a současně hrdý a oddaný pes jednoho pána

Klidný a oddaný společník, u kterého zapomeňte na drezůru a psí sporty. To je...

Hrdý a oddaný pes původem z Číny a s vůdcovskými sklony, to je čau-čau. Kvůli své povaze není vhodný pro každého, ale...

Další z rubriky

Šest věcí, na které v rámci zabezpečení před dovolenou zapomínáme

Před odjezdem na dovolenou nepodceňujte drobnosti.

Zámky všech druhů a kategorií, čtečky, fólie, alarmy. Možností, jak zabezpečit byt nebo dům, je nespočet....

VIDEO: Paprikové chilli barbecue, luxusní příloha ke grilovanému masu

Paprikové čatní připravené čistě jen z přírodních surovin.

Otevřete skleničku zářivě červených, jakoby sklovitých paprikových nudliček, a ať je přidáte ke grilovanému masu, k...

Poslední recepty v soutěži o grily. Miniburgery i grilovaná chobotnice

Miniburgery podle Ivety Martinovské

V sobotu 30. června končí naše soutěž o kontaktní grily a udicí pistoli Sage. Tentokrát se ve sbírce receptů sešly...

Najdete na iDNES.cz