Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Mezinárodní soutěž v čepování Prazdroje vyhrál Ir, Čech byl až druhý

  9:23aktualizováno  9:23
Ir Fearghus McCormack se stal vítězem 6. ročníku mezinárodní soutěže Pilsner Urquell Master Bartender. Na druhém místě se umístil český zástupce v soutěži Jaroslav Učík, třetí skončil slovenský výčepní Peter Skripko.

Ir McCormack se stal mistrem světa v čepování plzeňského Prazdroje. | foto: ČTK

Soutěž je určena všem ctižádostivým barmanům a výčepním plzeňského Prazdroje, finále se konalo 5. října v pražském Rudolfinu. Vítěz získal kromě titulu mistr světa pro rok 2011 finanční odměnu 10 000 eur (zhruba 248 000 korun).

O soutěži

Pro vítězství v soutěži je důležité nejen umění dokonale načepovat pivo, ale také příjemné a charismatické vystupování, umět poutavě prezentovat pivo jako jedinečný nápoj a mít dokonalé znalosti z výroby, historie piva i správné péče o něj. Letošního ročníku se zúčastnili finalisté ze 14 zemí, loni vyhrál Čech Lukáš Svoboda.

Druhý v pořadí Jaroslav Učík z vrchlabské restaurace U Učíků si letos vybojoval titul nejlepšího výčepního Plzeňského Prazdroje v ČR, když v soutěži porazil dalších 16 mužů a tři ženy, vítěze čtyř červnových regionálních kol soutěže. V mezinárodním finále se probojoval mezi pět nejlepších výčepních, kam se ještě dostali zástupci z Irska, Slovenska, Finska a Velké Británie.

"Myslím si, že výčepní v České republice jsou hodně talentovaní, takže už vítězství v národním kole pro mě bylo obrovským úspěchem. Do soutěže se určitě přihlásím i v příštím ročníku," řekl Učík.

"Nejprve jsme všichni absolvovali písemné vědomostní testy; poté následovalo desetiminutové interview s porotou v uzavřené místnosti, to nazývám takovou maturitou z piva. Dále jsme museli čepovat pivo před novináři a zároveň o něm vyprávět. Následovala degustace piva, kde jsem musel z šesti druhů piv poznat plzeňský ležák," komentoval Učík mezinárodní finále.

Autoři:



Nejčtenější

V Paříži nainstalovali nové eko-pisoáry. Nechutné, bouří se místní

Pařížané si stěžují na výrazné pisoáry bez zástěn v centru města. (13. srpna...

Paříž přišla s novým nápadem, jak ekologicky využít lidskou moč. Nové červené pisoáry se slámou uvnitř dokážou vytvořit...

KVÍZ: Deset anglických kuchařských výrazů, které musíte znát v receptech

Při vaření se používá hodně postupů, které v anglické terminologii u nás nejsou...

Dnes jen už málokdo vaří podle ušmudlaného deníčku po mamince. Není nic snadnějšího než sednout k počítači nebo...



Pláže Floridy ochromil červený příliv. Hynou ryby, ptáci i želvy

Mrtvé ryby na plážích Floridy

Velká horka trápí nejen Česko, ale i americkou Floridu. Čtenářka Renata Mysliveček, která u zdejších pláží žije, den za...

Z Prahy prchají do Posázaví na chalupu s půvabnou zahradou po babičce

Dům a zahrada po babičce s dědou přinášejí rodině z Prahy spoustu radosti a...

Domek se zahradou, které budovali zhruba před sedmdesáti lety její děda s babičkou, jsou srdeční záležitostí čtenářky,...

VIDEO: Potřebovali se zbavit beranů, upekli je na kamenech v zemi

Vše potřebné je už připravené.

Šéfkuchař Vojtěch Kalášek rád zkouší neobvyklé věci, se kterými se v běžné praxi nesetkáte. Tentokrát se rozhodl...

Další z rubriky

VIDEO: Paprikové chilli barbecue, luxusní příloha ke grilovanému masu

Paprikové čatní připravené čistě jen z přírodních surovin.

Otevřete skleničku zářivě červených, jakoby sklovitých paprikových nudliček, a ať je přidáte ke grilovanému masu, k...

Na lovu kešek stačí používat hlavu, užívají si ho i rodiny s dětmi

Keškaře neboli kačery najdete i mezi dětmi, koníčku se věnují celé rodiny.

Kačeři alias lovci kešek jsou všude kolem nás, tento koníček spojuje celé rodiny. Ačkoli o geocachingu se v posledních...

Zdeněk Pohlreich: Končím, patřím do starého železa, už většinou ani nevařím

Zdeněk Pohlreich (v bistru Next Door by Imperial)

Téměř deset let jezdil po celé zemi a radil majitelům restaurací. Jeho pořad Ano, šéfe! se stal legendou. Teď se...

HUBNUTÍ: Dvojnásobná maminka zhubla 20 kilogramů
HUBNUTÍ: Dvojnásobná maminka zhubla 20 kilogramů

Maminka pod přezdívkou Adenka84 dokazuje, že opravdu lze omládnout! Během pár měsíců zhubla dvacet kilogramů – se dvěma dětmi, při návratu do práce a potížích se štítnou žlázou.

Najdete na iDNES.cz