Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Míchačce na beton postačí jen 230 V, ale raději zkontrolujte jističe

aktualizováno 
Míchačka není velká investice a kolem domu se vždycky hodí. Protože stavbou domu starost nekončí. Vždycky je třeba betonovat podlahy do garáže nebo stodoly či sloupky na plot. A až se budou opravovat omítky, tím spíš.

Malá míchačka se hodí u každého domu. | foto: Profimedia.cz

Podstatné je určit si objem bubnu míchačky, který budete potřebovat. Pro menší domácí použití totiž není praktické objednávat si dovoz z betonárky, to se praktikuje při stavbě domu, kdy se staví základová deska, podlahy nebo věnce. Pro drobnější práce úplně dostačí menší míchačka.

Menší míchačky, které mají objem 120–180 litrů, mívají napájení kolem 230 voltů a příkon do 1000 wattů. Jejich cena se pohybuje mezi čtyřmi a deseti tisíci korunami. Tato kategorie postačí pro hobby občasné použití, dražší výrobky poslouží spíš profesionálům, kteří ji budou používat denně, ne jen párkrát za rok. 

Na co dát pozor

  • Při práci jde jen o to, aby se větrací chladicí kanálky nezanesly prachem, který je na stavbě všudypřítomný.
  • Při práci dejte pozor na to, aby vám do oka nestříkla míchaná směs, noste proto raději ochranné brýle.

Kdo se dříve setkal se stavební míchačkou, měl za to, že se vyrábějí jen na trojfázové napájení, což souviselo s tím, že pojistky/jističe nebyly dříve dimenzované na tak vysoké hodnoty jako dnes. Proto při koupi zkontrolujte, zda vaše jističe tuto zátěž vydrží. Při jednom kilowattu příkonu protéká motorem skoro pět ampér, nehledě na rozběh motoru, kdy je proud vícenásobný.

Až ji budete vybírat, zkontrolujte systém naklápění, abyste zkontrolovali, zda lze snadno směs vysypat do stavebního kolečka, ideálně z obou stran. Vlhká náplň je těžká, i tak se vyplatí ji při práci fixovat, tedy podvozek zatížit kusem betonové tvárnice, obrubníku a podobně. 

Důležitá je snadnost manipulace s míchačkou. Protože ji budete muset přesouvat z místa na místo, kontrolujte i festovnost koleček, aby nebyly příliš brzy vyviklané nebo nedejbože ulomené.

Míchačka se musí potýkat s velkými hmotami, takže se při výběru zaměřte na pevnost konstrukce. Převody by neměly být osazeny plastovými součástmi. Plastový bývá jen kryt motoru a převodového ústrojí, aby se do něj nemohla dostat voda. 

Autor:



Nejčtenější

KVÍZ: Znáte naše brouky, pavouky a další bezobratlé?

Na Velké výstavě bezobratlých 2018 na půdě Přírodovědecké fakulty University...

Tvoří zhruba 95 % všech živočišných druhů na naší planetě, jen v České republice jich podle odhadů žije více než 40...

KVÍZ: Umíte nakupovat maso, abyste uvařili klasická česká jídla?

Segedinský guláš

Jiné maso potřebujete na karbanátky, jiné na cikánskou pečeni nebo ke koprovce. Umíte si u řezníka říci, které maso vám...



Většině ovoce a zeleniny lednička škodí. Kde je tedy skladovat?

Nezralý ananas do lednice zásadně nepatří. A jak je to s dalším ovocem?

Draze zakoupené ovoce a zeleninu logicky chceme uchovat čerstvé a chladničku považujeme za jasnou volbu. Jenže většina...

Domácí jahodový džem jako od babičky: jen ovoce, trochu cukru a citron

Pokud vás příprava domácích džemů baví, investujte do speciálního nerezového...

Jak to ty naše babičky dělaly? Vždyť neměly možnost jednoduše koupit želírující přípravky a přesto byl jejich jahodový...

VIDEO: Gorilí samec Richard dělal z nervozity psí kusy, Kamba mu chybí

Richard ve venkovním výběhu poté, co byla Kamba oddělena od ostatních a...

Kamba je téměř dva týdny oddělená od skupiny, a přestože je po operačním zákroku s ostatními v kontaktu alespoň přes...

Další z rubriky

Makrela je u nás nedoceněná ryba. Pohlreich ukáže, jak na ni

Makrela s petrželovou marinádou s opékaným bramborem s šalotkou

Zdeněk Pohlreich ve své sérii Rozpal to šéfe ve Španělsku! na Primě opět používá místní produkty. Zaujala ho zde...

Domácí jahodový džem jako od babičky: jen ovoce, trochu cukru a citron

Pokud vás příprava domácích džemů baví, investujte do speciálního nerezového...

Jak to ty naše babičky dělaly? Vždyť neměly možnost jednoduše koupit želírující přípravky a přesto byl jejich jahodový...

Maso klidně marinujte, ale neutopte ho v oleji, radí šéfkuchař

Zatímco krkovička se ještě dopéká, kuřecí prsa už budou hotová. Aby byla...

Šéfkuchař Radek David soudí, že z grilování se někdy dělá větší věda, než ve skutečnosti je. Podle něj je hlavní...

Najdete na iDNES.cz