Michelinský průvodce dal hvězdu omylem a z bistra udělal celebritu

aktualizováno 
Je to událost, jaká se může stát jen jednou za deset let, řekl by doktor Chocholoušek a my ostatní, že se to může stát jen u nás. Ve Francii se však osudné chyby stávají také. Z dělnické kavárny se omylem stal výjimečný podnik chlubící se Michelinskou hvězdou.

Michelinský průvodce je v Evropě ikonou, kvůli které se kuchaři topí ve stresu. Kdo dostane michelinskou hvězdu, je rázem považovaný za celebritu. A jeho restaurace má zajištěnou návštěvu a místo v síni slávy.

Fotogalerie

Jenže malá chybička se vloudila do vyhlašování letošních francouzských hvězd. Spletli si totiž malou jídelnu Le Bouche à Oreille v malém francouzském městě Bourges, kde hlavní jídlo stojí deset eur, s vyhlášeným podnikem stejného jména poblíž Paříže. Tam je cena za hlavní chod pětkrát vyšší.

Za omyl nese vinu nejen stejný název restaurace, ale i hodně podobný název ulice (Route de la Chapelle oproti Rue de la Chapelle). Takže zatímco kuchař Aymeric Dreux v Boutervilliers marně čekal na zprávu, zda si udrží svou hvězdu, ve vzdálené jídelně pro řemeslníky se začaly dít věci.

Veronique Jacquetové, majitelce Le Bouche Oreille v Bourges, volali už o půl osmé ráno z místního rádia. „Víte, že jste získala hvězdu? Jakou hvězdu? Tu michelinskou,“ vzpomíná. „Moc jsem se nasmála. To je přece nesmysl, že bych já se svým bistrem s otevírací dobou od pondělí do pátku a s tím, co se u nás vaří, mohla dostat michelina. To s gurmánskou restaurací nemá nic společného,“ vysvětluje.

Situace se pochopitelně velmi rychle donesla i do redakce průvodce po restauracích a následovala omluva oběma podnikům. A michelinský kuchař Dreux gentlemansky pozval Jacquetovou z Bourges na hvězdnou večeři do svého podniku.

Autor:

Nejčtenější

Neuklízejte od podlahy, prádlo nesušte doma. Při úklidu pozor na 15 chyb

Úklid těch nejexponovanějších míst, jako je kuchyně a koupelna, si nechte...

Je tu čas vánočního úklidu, na který se asi jen málokterá domácnost těší. Nepříjemná povinnost přinese na konci...

Jatýrka si lidi dají, ale na foie gras zapomeňte, radí šéfová v Beskydech

Restauraci s hotelem Rekovice najdete v beskydských kopcích nad Rožnovem pod...

Je libo minestrone, ossobuco nebo foie gras? Proč ne, ale ve venkovské restauraci uprostřed nádherných beskydských lesů...

VIDEO: Pohlreich se loučí základy vaření, naučí vás omáčku pod maso

Dančí hřbet s blanšírovanou mrkvičkou

V pořadu Teď vaří Šéf! se Pohlreich částečně vrátil k tomu, co bylo v minulosti nedílnou součástí jeho pořadů. V...

VIDEO: Daní za roztomilost módních psích plemen je jejich utrpení

Annie. Statečná fenka francouzského buldočka, která po vyhřeznutí ploténky...

Černá jako uhel je fenka Annie s obrovskýma očima, placatým nosem a roztomilým pohledem typickým pro tolik žádané...

Pohlreich: Batáty prý vyhlazují vrásky. Měl bych je začít brát denně

Blesková polévka z batátů

Pohlreich miluje polévky, které považuje doslova za poklad. V dalším dílu Teď vaší Šéf! připravil k večeři bleskovou...

Další z rubriky

Vybírejte nejlepší místo pro relaxaci. Můžete vyhrát infrasaunu

Je to lestní stráň s překrásným výhledem na labský kaňon. A když nastane období...

Vyhlásili jsme soutěž o infrasaunu. Jediným úkolem je poslat snímek místa, kde nejraději trávíte volný čas a užíváte si...

Pavel Pospíšil v Rozstřelu. Byl prvním českým držitelem michelinské hvězdy

První český michelinský kuchař Pavel Pospíšil v diskusním pořadu iDNES.cz...

Ve středu 19. prosince ve 12:30 přijde do studia iDNES.cz legendární kuchař Pavel Pospíšil. Prozradí, jak se vyvíjela...

Bramboříky jako něžná květinová dekorace nejen na Vánoce. Vydrží roky

Křehké a něžné květy bramboříků lze využít i při vánočním stolování. Pokud...

Bramboříky jsou jako stvořené nejen k působivým adventním a vánočním dekoracím. Díky tomu, že jejich jemné barvy umí...

Najdete na iDNES.cz