Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Michelinský průvodce dal hvězdu omylem a z bistra udělal celebritu

aktualizováno 
Je to událost, jaká se může stát jen jednou za deset let, řekl by doktor Chocholoušek a my ostatní, že se to může stát jen u nás. Ve Francii se však osudné chyby stávají také. Z dělnické kavárny se omylem stal výjimečný podnik chlubící se Michelinskou hvězdou.

Michelinský průvodce je v Evropě ikonou, kvůli které se kuchaři topí ve stresu. Kdo dostane michelinskou hvězdu, je rázem považovaný za celebritu. A jeho restaurace má zajištěnou návštěvu a místo v síni slávy.

Fotogalerie

Jenže malá chybička se vloudila do vyhlašování letošních francouzských hvězd. Spletli si totiž malou jídelnu Le Bouche à Oreille v malém francouzském městě Bourges, kde hlavní jídlo stojí deset eur, s vyhlášeným podnikem stejného jména poblíž Paříže. Tam je cena za hlavní chod pětkrát vyšší.

Za omyl nese vinu nejen stejný název restaurace, ale i hodně podobný název ulice (Route de la Chapelle oproti Rue de la Chapelle). Takže zatímco kuchař Aymeric Dreux v Boutervilliers marně čekal na zprávu, zda si udrží svou hvězdu, ve vzdálené jídelně pro řemeslníky se začaly dít věci.

Veronique Jacquetové, majitelce Le Bouche Oreille v Bourges, volali už o půl osmé ráno z místního rádia. „Víte, že jste získala hvězdu? Jakou hvězdu? Tu michelinskou,“ vzpomíná. „Moc jsem se nasmála. To je přece nesmysl, že bych já se svým bistrem s otevírací dobou od pondělí do pátku a s tím, co se u nás vaří, mohla dostat michelina. To s gurmánskou restaurací nemá nic společného,“ vysvětluje.

Situace se pochopitelně velmi rychle donesla i do redakce průvodce po restauracích a následovala omluva oběma podnikům. A michelinský kuchař Dreux gentlemansky pozval Jacquetovou z Bourges na hvězdnou večeři do svého podniku.

Autor:




Nejčtenější

Mládě želvy ostruhaté. Pohlaví bude zřejmé až za několik let.
Zoo ovlivňovala pohlaví želv teplotou, výsledek bude znát za několik let

V ostravské zoologické zahradě se po patnácti letech od začátku chovu vylíhla mláďata želvy ostruhaté. Chovatelé se snažili ovlivnit pohlaví mláďat regulací...  celý článek

Majitelka podniku přinutila Pohlreicha svézt se na místní bobové dráze.
Na Pražáka dobrý, pochválila Pohlreicha restauratérka s dvěma hvězdami

Majitelka brněnské restaurace, kterou navštívil Zdeněk Pohlreich v dalším díle pořadu Ano, šéfe!, se rozhodla vybudovat dietní fast food, ale stěžovala si, že...  celý článek

Reportér Matěj Smlsal předvádí několik praktických triků s vejci.
VIDEO: Čerstvé, nebo zkažené? Triky, které vám pomohou při vaření vajec

Jako synonymum neschopnosti v kuchyni se říká: umí jenom uvařit vejce a čaj. Ale práce s vejci není až tak triviální, jak se zdá. Práci s vejci si totiž lze...  celý článek

Šikmé větve představují oříšek, vyplatí se "předlomit" si je předem.
Připravte se na úklid zahrady a vyhrajte elektrické zahradní pomocníky

Na podzim připravujeme zahradu k zimnímu spánku. K tomu patří úklid větví z prořezávky, nadrcení na mulč nebo do kamen i hrabání listí. Pokud v soutěži správně...  celý článek

Další z rubriky

Takto vypadá termostatický ventil po sundání termostatické hlavice.
PORADNA: Proč v zimě radiátor netopí? Možná je zatuhlý termostatický ventil

Před zimou jsem kontroloval radiátory a zarazilo mě, že jsou tyčinky termostatických ventilů úplně zaražené uvnitř. To znamená, že vlastně vůbec nemohou...  celý článek

Výzkumníci odebrali 159 vzorků kohoutkové vody.
Kohoutková voda v zahraničí je plná mikroplastů. U nás se to neměří

Studie společnosti Orb Media odhalila, že přes 80 procent kohoutové vody ve světě je kontaminováno mikročásticemi plastů. Zatímco o mikroplastech v mořích se...  celý článek

Domácí vejce nebudou mít hezky barevné žloutky, pokud slepicím nedopřejete dost...
Barevným vaječným žloutkům pomáhá chemie. Domácí vejce nemusí být lepší

Domácí vejce nemusí být vždy lepší než kupovaná. Záleží na tom, zda mají slepice dost pastvy, ne jen dvorek vyhrabaný až do hlíny. A kdo chová vlastní slepice,...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.