Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Michelinský průvodce dal hvězdu omylem a z bistra udělal celebritu

aktualizováno 
Je to událost, jaká se může stát jen jednou za deset let, řekl by doktor Chocholoušek a my ostatní, že se to může stát jen u nás. Ve Francii se však osudné chyby stávají také. Z dělnické kavárny se omylem stal výjimečný podnik chlubící se Michelinskou hvězdou.

Michelinský průvodce je v Evropě ikonou, kvůli které se kuchaři topí ve stresu. Kdo dostane michelinskou hvězdu, je rázem považovaný za celebritu. A jeho restaurace má zajištěnou návštěvu a místo v síni slávy.

Fotogalerie

Jenže malá chybička se vloudila do vyhlašování letošních francouzských hvězd. Spletli si totiž malou jídelnu Le Bouche à Oreille v malém francouzském městě Bourges, kde hlavní jídlo stojí deset eur, s vyhlášeným podnikem stejného jména poblíž Paříže. Tam je cena za hlavní chod pětkrát vyšší.

Za omyl nese vinu nejen stejný název restaurace, ale i hodně podobný název ulice (Route de la Chapelle oproti Rue de la Chapelle). Takže zatímco kuchař Aymeric Dreux v Boutervilliers marně čekal na zprávu, zda si udrží svou hvězdu, ve vzdálené jídelně pro řemeslníky se začaly dít věci.

Veronique Jacquetové, majitelce Le Bouche Oreille v Bourges, volali už o půl osmé ráno z místního rádia. „Víte, že jste získala hvězdu? Jakou hvězdu? Tu michelinskou,“ vzpomíná. „Moc jsem se nasmála. To je přece nesmysl, že bych já se svým bistrem s otevírací dobou od pondělí do pátku a s tím, co se u nás vaří, mohla dostat michelina. To s gurmánskou restaurací nemá nic společného,“ vysvětluje.

Situace se pochopitelně velmi rychle donesla i do redakce průvodce po restauracích a následovala omluva oběma podnikům. A michelinský kuchař Dreux gentlemansky pozval Jacquetovou z Bourges na hvězdnou večeři do svého podniku.

Autor:



Nejčtenější

Pohlreich v dětském koutku: Kdybyste jim vařili modré z nebe, nesnědí to

Zdeněk Pohlreich vysvětluje rozdíl mezi běžnou a panko strouhankou.

Zdeněk Pohlreich se dostal v poslední řadě pořadu Ano, šéfe! do pekla dětského koutku, který evidentně nesnáší. V...

Pohlreich odhalil rozpory v kuchyni. Kuchaři to zabalili kvůli neshodám

Bývalý šéfkuchař Vladimír Hanzelka dnes už vaří v Novém Jičíně.

V pořadu televize Prima Ano, šéfe! se odehrálo drama, které je velmi časté v mnoha restauracích. Až po návštěvě...



Problémy s plasty mají nejen v Asii, řeší je i v USA. Chytají je do sítí

Sbírání odpadků u vyústění dešťové kanalizace

Kvůli plastům vznikají iniciativy i v rozvinutých státech, jako jsou Spojené státy americké. Vyvinuli tam systém, který...

V Dejvicích vsadili na jednoduchost, na zahradě odpočívají a suší prádlo

Vlevo záhon s ovocnými keři lemující plot, vzadu nová pergola s posezením a...

Zahrada ve vnitrobloku v klidné části pražských Dejvic patří k prvorepublikové dvojvile se sedmi byty. Ta se před...

Rostou? Pochlubte se svými aktuálními houbařskými úlovky

Miroslav Sovadina (na snímku) a další houbaři v regionu se vracejí z lesů s...

Někde lesy připomínají vyschlou poušť. Někde však bylo dost vláhy, aby houby mohly začít růst. Přitom by právě v této...

Další z rubriky

Problémy s plasty mají nejen v Asii, řeší je i v USA. Chytají je do sítí

Sbírání odpadků u vyústění dešťové kanalizace

Kvůli plastům vznikají iniciativy i v rozvinutých státech, jako jsou Spojené státy americké. Vyvinuli tam systém, který...

Neuklizený domov nedá spát třetině Čechů. Muže rozčilují rozházené hračky

Rozházené hračky jsou jedním z nejčastějším zdrojů domácích rozmíšek.

Podle průzkumu vyšlo najevo, že 49 % hádek doma způsobuje rozdílné vnímání toho, co je vlastně nepořádek. I když více...

VIDEO: Masité šťavnaté hamburgery v Ostravě ze šéfa vymáčkly tři hvězdy

Ani burger s kuřecím masem vůbec nemusí být nuda, dokázali šéfovi v ostravském...

Zbytečně sladké housky, nic moc lokalita a na Ostravu poměrně vysoké ceny čekaly na šéfovy spásné rady tentokrát. Dva...

Najdete na iDNES.cz